Līdz ar rudens iestāšanos „Dr. Mauriņa vēnu centra” flebologi, kuri pasaules ekspertu skatījumā tiek uzskatīti par labākajiem vēnu ārstiem Latvijā, turpinās reģionālos izbraukumus.

Iedzīvotājiem tiks sniegtas konsultācijas, tādējādi veicinot ielaistu saslimšanas gadījumu samazināšanos. Tomēr tā kā interese par konsultācijām ir milzīga, Latvijas labākie flebologi aicina pieteikties uz konsultācijām jau laikus. (Tālruņi pierakstam norādīti „Dr. Mauriņa vēnu centrs” mājas lapā www.venucentrs.lv)

Kā stāsta „Dr. Mauriņa vēnu centra” dibinātājs, flebologs dr. med. Uldis Mauriņš, izbraukumi uz reģionālajām pilsētām sākās jau 2009. gada rudenī. „Par pamudinājumu reģionālajām vizītēm ir uzskatāms mūsu veiktais pētījums, kura rezultātā konstatējām, ka gandrīz 2/3 Latvijas iedzīvotāju nav informēti par risku saslimt ar vēnu varikozi. Taču pavisam satraucoša situācija ir reģionālajās pilsētās un laukos. Veicot padziļināto datu analīzi bijām pārsteigti cik daudz ir ielaistu gadījumu. Cilvēkiem akūti trūkst informācijas, kā sekot līdzi savai veselībai, pie kāda speciālista vērsties. Savukārt izdzirdot maksājamo summu par vizīti pie speciālista, bieži vien pacienti atsakās no ārsta apmeklējuma vispār, neaprēķinot, ka aptiekā pirktās zāles un pašārstēšanās izmaksās dārgāk, turklāt - neatrisinās problēmu,” stāsta dr. med. Uldis Mauriņš.

Vai no tā var secināt, ka cilvēki vēl arvien nodarbojas ar pašārstēšanos?

Protams, un masveidā! Cilvēki vēl aizvien tic brīnumam vai aptiekā nopirktajām zālēm, cerībā, ka tas būs līdzeklis, kurš atrisinās visas problēmas. Taču, ja pacientam jau attīstījusies smaga venozā mazspēja ar grūti dzīstošām kāju čūlām, tikai aptiekā pirktās zāles nelīdzēs.

Ar ko ir saistīta šī pašārstēšanās vēlme? Ar stereotipiem vai neinformētību?

Jāteic – abējādi. Pacienti paļaujoties uz stereotipiem un sentēvu receptēm, aptiekā nopērk ziedes un tabletes, cerībā, ka tās atrisinās akūtas problēmas. Turklāt pašārstēšanai tiek veltīts daudz vairāk līdzekļu, nekā tas būtu dodoties pie speciālista. Problēmu arī saasina fakts, ka daudzviet reģionos nav pieejama kvalitatīva ārsta konsultācija, nerunājot par mūsdienīgu operāciju iespēju un kāju vēnu veselības profilakses materiāliem. Daudzviet ārsti Latvijā vēnu slimību ārstēšanā izmanto dēles, kas ir vēsturiska ārstēšanas metode tāpat kā asins nolaišana un rietumu uz pierādījumiem balstītā medicīnā sen vairs netiek izmantota vēnu slimību ārstēšanā. Cilvēki paļaujas, jo uzskata - ārsts taču neko sliktu neizdarīs. Tas viss ir neinformētības rezultāts, kā arī cilvēkos iesakņojušies mīti, piemēram, ka kāju vēnu slimības nav ārstējamas.

Tātad, tās ir ārstējamas!?

Protams, ka ir. Pakļaujoties uzskatam, ka kāju vēnu slimības nav ārstējamas, cilvēki visu atstāj pašplūsmā pat nepadomājot, ka tas var novest pie letāla iznākuma. Taču šīs slimības ir ārstējamas. Turklāt laikus diagnosticētai saslimšanai nereti pietiek ar pareizi veiktiem profilakses pasākumiem, kas ilgtermiņā varētu aizkavēt vai pilnībā apturēt slimības tālāko attīstību.

Kāda ir situācija reģionos, šobrīd?

Vēnu pavasara ietvaros šī gada sākumā, apsekojot 915 pacientus reģionos, tika konstatēts, ka par 40 % palielinājušās dziļās vēnu problēmas, salīdzinājumā ar 2009.gadu. Turklāt, novērojām, ka iedzīvotāji arvien vairāk piekopj neveselīgu dzīves veidu, kas ir pirmais kāju vēnu problēmu rašanās iemesls. Atsevišķos reģionos nav kvalificētu un izglītotu kāju vēnu speciālistu, savukārt doties uz Rīgu pacientiem ir par dārgu. Tādēļ esam nolēmuši turpināt mūsu Vēnu centra speciālistu konsultācijas reģionos.

Cik zinu, „Dr. Mauriņa vēnu centrs” tiek uzskatīts par vietu, kur vienkopus apvienojušies labākie Latvijas flebologi. Par ārstu darbu ļoti atzinīgi ir izteicies Pasaules flebologu biedrības prezidents profesors Eberhards Rābe…

Šajā vasarā mūsu komandai ir pievienojusies viena no Latvijā atzītākajām fleboloģēm Dr. Sandra Prāve, kura arī sniegs konsultācijas arī izbraukumu laikā. Līdz ar Sandras Prāves atnākšanu, mēs esam ieguvuši ne tikai lielisku ārstu – flebologu, ar 15 gadu pieredzi šajā nozarē, bet arī sievieti - flebologu, kas medicīnā nav mazsvarīgi no pacientu psiholoģiskā komforta viedokļa.

Vai arī pats piedalīsieties reģionālajos izbraukumus? Vai ir iespējas pierakstīties uz vizīti pie Ulda Mauriņa?

Protams, ka piedalīšos. Septembrī mums paredzēti 11 reģionālie izbraukumi. Taču tā kā interese ir milzīga un vidēji dienā uz konsultāciju ierodas vairāk kā 30 cilvēki, lai atvēlētu katram nepieciešamo laiku, lūgums pacientiem uz konsultācijām pieteikties laikus. Taču vēlos uzsvērt, ka visi „Vēnu centra” ārsti ir augstākās klases profesionāļi, tāpēc  esiet droši pierakstoties pie jebkura no mūsu centra ārstiem saņemsiet augsti kvalificētu ultrasonogrāfisku izmeklēšanu un konsultāciju, kā arī tālāko ārstēšanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: