Koks – gan zāģbaļķi, apaļkoks, gan kokmateriāla produkti – šobrīd ir galvenais Latvijas eksporta produkts.

Līdz ar to Ventspils brīvostas pārvaldes atbalsts Latvijā eksportspējīgākās nozares uzņēmumiem ir likumsakarīgs: vairosies kokapstrādes uzņēmumu skaits, to ražošanas apjoms – pieaugs arī pārvesto kravu apjoms caur Ventspils ostu.

Turklāt, jo koks tiek vairāk apstrādāts, šeit pat uz vietas, jo augstāka pievienotā vērtība jeb, citiem vārdiem sakot, – iespēja ārvalstu tirgos nopelnīt vairāk. Nozares eksperti izsaka viedokli, ka Latvijas kokapstrādes uzņēmumi var kalpot kā paraugs citām nozarēm produkcijas vērtības kāpināšanā un sadarbībā.

Ventspilī pārstāvētas vairākas kokrūpniecības apakšnozares. Ventspils novada uzņēmums Kurekss, kas ir viens no lielākajiem kravu piegādātājiem Ventplac, nodarbojas ar dažādu zāģmateriālu, kā arī šķeldas ražošanu. Savukārt uzņēmumsArbo ir viens no modernākajiem koka logu un durvju ražotājiem Baltijā, betDendrolight Latvija ir pirmais uzņēmums pasaulē, kurš sācis inovatīva koka šūnmateriāla ražošanu. Jaunais materiāls piemērots izmantošanai kā būvniecībā, tā arī mēbeļu ražošanā. Šobrīd uzņēmuma lielākais izaicinājums ir pierādīt materiāla labās īpašības un iekarot pasaules tirgu.

Eksperti lēš, ka liels potenciāls nākotnē ir arī tā dēvētajai enerģētiskajai koksnei, ko veicinās atjaunojamo resursu izmantošana gan Latvijā, gan pārējās valstīs. Jāatzīmē, ka tās attīstība lielā mērā būs atkarīga arī no sabiedrības nostājas un valsts enerģētikas politikas. Tomēr, pateicoties šķeldas aizstāšanai ar granulām, kurām ir daudz augstāka cena, enerģētiskās koksnes segmentā procentuālā izteiksmē varētu būt visstraujākais pieaugums. Ventspilī šo kokrūpniecības apakšnozari pārstāv uzņēmums Kurzemes granulas. Starp vietējiem kokapstrādes uzņēmumiem izveidojusies arī laba sadarbība. Piemēram,Dendrolight Latvija kokmateriālu atgriezumus atdod Kurzemes granulām.

Atzīmēšanas vērts ir arī fakts, ka minētie kokrūpniecības uzņēmumi Ventspilī ir vietējā kapitāla. Kopumā Ventspilī reģistrēti 11 ar kokapstrādi saistīti uzņēmumi, kas ir 19% no apstrādes rūpniecībā reģistrētajiem uzņēmumiem Ventspils pilsētā.



Ventspils ostā pārkrautie kokmateriāli 01.2011.–07.2011.

Šķelda – 91 tūkst. T

Koksnes granulas – 42 tūkst. t

Kokmateriāli – 315 tūkst. t

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: