Latvijas tautai nebūtu jāmaksā par citu tautu "dzīrēm" un ar pievienošanos eirozonai nevajadzētu steigties, tā vietā jānogaida līdz 2020.gadam, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Kā intervijā "lat.mixnews.lv" norādīja Lembergs, ap 2020.gadu ir gaidāma eirozonas valstu izeja no krīzes, ko apliecina arī nesen publiski izskanējušās Vācijas kancleres Angelas Merkeles prognozes.

"Vācijas kanclere Merkele pirms mēneša paziņoja, ka eirozona pārvarēs savas problēmas apmēram uz 2020.gadu. Viņa līdz ar to nosauca termiņu, kurā Latvija varētu pievienoties eirozonai. Es domāju, ka ar likumu arī būtu jānosaka, ka Latvija pievienojas eirozonai, paļaujoties uz Vācijas kancleri, ar 2020.gadu", skaidroja Lembergs.

Viņaprāt, ir vairāki iemesli nesteigties ar eiro ieviešanu mūsu valstī. "Pirmkārt, Latvijai tad jāpiedalās eiro garantijas fondā, finansiāli atbalstot dalībvalstis, kuras ir ārkārtīgi neracionāli tērējušas naudu, jeb rīkojušas "dzīres" - Spānijai, Portugālei, Itālijai, Grieķijai.

Ventspils mērs pauda uzkatu, ka "Latvijas tautai nevajadzētu maksāt par citu tautu nesamērīgiem tēriņiem, kā tas paredzēts šobrīd. Tur apmēram iznāk ap 600 latu no katra iedzīvotāja, kas būs jāsamaksā par "grieķu dzīrēm"". Viņš piebilda, ka "mēs paši varam iztērēt dzīrēs naudu, atstājot šo naudu Latvijā un gūstot budžetā papildus naudu."

Ventspils pašvaldības vadītājs aicina domāt par nākotni, nevis "tērēties pagātnē". Nacionāla valūta, pēc viņa teiktā, ir jāsaglabā kā ekonomisks instruments, jo "pastāv iespēja izmantot finanšu piesaistes instrumentus, piemēram, piesaisti ASV dolāram vai citiem valūtu groziem. Valūta ir ekonomikas instruments, no kā atsakoties par labu lielā krīzē esošajai eirozonai, uzņemamies augstus riskus".

Pie jau tā zemā pārticības līmeņa, ar eiro ieviešanu gaidāmā cenu celšana tikai pasliktinās dzīves līmeni jau tā trūcīgajiem iedzīvotājiem, brīdināja politiķis.

lat.mixnews.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: