Pirms Saeimas vēlēšanām ekonomikas ministrs Artis Kampars solīja Ventspils biodīzeļa ražotājam SIA Bio-Venta atrisināt problēmu ar aizkavēto valsts subsīdiju izmaksu un nodrošināt uzņēmumu ar nepieciešamajiem apgrozāmajiem līdzekļiem.

Apaļā galda diskusijas Zaļā enerģija – Latvijas ekonomikai un videi laikā Kampars paziņoja, ka tagad ir skaidrs, kā nodrošināt naudas plūsmu, lai izmaksātu uzņēmumam aizkavētās subsīdijas. Pēc ministra sacītā, saņemti neoficiāli apstiprinājumi arī no bankas par uzņēmumam labvēlīga risinājuma pieņemšanu.

SIA Bio-Venta valdes priekšsēdētājs Arnis Janvars apstiprina: divu mēnešu laikā pēc tam, kad ražotni bija apmeklējis premjerministrs Valdis Dombrovskis, izskanējis daudz solījumu. Intensīvi darbojušies arī kompānijas pārstāvji, lai gūtu valsts ierēdņu atbalstu. «Vismaz vārdos mēs saņēmām apstiprinājumu par atbalstu. Ceram, ka visdrīzākā laikā pēc tam sekos arī praktiski risinājumi,» sacīja Janvars.

Pašreizējo situāciju rūpnīcā vadītājs raksturoja kā ļoti smagu. Izjūtot nopietnu apgrozāmo līdzekļu deficītu, ražotāji nevar iepirkt pietiekamā apjomā izejvielu, lai nodrošinātu rūpnīcu ar darbu uz visu gadu. Latvijā rapša, no kura izspiež eļļu biodīzelim, ražošanai ir sezonāls raksturs. Ar iepirktajiem rapša apjomiem, kas iegādāti no Latvijas zemniekiem šogad, pietiks līdz pavasara sākumam.

Lai biodīzeļa uzņēmums varētu darboties nepārtraukti, ar vietējo izejvielu vien ir par maz. Savukārt lai veiktu eļļas importa iepirkumu, ir nepieciešams īstermiņa kredīts. Tomēr banka, neredzot uzņēmuma stabilu darbību, atsakās izsniegt tādu kredītu. Kredītu saņemt palīdzētu valsts garantijas, taču tādā gadījumā uzņēmumam ir jānoslēdz līgums ar Lauku atbalsta dienestu (LAD).

Taču LAD neparaksta līgumu, kamēr nav saskaņojis atbalsta sniegšanas mehānismu ar Eiropas Komisiju. Ekonomikas ministrija informē, ka atbildi no Eiropas Komisijas varētu saņemt oktobra vidū. Ventas Balss jau rakstīja, ka aizvadītajā vasarā izejvielas un naudas trūkuma dēļ Bio-Venta nestrādāja trīs mēnešus. Šī dīkstāve radīja 2,7 miljonus latu lielus zaudējumus.

Tajā pašā laikā valsts ir parādā uzņēmumam subsīdiju veidā par agrāk saražoto biodīzeli 12,6 miljonus latu. Īsi pirms vēlēšanām Janvars pauda cerību, ka jaunā valdība ar lielāku sapratni attieksies pret patērētāju vajadzībām.

Ar vietējā tirgū iepirkto rapsi biodīzeļa ražošanai pietiks līdz 2011. gada martam. Un kas pēc tam? Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: