Ventas Balss raksti par situāciju uzņēmumā Ventspils maiznieks piesaistīja Darba inspekcijas uzmanību. Inspekcijas direktors Arnis Luhse ieradās Ventspilī, lai tiktos ar kombināta vadību un sniegtu interviju.

Ko jūs varat pateikt par Ventspils maiznieku, kas jau iesniedzis pieteikumu par tā maksātnespējas atzīšanu, atstājot bez darba vairāk nekā 100 cilvēku?


– Izanalizēju situāciju uzņēmumā trīs gadu laikā un nonācu pie secinājuma, ka vēl pavisam nesen viņiem klājās diezgan labi. Tur strādāja vairāk nekā 130 cilvēku. Bija redzams, ka uzņēmums neplāno apturēt ražotni – piedalījās un uzvarēja valsts konkursā par maizes piegādi bērnunamam Strazdē. Arī pēc algu līmeņa maizes kombināts nebija viens no pēdējiem. Šogad viņu vidējā alga bija 288 latu, daudzi saņēma virs 300 latiem, tas nav tas sliktākais piemērs Latvijā. Tagad, kā saprotu, viņiem ir lielas finansiālas grūtības.

Tagad noteikti esat daudz sūdzību saņēmuši no maizes kombināta darbiniekiem?


– Tikai vienu – par jūnija algas neizmaksāšanu. Mums tas ir liels pārsteigums, taču tikai viens maizes kombināta darbinieks vērsās ar iesniegumi pie Darba inspekcijas! Mēs pārbaudījām sūdzību, uzņēmums jau izmaksā algas par jūniju un jūliju. Tiklīdz uz konta parādās nauda, uzņēmums maksā saviem darbiniekiem.

Kā Darba inspekcija var palīdzēt uzņēmuma, kas izsludina sevi par maksātnespējīgu, darbiniekiem?


– Mēs varam būt kā sociālais partneris un palīdzēt organizēt dialogu starp darba devēju un darbiniekiem. Gadījumā ar Ventspils maiznieku pēc tā nebija vajadzības, jo darbinieki paši vērsās Darba inspekcijas Ventspils filiālē un saņēma visas konsultācijas.

Tie darbinieki, kas nepiekrita doties bezalgas atvaļinājumā, saņēma brīdinājumu par atlaišanu mēnesi pirms atbrīvošanas no darba. Ko viņiem darīt šo mēnesi, ja uzņēmums nestrādā?


– Puses varēja vienoties par atlaišanas brīdinājuma termiņa samazināšanu un pārtraukt darba attiecības kaut vai nākošajā dienā. Un darbinieki varētu reģistrēties bezdarbniekos. Iespējams, ne darbinieki, ne darba devējs to nav zinājuši.

Vai to var uzskatīt par pārkāpumu no darba devēja puses?


– Pārkāpumu saskatījām citā aspektā. Darba devējs ar savu rīkojumu nosūtīja darbiniekus bezalgas atvaļinājumā uz divām nedēļām. Viņam nebija tiesību to darīt. Bezalgas atvaļinājumu var piešķirt tikai vienā gadījumā – ja darbinieks pats to lūdz, uzrakstījis iesniegumu. Un darba devējs nolemj, sniegt vai nesniegt darbiniekam šādu atvaļinājumu. Tieši šis pārkāpums kļuva par stūrakmeni Ventspils maiznieka administrācijai.

Intervijas turpinājumu lasiet rītdienas laikrakstā Ventas Balss.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: