Ar maču viesos pret Somijas komandu Joensuun Kataja nākamajā otrdienā dalību FIBA Izaicinājuma kausā atsāks BK Ventspils basketbolisti, kas turnīra 16 labāko komandu skaitā iekļūst jau trešo gadu pēc kārtas.

Turnīra pirmajā posmā ventspilnieki izcīnīja pirmo vietu savā grupā, aiz sevis atstājot zviedru klubus Dolphins un Kings, kā arī somu Pyrinto. Last16 turnīrā BK Ventspils spēlēs I grupā kopā ar turku Karsiyaka, rumāņu Gaz Metan Medias un somu Joensuun Kataja, kas arī būs kurzemnieku pirmie pretinieki otrajā posmā.

Joensuun Kataja Somijas čempionātā ar 15 panākumiem 20 mačos atrodas trešajā vietā, turklāt šo gadu komanda sāka ar savu tuvāko sekotāju KTP pieveikšanu 99:88. FIBA Izaicinājuma kausā šī Somijas komanda iekļuva, divu spēļu summā ar viena punkta pārsvaru pieveicot Turcijas vienību Aliaga Petkim. Regulārajā sezonā Joensuun Kataja izcīnīja trīs uzvaras un finišēja otrajā vietā B apakšgrupā, atpaliekot vienīgi no Krievijas Krasnye Krylia, bet apsteidzot Kipras Keravnos un Rumānijas CSU Aesofti.

Komandā ir pieci leģionāri – visi amerikāņi – tomēr visai nozīmīgu lomu spēlē arī vietējie basketbolisti. Piemēram, labākais piespēlētājs un otrais rezultatīvākais Kataja vienībā Izaicinājuma kausā ir bijušais Somijas valstsvienības saspēles vadītājs Petri Virtanens – 3,7 piespēles un 12,5 punkti vidēji mačā. Ar iespaidīgu statistiku Eiropā līdz šim izcēlies komandas galvenais vilcējs, amerikāņu vieglais uzbrucējs Džonte Flauers. Viņam 19,3 punkti, 5,8 atlēkušās bumbas, 3,5 pārķertās piespēles un 2,7 rezultatīvas piespēles vidēji spēlē. Savukārt Somijas čempionāta ar punktu gūšanu vislabāk veicas trim «Dž» – Flauers, Džonels Smits un Džeralds Filds ik maču samet vairāk par 16 punktiem.

FIBA Izaicinājuma kausa regulāras sezonas spēlēs Kataja izcēlās gan ar visai solīdu uzbruku, gan aizsardzību, paši gūstot 75, bet sāncenšiem ļaujot gūt 73 punktus vidēji mačā. Tāpat somi bijuši visai nadzīgi sāncenšu apzadzēji, ik maču tiekot pie apmēram deviņām pārķertajām piespēlēm (BK Ventspils ap 6), bet paši kļūdījušies 14 reizes.

Par grupas un varbūt pat visa turnīra galvenajiem favorītiem acīmredzot jāuzskata Turcijas vienību Pinar Karsiyaka no Izimiras pilsētas.Lai gan komanda, atšķirībā no ventspilniekiem, pirmajā posmā nespēja izvairīties no zaudējuma (74:80 viesos pret slovēņu Krka), tās sniegums pārējos mačos, Turcijas čempionāta un arī komplektācija ļauj noprast, ka tas ir ļoti nopietns spēks. NBA komandas Heats savulaik noskatītais (tiesa, ne reizi neizmantotais) Nigērijas centrs Alade Aminu, Itālijā un Francijā rūdītais saspēles vadītājs Bobijs Diksons (2. labākais piespēlētājs Izaicināja kausā), pirms diviem gadiem draftētais (51.kārtas numurs), bet profesionāļa gaitas Eiropā uzsākušais amerikāņu talants Džons Dieblers, amerikānis ar Gruzijas pasi Vils Tomass, pieredzējuši Turcijas spēlētāji. Katrā ziņā, komanda, kas atrodas turnīra tabulas augšgalā vienā no spēcīgākajiem nacionālajiem čempionātiem Eiropā, nevar būt vāja.

Ilgākais spēles laiks mačos tiek leģionāru kvartetam, taču izspēlēties dabū arī vairāki vietēji, tā kā nevar teikt, ka treneris Ufuks Sarica cer tikai uz leģionāriem. Tiesa statistikas ailītēs iespaidīgākos ierakstus veic tieši viņi – Diksonam Eiropā 15,2 punkti un 6,8 piespēles, Tomasam 11 punkti un 5 atlēkušās bumbas, Aminu 10 punkti un 5,2 atlēkušās bumbas. Taču Karsiyaka basketbola kvalitāte neslēpjas uzbrukumā, bet gan sāncenšu nodomu izjaukšanā, jo pirmajā posmā tā demonstrējusi labāko aizsardzību visā turnīrā. Starp citu, BK Ventspils šajā rādītājā ir otrajā vietā – turki sāncenšiem ļāva gūt vien 62,5punktus mačā, bet ventspilnieki 65.

Šo gadu Karsiyaka sākusi ar uzvaru Turcijas čempionāta spēlē, viesos ar 64:54 pieveicot Erdemir spēlētājus. Izmiras klubam tas bija 11 panākums 14 spēlēs, kas ļauj ieņemt augsto ceturto vietu, turklāt pavisam tuvu ir arī pirmais trijnieks.

Grupas melnā zirdziņa statusu acīmredzot jāpiešķir Rumānijas Gaz Metan Medias. Kaut vai tāpēc, ka ar rumāņiem ventspilniekiem būs jātiekas pirmo reizi. Protams, kā jau tas tagad ir ierasts, komandā netrūkst leģionāru, kas turklāt arī izteikti tās vilcēji. Regulārajā sezonā Rumānijas klubs nonāca no kvalifikācijas mačiem, kuros prata pieveikt Krievijas kluba Ural. Savā laukumā rumāņi zaudēja ar divu punktu deficītu, bet viesos bija pārāki ar + 5. Pirmajā posmā Gaz Metan visai droši turējās grupas vadībā, tomēr pēdējā kārtā faktiski uzdāvināja to Ukrainas Khimik basketbolistiem, kuriem nu būs jāmērojas spēkiem ar turku Tofas, krievu Krasnye Krylia un zviedru Dolphins. Spriediet paši, kuriem trāpījusies pateicīgāka grupa – uzvarētājiem vai otrajai vietai.

Rumāņu treneris Marcels Tenters savā komandā iesaucis četrus bijušās Dienvidslāvijas skolas audzēkņus, trīs amerikāņus, bulgāru un vācieti. Saskaitot kopā, daudz vietu rumāņiem neatliek, tomēr daži no viņiem pamanās izkarot arī sev vietu laukumā. Divus no viņiem Latvijas izlase basketbolisti iepazina šoruden Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā – aizsargu Andreju Mandači un spēka uzbrucēju Titusu Nikoaru. Komandas rezultatīvākais vīrs gan FIBA Izaicinājuma kausā, gan nacionālajā čempionātā ir amerikānis Devens Mičels, bet starp labākajiem punktu guvējiem un piespēlētājiem ir arī Mandači.

BK Ventspils spēļu kalendārs

15.01. Kataja – BK Ventspils

22.01. BK Ventspils – Karsiyaka

29.01. BK Ventspils – Gaz Metan

12.02. BK Ventspils – Kataja

19.02 Karsiyaka – BK Ventspils

26.02 Gaz Metan – BK Ventspils 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: