Teju par ceturtdaļu pieaugusi saslimstība ar ērču pārnēsāto Laima slimību, tomēr samazinājusies saslimstība ar ērču encefalītu, pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Šogad līdz 25.jūnijam reģistrēti 85 gadījumi, kad cilvēki saslimuši ar Laima slimību. Pērn šajā pašā laika periodā ar šo slimību saslima 65 cilvēki.

Savukārt ar ērču encefalītu šogad līdz 25.jūnijam bija saslimuši desmit cilvēki, kamēr pērn šajā laika periodā bija saslimuši 14 cilvēki.

Kā norādīja Arāja, saslimstības pieaugumu ar Laima slimību var skaidrot ar divreiz lielāku ērču blīvumu nekā pērn. Tomēr šobrīd iespējams runāt vien par sākotnējiem datiem, vispārēju kopainu varēs skatīt un precizēt rudenī un gada noslēgumā, kad cilvēki vairāk dosies dabā.

Tāpat šobrīd vēl 26 gadījumi ir izmeklēšanā, lai precizētu gala diagnozi par saslimšanu, piebilda Arāja.

Jau ziņots, ka ērču blīvums šogad ir aptuveni divas reizes augstāks nekā pērn, pastāstīja SPKC pārstāve Edīte Tettere.

Viņa stāstīja, ka šogad no visām Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centrā pārbaudītajām ērcēm 1,4% ir konstatēts ērču encefalīts, bet Laima slimība konstatēta 28% ērču.

Kā norādīja Tettere, šogad ērču aktivitāte sākās agrāk nekā iepriekšējos gados - jau februāra vidū. Neskatoties uz salīdzinoši vēso laiku, novērojumi liecina, ka ērču blīvums šogad ir aptuveni divas reizes augstāks nekā pērn, jo ērču pārziemošanai šoziem bija labvēlīgi laika apstākļi.

Pēc pirmā aktivitātes pacēluma maijā ērču aktivitāte pašreiz vēl ir salīdzinoši augsta, un var sagaidīt, ka ērču daudzums būs augstāks nekā pērn arī vasaras-rudens sezonā, ogu un sēņu laikā, norādīja SPKC pārstāve.

Jūlijā parasti novērojams ērču aktivitātes kritums, tomēr tas nenozīmē, ka ērces nav sastopamas, to vienkārši ir mazāk, uzsvēra Tettere.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: