No aptuveni 100 tūkstošiem kubikmetru grunts atbrīvojot Ventspils ostas kuģu ceļu, noslēdzies ostas ārkārtas padziļināšanas darbu pirmais posms, kas bija nepieciešams gada sākuma stipro vēju radīto smilšu sanesumu dēļ. Pēc 15. maija, kad beigsies zivju nārsta laiks, plānots darbus pabeigt, lai pilnībā atjaunotu dziļumus Ventspils ostā.

Ventspils ostas priekšrocība salīdzinājumā ar daudzām citām reģiona ostām ir iespēja Ventspilī uzņemt lielākos kuģus, kādi var ienākt Baltijas jūrā. Tomēr iespaidīgie dziļumi, kas ir līdz pat 17 metriem, Ventspils brīvostas pārvaldei nepārtraukti ir jāatjauno, atbrīvojot kuģu ceļus no vēja radītiem smilšu sanesumiem.

Aizvadītās ziemas stiprie vēji kuģu ceļus Ventspilī ietekmēja īpaši negatīvi, tāpēc Ventspils brīvostas pārvalde papildus ikdienas dziļumu uzturēšanai piesaistīja padziļināšanas kuģi ''HEGEMANN I'' ārkārtas padziļināšanas darbu veikšanai. Šobrīd, atbrīvojot kuģu ceļu no aptuveni 100 tūkstošiem kubikmetru grunts, izdevies atjaunot iegrimes, lai nebūtu šķēršļu lielāko kuģu ienākšanai ostā.

Lai pilnībā atjaunotu dziļumus kuģu ceļā, nepieciešams darbu pabeigt, izrokot vēl aptuveni 50 tūkstošus kubikmetru. Tomēr tas tiks darīts tikai pēc lieguma beigām, jeb pēc zivju nārsta. Ārkārtas padziļināšanas darbiem Ventspils brīvostas pārvalde plāno izlietot līdz 667 000 eiro.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 10.05.2022, 12:04:08

    Šodien, 11:47 | Biedrība ''Popes muiža''/Ventas Balss | Foto: Iesūtīts foto
    Kāds sakars augšminētai biedrībai ar ostas bagarēšanu?
    Un kāpēc nav pieminēts zemessūcējs "Dzelme"?Kamdēļ tas lielākoties redzams pietauvots pie piestātnes?
    Runā,ka esot korpuss beigts un pagalam.Vai varētu būt tā,ka līdz šādam stāvoklim kuģis nonācis pa to īso laika sprīdi,kad pie Brīvostas siles vairs nebija alkatīgie domnieki ar cietumnieku lembergu priekšgalā?Es personīgi neticu,kā domā citi ventspilnieki?

  • 0
    Tā nu ir 10.05.2022, 13:05:17

    DIEMŽĒL!!! ''Dzelme'' nav no jaunākajiem kuģiem. Tas savu laiku godam BIJA jau nokalpojis gadus 10 atpakaļ, kad jau tika zvanīti pirmie trauksmes zvani no brīvostas pārvaldes kuģu SPECIĀLISTU( nevis bikšurīvētāju-izzadzēju) puses. Tas vēl bija tanīs laikos, kad tur diriģents bija A.L. ar savu zagļubandu. Tas pats attiecas, ne tikai uz ''Dzelmi'' bet arī uz pārējo brīvostas pārvaldes techniku: ''Neptūns". Hidrogrāfijas kuģis ''Kapteinis Orle'', kas pietauvots nu jau arī laikam būs mūžamiegā, loču kuteri ''Kaija'', ''Ronis'', kas jau arī godam savu mūžu būs nokalpojuši.... . Jau gadus atpakaļ tika runāts ( ne darīts), par jauna zemessmēlēja iegādi, kā arī citas peldošās technikas nomaiņu. TAČU. Miljoni šķīda uz visādām pusēm ( attīstības aģentūrām, visādiem tingeltangeļiem, zagļu kabatās...), TIKAI, ne tur kur tas bij laikus vajadzīgs. Tāpēc arī tagats nu ir tā, kā tas bij paredzams. Veco bandu nometa, bet jaunajai uzreiz šādu miljonu nav, ar ko nomainīt nolietojušos techniku...!!! Vot!

  • 0
    Tā nu ir 10.05.2022, 13:23:15

    ...un tas viss nolaists lidz kliņķim tāpēc, ka šinī iestādē vairs nav NEVIENS tieši SPECIĀLISTS par kuģiem. Vecie mohikāņi, kas bija riktīgi spečuki, aizgājuši vai nu spiestā kārtā aizsūtīti pensijā. To vietās saņemti jauniņi, tiko izcepti gailēni, kas tik zin spaidīt datorklavieri, papīriņš par kāutkādas skoliņas beigšanu ir, un ar to viss beidzas... Za to ''SPECIĀLISTS...'' Jautājiens: tikai KĀDS un PAR KO''speciālists...??? :):):):):) Jāsmejas.................................

  • -2
    Marta P 11.05.2022, 14:29:45

    Kuģi nopirkt jau nav tas pats, kas velosipēdu. Tos tomēr krietni izdevīgāk ir uzturēt un kopts un turpināt lietot. Ja tehnika tiek uzturēta, tad viss kalpo krietni ilgāk, kā jūsu pareģotos termiņus.

  • -1
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 12.05.2022, 16:40:35

    Atbild Ventspils osta:
    Ventspils brīvostas pārvaldes darbības mērķis, laikā, kad Ventspils brīvostas pārvaldīšanā kopīgi darbojās gan valsts, gan Ventspils pašvaldības pārstāvji, bija attīstīt starptautisko transportu, ražošanu, radīt jaunas darba vietas u.c. veidos veikt ieguldījumu pilsētas un valsts attīstībā. Brīvotas kuģi bija instruments, ar kuru palīdzību nodrošināt brīvotas darbību un šo mērķu sasniegšanu. Jaunu kuģu iegāde nekad nav bijis Brīvostas pārvaldes pašmērķis.

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 12.05.2022, 16:40:45

    Laikā, kad Ventspils brīvostas pārvaldīšanā kopīgi darbojās gan valsts, gan Ventspils pašvaldības pārstāvji, Ventspils brīvostas pārvalde atbildīgi uzturēja darba kārtībā visus Brīvostas pārvaldībā esošos kuģus un plānveidīgi veica to remontu, nodrošinot, ka visiem kuģiem bija derīgas kuģošanas spējas apliecības. Lai iegūtu minēto apliecību, kuru izsniedz Latvijas Jūras administrācija, katram kuģim ir jāiziet ikgadējā apskate, starpapskate reizi trīs gados un kārtējā apskate vienu reizi 5 gados. Lai kuģi atbilstu kārtējās apskates prasībām, starpapskates laikā kuģi tika izcelti dokā un tiem tika mērīti un pārbaudīti mehānismi un dzinēji, kā arī mērīts kuģa korpusa biezums, lai pēc nepieciešamības varētu veikt kuģa remontu. Lai aizvietotu jau nokalpojušus kuģus, tika meklētas iespējas jaunu kuģu iegādei. 2019.gada nogalē praktiski bija sameklēts jauns loču kuģis, par kura iegādi jau bija panākta vienošanās ar Rīgas brīvostas pārvaldi.

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 12.05.2022, 16:41:06

    Tāpat Ventspils brīvostas pārvalde strādāja visos iespējamos virzienos un intensīvi meklēja iespējas nomainīt grunts sūcēju “Dzelme” pret jaunu kuģi, piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Laikā pirms Ventspils brīvostu savā pārvaldībā pilnīgi pārņēma valsts, tika organizētas trīs iepirkumu procedūras. Pirmajā iepirkumā bija plānots iegādāties kuģi, kurš būtu darbināms ar ūdeņradi, cerot saņemt ES fondu atbalstu. Otrajā iepirkumā, arī cerot uz ES fondu atbalstu, bija plānota grunts sūcēja iegāde, paredzot jaunajam kuģim iespēju veikt arī naftas savākšanas funkciju, kas būtu finansiāli dārgāks, bet universālāks risinājums. Savukārt, trešais iepirkums tika organizēts, lai iegādātos jaunu grunts sūcēju bez naftas savākšanas funkcijas, jo šādai alternatīvai attiecīgi būtu nepieciešams mazāks finansiālais ieguldījums.

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 12.05.2022, 16:42:35

    Ar pēdējo iepirkumu Nr. VBOP2019/95 par jauna grunts sūcēja kuģa piegādi katrs interesents var iepazīties Ventspils brīvostas pārvaldes mājas lapā, sadaļā par publiskajiem iepirkumiem . Pēdējais iepirkums par jauna grunts sūcēja kuģa piegādi tika izsludināts 2019.gadā un piedāvājumu iesniegšanas termiņš bija 2019.gada 3. decembris.
    Iepirkumu procedūras laikā pieteikuma iesniedzējs piedāvāja jauna kuģa iegādi priekšfinansēt ar Nīderlandes valdības izsniegtu eksporta kredītu 80% apmērā no zemessmēlēja cenas, un brīvostai sākotnēji būtu jāiegulda tikai 20% no finansējuma. Līdz ar to jaunu grunts sūcēja kuģi Ventspils brīvosta būtu saņēmusi pagājušā gada beigās. Kā liecina Ventspils brīvostas mājas lapā publicētā informācija, šis iepirkums ir izbeigts 2020. gada 31.janvārī un nezināmu iemeslu dēļ projekts netika turpināts.
    Jauna grunts sūcēja kuģa iegāde, kā arī loču kuģa iegāde tika pārtraukta jau laikā, kad brīvostu vadīja valsts.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: