Tik vētrainu laiku, kāds šoziem valda Ventspils ostā, arī pieredzējušākie kapteiņi neatceras vismaz pēdējos pārdesmit gadus redzējuši.

Ventspils ostā tas nozīmē papildus darbu vēja radīto smilšu sanesumu attīrīšanā, lai nodrošinātu vajadzīgo kuģu iegrimi ostas kanālā. Šobrīd kuģu maksimālās iegrimes izdevies atjaunot līdz 13 metriem, bet abi zemessūcēji, kas apkalpo Ventspils ostu, vēja dēļ spiesti vairāk stāvēt pie piestātnes, nekā darīt savu darbu.

Katru gadu Ventspils brīvostas pārvalde jau laikus gatavojas sliktu laika apstākļu dēļ radītiem smilšu sanesumiem ostas kanālā. Tiek atbrīvota tā sauktā smilšu kabata smilšu sanesumu uztveršanai, kas atrodas tieši pirms jūras kanāla, konkursa kārtībā noslēgts līgums ar zemessūcēju, kas vajadzības gadījumā būtu gatavs nekavējoties doties uz Ventspils ostu, kur jau strādā mūsu zemessūcējs „Dzelme”. Iepriekšējo reizi šādus papildspēkus vajadzēja izmantot pēc lielās vētras 2005. gadā.

Pagājušā gada nogalē un šogad vētras ir neparasti bieži, kā arī to virziens ir tāds, no kura nāk visvairāk smilšu sanesumu - Dienvidrietumu. Lielā vējā un viļņos zemessūcējs, kas atbrīvo jūras kanālu no smilšu sanesumiem, tehnisku iemeslu dēļ strādāt nevar, jo grunts iesūkšanas caurule, savienota ar kuģa korpusu ,visu laiku atrodas kontaktā ar gultni. Lai ātrāk atbrīvotu kanālu no smilšu sanesumiem, uz Ventspili tika izsaukts zemessūcējs „Inz. Stanislaw Legowski”, ar ko tika noslēgts līgums pagājušajā rudenī.

Diemžēl vētras turpinās. Kuģošanas atbalsta dienesta priekšnieks Normunds Kornijanovs informē, ka kopš šī gada 1. janvāra zemessūcēji dīkstāvēs laika apstākļu dēļ bija spiesti atrasties 7 diennaktis un 12 stundas, tātad zemessūcēji šogad varēja strādāt tikai 4,5 dienas. Kopš 15. decembra, kad Ventspilī ieradās poļu zemessūcējs, tas bijis spiests dīkstāvēs nostāvēt vairāk kā 16 diennaktis.

Ventspils ostas kapteinis Arvīds Buks saka, ka savā 20 gadu darba praksē šādus laika apstākļus pieredz pirmo reizi.

Pagājušajā nedēļā lielo vēju dēļ maksimālā kuģu iegrime jūras kanālā ārpus ostas vārtiem tika samazināta līdz 12 metriem, pašā ostā problēmu nav. Šobrīd kuģu iegrimi jūras kanālā ir izdevies atjaunot līdz 13 metriem, bet darbs turpinās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: