Krievijas embargo ietekmē krītošās piena iepirkuma cenas Latvijas piena ražotājiem rada zaudējumus septiņu līdz deviņu miljonu eiro apmērā katru mēnesi, līdz ar to jau līdz šīs ziemas beigām daudzas piensaimniecības būs spiestas likvidēties, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

LLKC aprēķini liecina, ka Latvijā piena ražošanas pašizmaksa ir vidēji 27 eiro centu par vienu kilogramu piena. Piena pašizmaksa katrā saimniecībā ir atšķirīga un svārstās no 22 līdz 35 eiro centiem par piena kilogramu atkarībā no saimniecības lieluma un darba efektivitātes. Kopumā piena iepirkuma cenas kritums no vidēji 27 eiro centiem augustā uz vidēji 22 eiro centiem oktobra sākumā iespaido katras piena saimniecības ekonomisko dzīvotspēju, norāda LLKC.

"Pagaidām neizskatās, ka situācija piena tirgū Latvijā ātri varētu uzlaboties, tādēļ šis ir izšķirošs brīdis nozares eksistencei. Pie pašreizējām iepirkuma cenām saimniecības ilgāk par sešiem līdz desmit mēnešiem izvilkt nespēs. Ja nozarei netiks sniegta palīdzība, pastāv liela iespēja, ka daļa piena ražotāju likvidēs ganāmpulkus līdz nākamā gada ziemai," norādīja Cimermanis.

Viņš arī sacīja, ka izskanējusi neoficiāla informācija par Eiropas Komisijas plānoto 20 miljonu eiro piešķīrumu Krievijas embargo radīto zaudējumu kompensācijai Baltijas reģionam un Somijai, tomēr šāda palīdzība vērtējama kā ļoti pieticīga. "Turklāt pagaidām nav informācijas, kad, kam un kā šādas kompensācijas varētu tikt piešķirtas," sacīja Cimermanis.

Tāpat viņš norādīja, ka zemniekiem nav saprotami pilnīgi miglā tītie palīdzības mehānismi reāli krīzē cietušajām valstīm.

"Līdz šim palīdzība Latvijas piena ražotājiem sniegta tikai nacionālā līmenī, piešķirot sešus miljonus eiro ciltsdarbam piena lopkopībā, sedzot līdz 70% jeb līdz 46 eiro no izmaksām, kas saistītas ar šķirnes govs produktivitātes kontroles testiem. Valdība vērtēs vēl 7,9 miljonu eiro liela finansējuma piešķiršanu ciltsdarba maksājumiem," atgādināja LLKC vadītājs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: