Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasījusi Ventspils domei atcelt lēmumu par pašvaldības īpašumā esošo nekustamo īpašumu pārņemšanu pašvaldības valdījumā, kas maina Ventspils ostas teritorijas robežas.

Ministrija konstatējusi, ka dome šā gada 21. janvārī pieņēmusi lēmumu atprasīt pārvaldes valdījumā nodotos Ventspils pilsētas nekustamos īpašumus un izslēgt tos no pārvaldes valdījuma, lai dome varētu uzsākt īpašuma atsavināšanu.

Lēmuma tiesiskais pamats balstīts 2004. gada 15. marta līgumā starp domi un Ventspils brīvostas pārvaldi un likumā "Par pašvaldībām".

Taču ministrija norāda, ka uz domes pieņemto lēmumu par ostas teritorijā ietilpstošu nekustamo īpašumu attiecas Likums par ostām. Ostas robežas šā likuma izpratnē nosaka Ministru kabinets pēc attiecīgās pašvaldības vai ostas pārvaldes ieteikuma.

Tāpat arī Ventspils brīvostas likums noteic, ka brīvosta ir Latvijas teritorijas daļa, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām Ventspils ostas robežām.

VARAM norāda, ka normatīvie akti nedeleģē pašvaldībai funkciju lemt par ostas teritoriju un tajā iekļauto nekustamo īpašumu pārvaldīšanu. Gluži pretēji, normatīvie akti skaidri nosaka Ministru kabineta kompetenci lemt par ostu robežām, kā arī pārvaldes kompetenci lemt par lēmumā minēto nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, teikts ministrijas paziņojumā.

Līdz ar to, pieņemot lēmumu, kas ietekmē ostas teritorijas sastāvu, dome darbojusies pretlikumīgi ārpus savas kompetences robežām, lemjot par Ministru kabineta un pārvaldes kompetencē esošiem jautājumiem.

Savukārt attiecībā par domes minēto lēmuma tiesisko pamatu ministrija konstatē, ka puses līguma ietvaros ir vienojušās par tādu regulējumu, kas ir pretējs likumos un Ministru kabineta noteikumos ietvertam regulējumam.

VARAM ieskatā konkrētais līguma regulējums ir atzīstams par prettiesisku un spēkā neesošu no tā noslēgšanas brīža.

VARAM pieprasa Venstpils domei līdz 7. septembrim atcelt lēmumu un sniegt ministrijai paskaidrojumus par iepriekš minētajiem pieļautajiem likuma pārkāpumiem, kā arī sniegt ministrijai konkrētus dokumentu norakstus.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Pipars 26.08.2021, 07:32:17

    Kur domes un brivostas pàrvaldes viedokĺļi?

  • -2
    Andris Lapukoks 26.08.2021, 08:11:49

    Pipars - kā tad tu šoreiz bez viedokļa ?

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 27.08.2021, 11:37:40

    Informējam, ka Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes viedoklis ir lasāms šeit: https://www.ventasbalss.lv/zinas/sabiedriba/44141-pasvaldiba-gadas-par-savu-ipasumu-lietderigu-izmantosanu-un-savu-viedokli-aizstaves-tiesiska-cela

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: