Ar jaunu nodokli cer atvieglot uzņēmumu izveidi, esošo uzņēmumu izdzīvošanu un jaunu darba vietu veidošanu.

No šā gada 1. septembra individuālajam komersantam, uzņēmējam, zemnieku vai zvejnieku saimniecībai, individuālā darba veicējam vai arī SIA, ja to dibinājušas fizikas personas un apgrozījums nepārsniedz Ls 70 000, bet darbinieku skaits nav lielāks par pieciem cilvēkiem, ir iespēja reģistrēties kā mikrouzņēmējam, maksājot vienotu nodokli – 9% no apgrozījuma jeb saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Sākotnējie Ekonomikas ministrijas priekšlikumi ar 20% nodokļa likmi netika atbalstīti. Arī pavasarī aptaujātie Ventspils uzņēmēji atzina, ka tai jābūt mazākai, lai veicinātu mikrouzņēmumu veidošanos. Līdztekus tam izvērtās diskusija par sociālajām garantijām darbiniekiem un uzņēmuma īpašniekiem. Kā atzīst Ekonomikas ministrija, šobrīd panākts saprātīgs kompromiss un likums Saeimā pieņemts galīgajā lasījumā.

Atrisināts arī strīdīgais jautājums par valsts sociālajām apdrošināšanas iemaksām. Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis skaidro, ka primāri šīs likuma izmaiņas ir vērstas uz to, lai varētu pēc iespējas efektīvāk uzsākt uzņēmējdarbību, jo, kā zināms, nodokļa iemaksas, kas uzņēmējam jāveic par darbiniekiem, rada vislielāko slogu.

Tādēļ darbinieka intereses, veidojot šo likumu, noliktas otrajā plānā. Jārēķinās, ka par mikrouzņēmumā strādājošo valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas var būt mazākas. Tomēr 65% no mikrouzņēmuma vienotā nodokļa tiks pārskaitīti tieši sociālās apdrošināšanas mērķiem. Līdztekus darbiniekam atstāta iespēja reģistrēties kā sociālo iemaksu maksātājam un izvēlēties – saņemt lielāku atalgojumu tagad vai pašam palielināt savas sociālās apdrošināšanas maksājumus. Tādējādi lielāka atbildība tiek uzlikta uz paša darbinieka pleciem, atvieglojot dzīvi uzņēmējam. Tomēr, slēdzot darba līgumu, darba ņēmējs jābrīdina par mikrouzņēmuma statusu.

Jaunais likums neliedz uzņēmējam nodarbināt vairāk darbinieku un pelnīt vairāk naudas, bet tādā gadījumā nodokļa likme tiks proporcionāli palielināta. Nodokli par taksācijas perioda apgrozījumu iecerēts maksāt četras reizes gadā par katra ceturkšņa apgrozījumu. Tas ietvers valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par mikrouzņēmuma darbiniekiem. Līdz ar to būtiski tiks atvieglota grāmatvedība un samazināsies administratīvās izmaksas. Turklāt mikrouzņēmumā bez tiesiskām attiecībām būs iespēja nodarbināt arī īpašnieka laulāto un pirmās pakāpes radiniekus.

Ventas Balss aptaujātie Ventspils uzņēmēji, kas atbilst mikrouzņēmuma kritērijiem, atzina, ka ar jauno likumu vēl jāiepazīstas un jāizvērtē, tomēr 9% nodokļa likme un atvieglotā grāmatvedība viņiem liekas pievilcīga.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: