Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs informē, ka kravu apgrozījums pērn ostā palielinājies par 15 procentiem.

Gada nogalē – decembrī – apgrozījums bijis par 26% lielāks nekā 2010. gada decembrī. Kopumā pagājušajā gadā Ventspils brīvostā pārkrauti 28,5 milj. tonnu kravu, kas par pusotru miljonu pārsniedz gadā plānoto apgrozījumu.

Decembrī ostā pārkrāva 1,2 milj.tonnu lejamkravu, 1,1 milj. tonnu beramkravu un 180 tūkst. tonnu ģenerālkravu.

Lejamkravu apjoms pērn sasniedzis 15 milj. tonnu, kas ir par 7% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt beramkravu kopējais apjoms – gandrīz 11 milj. tonnu – par 25% pārsniedzis 2010. gada rādītāju un ir beramkravu rekordapjoms Ventspils ostā, pārspējot iepriekšējo, kas tika sasniegts 2005. gadā. Ģenerālkravu apjoms Ventspils ostā pagājušajā gadā palielinājies par 26%, nedaudz pārsniedzot 2,5 miljonus tonnu.

Visvairāk pārkrauti naftas produkti – vairāk kā 14,5 miljoni tonnu, kas ir par 8% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Otrs lielākais kravu apjoms bijis akmeņoglēm – gandrīz 7 milj. tonnu, kas ir 81% pieaugums.Trešais lielākais kravu apgrozījums bija minerālmēsliem, kuru kopējais apjoms gadā sasniedzis gandrīz 3 milj.tonnu – par 18% vairāk nekā pirms gada.

Lielākais kravu apjoms Ventspils brīvostā – gandrīz 12 milj. tonnu – sasniegtsVentspils nafta terminālī. Uzņēmums būtiski kāpinājis kravu apgrozījumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tas pieaudzis par 25%. Taču lielākais kravu pieaugums bijis Baltic Coal Terminal – par 95%. Par 43% apgrozījums palielinājies uzņēmumā Noord Natie Ventspils Terminals, kas pamatā nodarbojas ar prāmju līniju apkalpošanu. Pasažieru skaits līnijā Ventspils–Nineshamna palielinājies vairāk nekā trīs reizes. Ro-Ro kravu apjoms pieaudzis par 46%, sasniedzot gandrīz 2 miljonus tonnu.

Zemākie kravu apjoma rādītāji pērn bijuši uzņēmumā Ventspils Grain Terminal, kur gada laikā pārkrauti 230 tūkstoši tonnu. Apgrozījums krities par 66% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Terminālis izmantojis tikai 15% no tā kopējās jaudas. Apgrozījums samazinājies arī Ventbunkera terminālī. Kritums bijis par 35%. Ja šie termināļi būtu strādājuši vismaz 2010. gada līmenī, kopējais ostas apgrozījuma pieaugums būtu vairāk nekā 25%, nevis 15%.

Arī šis gads ostā sācies rosīgi. Jauno gadu tajā sagaidīja 11 kuģi, bet pirmajā dienā no ostas kopumā izveda 176 tūkstošus tonnu kravu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: