Pērn Ventspils osta sasniegusi pēdējo piecu gadu laikā labākos kravu apgrozījuma rezultātus, taču gada otrā puse kravu apgrozījuma ziņā bijusi mazāk veiksmīga nekā pirmais pusgads, šodien preses konferencē atzina Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs, Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Ventspils ostas termināļi pērn kopumā pārkrāvuši 30,4 miljonus tonnu kravu, kas ir par 7% vairāk nekā 2011. gadā un par 13% pārsniedz plānoto apjomu.

"Protams, termināļu veiksmes un neveiksmes lielā mērā atkarīgas no konjunktūras situācijas - no tā, kā strādā "Latvijas Dzelzceļš" un citi pārvadātāji. Ļoti sekmīga termināļiem bija pagājušā gada pirmā puse. Gada otrā puse bija būtiski vājāka vairāku iemeslu dēļ," atzina Lembergs.

"Pirmais iemesls ir tas, ka Krievija ierobežoja naftas piegādes naftas pārstrādes uzņēmumiem Baltkrievijā, jo zem cita nosaukuma tika faktiski eksportēta dīzeļdegviela, nemaksājot akcīzi, un Krievija uzlika veto tam pasākumam. Tas būtiski ietekmēja kravu apgrozību otrajā pusgadā," norādīja Lembergs. Vēl viens iemesls, kādēļ otrais pusgads kravu apgrozījuma ziņā bijis mazāk veiksmīgs, ir tas, ka tirgus situācija patēriņa ziņā pasliktinās, un tipiskajām masveida kravām Ventspils ostā, piemēram, naftas produktiem, šī situācija nav labvēlīga, atzina Lembergs.

Šo iemeslu dēļ, apstiprinot Ventspils brīvostas pārvaldes 2013. gada budžetu, prognozes par kravu apgrozījumu izteiktas piesardzīgas - plānots, ka šogad varētu pārkraut 28,5 miljonus tonnu kravu, kas ir par 1,9 miljoniem tonnu mazāk nekā faktiski tika pārkrauts 2012. gadā.

"Izejot no gaidāmās kravu apgrozības ostā, mēs plānojam ienākumus no ostu nodevām un arī attiecīgi tēriņus. Ja būs labāk, tad labi, bet jābūt piesardzīgiem šajā ziņā," atzina Lembergs.

Jau ziņots, ka visvairāk Ventspils ostā pērn pārkrauti naftas produkti - 16 miljoni tonnu, kas ir par 11% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Otrs lielākais kravu apjoms pērn bijis akmeņoglēm - gandrīz astoņi miljoni tonnu, kas nozīmē palielinājumu par 19% salīdzinājumā ar 2011. gadu, kā arī jaunu akmeņogļu rekordapjomu Ventspils brīvostā. Trešais lielākais bijis ro-ro tipa kravu apjoms - gandrīz divi miljoni tonnu, kas nedaudz pārsniedz 2011. gada līmeni un arī ir jauns ro-ro kravu rekordapjoms ostā. 2012. gadā Ventspils brīvostā bija arī jauns pasažieru skaita rekords - reģistrēti 61 398 prāmju un kruīzu kuģu pasažieri.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: