Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija neiebilst pret 15,3 miljonu eiro aizdevuma piešķiršanu Ventspils brīvostas pārvaldei, pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

Ņemot vērā parlamenta lēmumu par to, ka jautājums par gaidāmo 15,3 miljonu eiro valsts aizdevumu Ventspils brīvostas pārvaldei jāskata arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, deputāti jautājumu par apropriāciju brīvostas pārvaldei izskatīja un to akceptēja.

Saeima galīgajā lasījumā iepriekš pieņēma valdības virzītos grozījumus Ventspils brīvostas likumā, kas dos brīvostai iespēju saņemt minēto aizdevumu.

Paredzēts valsts aizdevumu izsniegt pret vairākām ķīlām - par labu valstij tiks ieķīlāti četri Ventspils pašvaldībai piederoši nekustamie īpašumi un Ventspils sauskravu termināls, turklāt ir identificētas arī citas iespējamas ķīlas nākotnē, Saeimas atbildīgās komisijas sēdē norādīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Valdība jūnijā atbalstīja grozījumus Ventspils brīvostas likumā, kas nosaka, ka Finanšu ministrs valsts vārdā izsniegs aizdevumu brīvostas pārvaldei kredītiestāžu izsniegto būvniecības kredītu pārkreditēšanai un sākto būvniecības projektu kreditēšanai.

Brīvostā skaidroja, ka nepieciešamība pēc Valsts kases aizdevuma sākto Eiropas Savienības (ES) līdzfinansēto ostas infrastruktūras attīstības projektu realizācijai Ventspils brīvostas pārvaldei radusies vairāku nozīmīgu apstākļu - pasaules ekonomiskās situācijas, tranzīta kravu krituma un kopējo tirgus konjunktūras izmaiņu, kā arī ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju izraisīto pārmaiņu procesa dēļ.

Brīvostas pārstāvji norādīja, ka aizdevumi nepieciešami ES līdzfinansētu infrastruktūras projektu īstenošanai. 2020. gada jūnijā iestājas kredītu atmaksas termiņš četriem brīvostas pārvaldes kredītiem 8,3 miljonu eiro apmērā par objektiem, kas jau ir nodoti ekspluatācijā.

Līgumos bija atrunāta iespēja pagarināt kredītu atmaksas termiņu par trim gadiem, ko Ventspils brīvostas pārvalde plānoja izmantot, taču iepriekš minēto apstākļu dēļ bankas šādu iespēju atteikušas. Arī citas bankas atteikušās refinansēt kredītlīgumus, paužot viedokli, ka nepieciešams pārliecinošs valsts atbalsts Ventspils brīvostas agrāko saistību pārņemšanai.

Minētie aizdevumi izmantoti Ventspils brīvostas industriālā parka jaunu ēku būvniecībai, pievedceļu ostas teritorijai un industriālajām zonām izbūvei, ostas kanāla krasta nostiprināšanai un citiem infrastruktūras projektiem.

Papildus 8,3 miljonu eiro kredītsaistību pārfinansēšanai nepieciešami septiņi miljoni eiro sākto ES Kohēzijas fondu projektu - pievedceļu būvniecības, hidrotehnisko būvju atjaunošanas un rūpniecisko ēku būvniecības - īstenošanai.

Ventspils brīvostas pārstāvji skaidroja, ka straujā ekonomiskās situācijas pasliktināšanās pasaulē un tirgus konjunktūras izmaiņas 2020. gadā ir radījušas lielu kravu apgrozījuma un plānoto Ventspils brīvostas pārvaldes ienākumu kritumu.

Būtisku visu segmentu kravu samazinājumu Ventspils brīvostā radījusi arī Covid-19 izraisītā globālā ekonomiskā krīze, kas ir izraisījusi vispārēju Ventspils brīvostā tradicionāli pārkrauto preču patēriņa bremzēšanos pasaulē.

OFAC sankciju rezultātā Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu izveidot AS "Ventas osta", kas ar laiku pārņemtu Ventspils brīvostas pārvaldes funkcijas. Brīvostas pārstāvji skaidroja, ka šajā brīvostas pārvaldības pārmaiņu situācijā bankas atturas no likvidējamas iestādes pārkreditēšanas, jo, banku izpratnē, "Ventas ostai" pārņemot Ventspils brīvostas pārvaldes iepriekšējās saistības, pastāv to izpildes riski. Tāpat jāņem vērā, ka OFAC sankcijas negatīvi ir ietekmējušas vairāku brīvostas termināļu darbību, kam sankcionētās personas dēļ radās no komersantiem neatkarīgas grūtības veikt norēķinus ar klientiem, kas attiecīgi atstāj iespaidu uz kopējo ostas darbību un Ventspils brīvostas pārvaldes ieņēmumiem.

Ņemot vērā pārmaiņu procesus tranzīta nozarē, Ventspils ostas darbībā un pārvaldē Ventspils brīvostas pārvalde ir sākusi kompleksu izmaksu samazināšanas programmu. Ir veikta ES fondu līdzfinansēto Ventspils brīvostas pārvaldes infrastruktūras attīstības projektu atbilstības un īstenošanas statusa analīze un efektivitātes izvērtējums.

Iegūtie atzinumi pamato valsts atbalsta nepieciešamību Ventspils brīvostas pārvaldes kopējās finanšu situācijas neatliekamai stabilizēšanai, norādīja brīvostas pārstāvji.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • 0
    keda 21.08.2020, 09:43:52

    neko nesaprotu? valsts aizdod pati sev?

  • -1
    Pipars 21.08.2020, 09:59:18

    Interesanti gan!
    Vai neizskatās pēc vēlmes atsavināt Ventspils pašvaldības īpašumu par labu valstij ar tālako nodošanu prihvatizācijai???
    Shēma vienkarša-valsts aizdod naudu pret ķīlu,pienāk laiks atdot naudu,bet brīvostas pārvalde to neatdod.Tālak valsts savāc pašvaldības īpašumus!Tā kā valstij tie nav vajadzīgi,tad tiek nolemts tos pārdot!
    Tā Ventspils pašvaldība paliek bez īpašumiem!
    Skaisti!

  • -1
    Ventspils brīvostas pārvalde 24.08.2020, 09:37:47

    Lai īstenotu Ventspils brīvostas infrastruktūras attīstības projektus (rūpnīcu būvniecība, ielu atjaunošana u.c.), tika ņemti kredīti, kur kā nodrošinājums bija uz pašvaldības vārda reģistrēti īpašumi. Tieši šīm kredītsaistībām 8,3 miljonu eiro apmērā (par kurām savulaik lēma brīvostas valde, kurā bija arī pašvaldības pārstāvji) jūnijā iestājās atmaksas termiņš. Ja pašvaldība nebūtu piekritusi pagarināt ķīlu termiņu un attiecīgi Ventspils brīvostas pārvalde nevarētu saņemt aizdevumu pārkreditēšanai, tad jau šobrīd komercbankām būtu tiesības pārņemt un realizēt pašvaldības īpašumus.
    Ventspils brīvostas pārvalde šobrīd veic plašu finanšu optimizāciju, jau šobrīd izdevies būtiski samazināt budžeta izdevumu daļu, lai kredītu atmaksa netiktu apgrūtināta.

  • 0
    Pilsēta 21.08.2020, 10:12:04

    Liepājas metalurgs - otrā nedaudz advantētāka daļa.

  • 0
    LV 21.08.2020, 10:40:47

    Nevarētu būt tā kā, paši sev piešķir un paši sadalā???

  • 0
    LV 21.08.2020, 10:41:24

    Metalurgs 2

  • 0
    LV 21.08.2020, 10:48:22

    Ja būtu mums prezidents ka Baltkrievija, tad uzreiz varētu redzēt Šveices kontus, kurš deva, kurš izmantoja un pārējie supčiki...
    Ja pārkāpums 20 gadus kūrorta tepat centrālajā Rīgā.

  • -3
    ventspilnieks 36,7 21.08.2020, 11:05:32

    Bilde jauka. Pēc 30 gadu saimniekošanas mums palicis pāri tūristu kuģītis :D

  • 0
    LV 21.08.2020, 11:10:40

    Ja laba bilde... Varbūt viss kas paliek ar jauniem saimniekiem? )))

  • -1
    ^^—^^ 21.08.2020, 11:57:34

    Man vienmēr šķitis, ka brīvosta ir turīga un līdz šiem kredītiem nebija nekas dzirdēts par kredītu nepieciešamību...

  • -2
    arcus 21.08.2020, 12:01:44

    Ko bŗīnies, paskaties, kas saimnieko ostā! Un turīga tā bija līdz saimnieku maiņa.

  • 0
    Kriska 21.08.2020, 14:16:10

    Ieķilāts sauskravu termināls - viens no pēdējām būvēm. Viss, kas agrāk būvēts - sen jau ieķilāti. Mūs gaida Metalurga nākotne

  • 0
    Vadims Kevrelis 21.08.2020, 14:37:31

    Kur ostā atrodas sauskravu termināls?,vajadzētu detalizētāk ar piestātņu numuriem.

  • -1
    Ventspils brīvostas pārvalde 24.08.2020, 11:12:48

    Sauskravu terminālis ir terminālis, ko šobrīd no Ventspils brīvostas pārvaldes nomā SIa "Ventplac" kokmateriālu pārkraušanai - 50.un 51.piestātne.

  • -1
    LV 21.08.2020, 15:49:48

    Vai varētu publicēt:

    1. Vārdus, Uzvārdus kurš pieprasīja aizdevumu.

    2. Komisijas, Vārdus, Uzvārdus, kuri atbalstīja un piešķira finansējumu.

  • 0
    Kriska 22.08.2020, 11:46:12

    Vadim, bijušais Ventspils koka mēbeļu cehs

  • 0
    Vadims Kevrelis 26.08.2020, 09:03:05

    Paldies Brīvostas pārvaldei par sniegto atbildi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: