Ventspils pilsētas dome pieņēmusi lēmumu neatbalstīt Ventspils brīvostas pārvaldes 2021. gada budžeta projektu, kas, kā paredz vēl 2004. gadā noslēgtā vienošanās, jāsaskaņo ar pašvaldību.

Pašvaldība skaidro, ka ņemot vērā Brīvostas nozīmi un tās nesaraujamo saikni ar visas Ventspils pilsētas pašvaldības attīstību kopumā, 2021. gada budžeta projekts ir vairākkārtīgi izvērtēts ar nozari saistītajās, atbildīgajās domes struktūrvienībās, Ventspils pilsētas pašvaldības iestādē Ventspils osta, kā arī domes Ekonomikas un budžeta komisijā un Finanšu komitejā, un konstatēts, ka Brīvosta atsakās sniegt informāciju pietiekamā apmērā pamatota lēmuma pieņemšanai.

Lai nodrošinātu Brīvostas nepārtrauktu saimniecisko darbību, dome atbalstīja Brīvostas operatīvos izdevumus. Tāpat tiek atbalstītas Brīvostas investīcijas, kuras saistītas ar divu Eiropas Savienības Kohēzijas fondu apguvi, kā arī Ventspils rūpnieciskā parka attīstību.

Ventspils pilsētas administratīvās teritorijas platība ir 5 786 ha, tai skaitā 2 451,39 ha jeb 42,36% aizņem Ventspils brīvostas teritorija. Savukārt, Ventspils brīvostas teritorijā ir 1 236,13 ha Ventspils pilsētas pašvaldības īpašumā vai valdījumā esoši zemes gabali un arī ielu teritorijas 83 ha platībā. Tādējādi, Ventspils brīvostas teritorijā faktiski atrodas 1 319 ha zemes jeb 54% no Ventspils pilsētas pašvaldības īpašumā esošā zemju aktīva.

2004. gadā starp domi un Brīvostu tika noslēgts līgums par Brīvostai valdījumā nodoto domes pamatlīdzekļu apsaimniekošanu, ar kuru Brīvostai valdījumā nodoti Ventspils pilsētas pašvaldības pamatlīdzekļi (gan nekustamie īpašumi, gan kustamā manta) 166 miljonu eiro vērtībā. Tajā skaitā Pašvaldības manta 66 miljonu eiro vērtībā izsniegta Brīvostai kā ķīla ar mērķi piesaistīt kredītresursus infrastruktūras attīstības projektu realizācijai.

«Ņemot vērā to, ka pēc 2019. gada 12. decembra grozījumiem Likumā par ostām, kad Brīvostas valdē vairs nedrīkstēja būt pašvaldības pārstāvju, pašvaldībai nav lemšanas tiesību par tās mantas pārvaldības jautājumiem, kā arī būtiski samazinājies pašvaldībai pieejamās informācijas apjoms, domei jāgūst pārliecība, ka minētie īpašumi tiek pienācīgi apsaimniekoti, un ka Brīvosta spēs segt uzņemtās kredītsaistības, neapdraudot pašvaldības mantu. Brīvostas budžeta saskaņošana ar domi nav tikai formāls process, un tam jānoris tā, lai dome varētu sekmēt tiesisku un lietderīgu Brīvostai nodotās pašvaldības mantas izmantošanu. Tādējādi pašvaldībai ir tiesības arī saņemt no Brīvostas informāciju tādā apjomā, lai minēto varētu pienācīgi izdarīt,» skaidro Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes Ventspils osta vadītājs Imants Sarmulis.

Lasi vēl

Komentāri (25)

  • -3
    reku 19.02.2021, 15:32:48

    Vai tad sadalīt nevar?
    Tā,lai vienam nav nekādas daļas gar otru?

  • -7
    Soft 21.02.2021, 14:31:52

    Interesanti, kā var nebūt daļas gar to, kas ir tev zem kājām un deguna priekšā? Osta jau nav kaut kur gaisā parauta, tā atrodas praktiski pilsētas centrā. Viss ir saistīts, sākot no infrastruktūras, kas ir pievadceļi, komunikācijas, apgaismojums, un beidzot ar to, ka katrs puteklītis un ostas troksnis ietekmē pilsētā dzīvojošos cilvēkus.

  • -17
    ^^—^^ 19.02.2021, 15:55:02

    varētu jau mēģināt, tikai cik iespējams tas ir - ja brīvostas valdījumā ir domes zemes + dome tās ir atļāvusi izmantot kā ķīlu, lai brīvosta varētu paņemt sev paņemtu kredītu...

  • -2
    Pipars 19.02.2021, 17:43:32

    Kāpēc tik dīvaina politika no Latvijas valsts institūciju puses? Kas vainojams tranzīta nozares apzinātā graušanā? Muļķība, ambīcijas, absolūta situācijas neizpratne vai kas cits? Pareizs, visticamāk,

    Vēl 2008. gadā TV3 raidījums Nekā personīga stāstīja par kādu iekšējai lietošanai domātu vēstuli no Baltkrievijas Ārlietu un Ekonomikas ministrijas sarakstes, kurā runāts par to, kāpēc baltkrieviem Latvijā neveicas ar kālija sāls tranzītu. Baltkrievijas ekonomikas ministra vietnieks Voroņeckis rakstīja: “Visi lielie Latvijas uzņēmēji, ar kuriem esam tikušies, apstiprina saistību starp bijušo Latvijas Ministru prezidentu Šķēli, satiksmes ministru Šleseru un Aivaru Lembergu. Šī grupa daudzējādā ziņā nosaka valdības politiku, it īpaši ekonomikas jomā, jo katram no nosauktajiem politiķiem ir savi ambiciozi biznesa plāni un tie cenšas valsts līmenī panākt labvēlīgus lēmumus.” Tālāk secināts, ka kālija sāls pārkraušanu caur Ventspils ostu apdraud Ventspils uzņēmēju savstarpējie ķīviņi.

  • -4
    ventspilnieks 36,7 19.02.2021, 21:13:57

    Es vēl gadus 15 atpakaļ aizdomājos, kāpēc pus pilsētas ir atdota ostai. Kad atklātībā parādījās cipari, cik nosmeļ valde, tad bija skaidrs, kāpēc?
    Tagad var tikai uzburt ainiņu, ka stagnācija pletīsies plašumā.
    Ne Rīgā, ne Klaipēdā, ne Roterdamā nav tāds ūnikums, ka, lai aizbrauktu uz lielveikalu, jāšķērso ostas teritorija :)

    Skumji. Reku leiši, nav jāmāk valoda, lai saprastu: "Uosto direkcijos rezultatai: augo ir pajamos, ir pelnas."

  • -1
    Varis Paijs 19.02.2021, 21:29:35

    Ha , ha , ha! Tev kāds nodokli prasa, ka brīvostas teritorija jāškērso? Nav ienācis prātā, ka puse pilsētas atdota brīvostai, lai domei ne par ko nav jāmaksā? Kā domā, kurš tad maksā par ielu tīrīšanu, puķu skulptūrām, gudrajiem luksoforiem? Vecais jau šo visu ir izcili sakārtojis - ķipa atdod nodod kaimiņam apsaimniekošanā savu koridoru, kaimiņš tīra, vasko, signalizāciju uzliek, un beigās uzklausa, ka sūdīgi strādājis, jo nav iesniedzis atskaiti, cik kilogramu gružu izvests no koridora.

  • -1
    Egils Liepins 20.02.2021, 00:00:52

    Tieši tā, zīmēja brīvostas teritoriju ar zīmuli, kā ienāk prātā. Lai varētu pēc iespējas vairāk manipulēt ar uzņēmumiem, jo Domē tomēr opozīcija maisījās, likumi vairāk utt. Bet nu redz kā aplauzās, ka tieši visu brīvostu atņēma.

  • -11
    sranskis 20.02.2021, 09:00:08

    Pajoliņ, paskaties Rīgas brīvostas karti un tad te perd! Pamēģini aizbraukt uz Bolderāju nešķērsojot ostas teritoriju! Liepājā nedaudz savādāk- tur ir speciālā ekonomiskā zona, bet tā vienalga aizņēm 65% no pilsētas teritorijas!

  • -7
    Soft 21.02.2021, 16:15:12

    Varētu padomāt, ka ventspilniekiem no tā kāds sliktums, ka pašvaldības zeme ir brīvostas teritorijā? Pašvaldība, tas ir ventspilnieki, tātad ventspilniekiem pieder zeme brīvostas teritorijā. Tātad ventspilnieki par to zemi var lemt, to var iznomāt un gūt ieņēmumus, no ieņēmumiem maksāt pabalstus, uzturēt skolas, remontēt ielas utt. Un, kas tur slikts? Tas ir saimnieciski. Cits pilsētas galva to zemi jau sen būtu izpārdevis, naudu piesavinājies un laicīgi no politiskās skatuves nogājis. Tieši tā citviet Latvijā notiek. Paskaidro sīkāk par to valdi, kura valde, ko nosmeļ un kāds sakars tam ar teritoriju, kas iekļauta brīvostas zonā?

  • -3
    Oskars123 20.02.2021, 03:40:08

    Agrāk līdz pat mazajai naftas bāzei zemes bija brīvostai, tagad pilsētas komunikācijas ir aizvilktas līdz Tērauda ielai. Pirms Dampeļiem pa kluso iztirgota zeme, būvējas privātmājas. Laivu būdās parādījies A. Ābele, kas nozīmē gatavojas nākamais etaps. Par iedzīvotāju nodokļiem radītā nekam nevajadzīgā Ventspils osta ar, stagnējošu vadītāju priekšgalā, ir tīra līdzekļu izšķēršdēšana.

  • -10
    Soft 21.02.2021, 14:43:31

    Kas tad konkrēti tev nepatīk tajā, ka ielas un komunikācijas ir izbūvētas līdz Tērauda ielai? Tas taču ir brīnišķīgi, ka jaunās ģimenes ceļ mājokļus! Pašvaldība par visu ir padomājusi un efektīvi izmantojusi ES projektu naudu. Iespējams tāpēc arī iekļāva nolaistās teritorijas brīvostas zonā, lai tās varētu sakopt un attīstīt par Eiropas naudu. Tas ir tālredzīgi un saimnieciski pareizi. Katram ventspilniekam par to tikai jāpriecājas. Varbūt gribētu, lai viss pamazām sagrūst un aizaug?!

  • -1
    Oskars123 21.02.2021, 15:28:16

    Soft - varbūt izlasīsi vēlreiz un padomāsi par ko iet runa! Jeb Tev nav lemts?

  • -9
    Soft 21.02.2021, 15:59:15

    Nu par ko tad tā runa tev tur iet? Nekāds kopsakars nav. wtf...Ābele laivu būdās, pa kluso iztirgota zeme, Tērauda ielas komunikācijas un mazā naftas bāze?! Dikti gribējās izteikties pats nezin par ko?

  • 0
    Oskars123 21.02.2021, 23:06:48

    Apsveicu! Sīvajā cīņā ar intelektu esi uzvarējis, neesi ļāvis tam veikt vardarbību ar savām smadzenēm! Tā turpini! Vēlu veiksmes!

  • -4
    Kristiāna 22.02.2021, 15:56:21

    Nē, nu Oskar, sit nost, bet es arī nesaprotu, kas slikts ir tajā, ka ielas un komunikācijas aizvilktas līdz pat tērauda ielai. Un tur var celt mājas! Ja jau ceļ, tad ir, kas grib te dzīvot un strādāt. Un būs arī nākotnē, jo ja ceļ māju, tad jau doma par ģimeni un nākotni ir. Vai tieši tas jums , Oskar, šķiet tas sliktākais. Ka cilvēki grib te dzīvot, strādāt, veidot ģimenes, jo tas ir pret to, ko maļ opozīcija, ka pilsēta "izmirstot"!
    Muļķības - dzīvokļi ir pilni, nav pustukšu māju, tiek celtas ar vien jaunas mājas, ir ar vien vairāk jaunu ģimeņu, bērnudārzi, par spīti tam, cik mums to ir daudz ir pilni, un būs jauns, un arī tajā būs bērni!
    Tas laikam ir jūsu murgs, ka pilsētā plaukst un attīstās!

  • -4
    Juris Orinskis 20.02.2021, 12:49:24

    Sranski, arī Rīgas brīvostā tas pats ž...ebreja dēls ir šeptējies gadu desmitiem. Varētu padomāt, ka nezini.
    Vēl tikai jāpaceļ papīri, kas ir Klaipēdas ostā kālija sāls pārkraušanas stividoru akcionāri, kas ir akcionāri Primorskā!
    Un mīti par dižo Ventspils patriotu izplēnēs, kā rīta migla.

  • -11
    sranskis 20.02.2021, 16:53:02

    Tev ir pierādījumi, ka Lembergs bija-ir Rīgas brīvostā? Interesanti, tad kāpēc to viņam Knābis un Bordana kliķe nav piekabinājusi?

  • -9
    Soft 21.02.2021, 15:48:01

    Gribi vai negribi, bet tas kā Ventspils ir attīstījusies pēdējos trīsdesmit gados nav nekāds mīts. Nevar noliegt acīm redzamo.

  • -3
    Evgueni Romachkine 21.02.2021, 09:55:12

    Идет искажение комментариев

  • -8
    sranskis 21.02.2021, 11:13:02

    Neraksti nezināmiem ķeburiem, bet valsts valodā, tad neizkažīsies, putlerist!

  • -2
    Angriff 21.02.2021, 14:44:39

    sranskim
    Ar ko putlerists būtu sliktāks par lembergistu?
    Abi labi,bāz tik maisā!

  • -3
    sranskis 22.02.2021, 08:36:39

    Lai putlerists raksta savā putleristānā savā kirilicā! Bet nē, viņām te jālien!

  • -2
    Evgueni Romachkine 21.02.2021, 09:56:04

    Лембергса надо брать под стражу и наводить порядок в местной думе

  • -6
    Opaps 21.02.2021, 19:44:21

    Duraks !!!!! Nezini valsts valodu ????? Tad brauc uz austrumiem !!!!!!!!!!!!!!!

  • -6
    keda 22.02.2021, 09:33:43

    Kā man patīk šitie revolucionāri, kas pirms kaut ko dara,pat nenoskaidro, kas sagaida :D Tas ir kā tajā anekdotē, kad čaļi meklēja Smoļnijā alu, bet izrādījās, ka tas ir Ziemas pilī :D Tāāāds abloms, ka izrādās, ka nevar Brīvostā tik un tā šiverēt bez domes ziņas :D Un kaaaaaaaaaaa Kristovskis, esot jau trešo(?) gadu valdē, par to neko nezināja? Iekodušies milzīgā kaulā, ko sākumā domāja, ka viegli sakošļās, bet tagad nesaprot, spļaut ārā vai tomēr provēt norīt :D

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: