Lieldienu brīvdienās svētku noskaņā Ventspilī tika atklātas divas jaunas ielas – Apļa un Rāvas, kas izbūvētas pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma. Pirmie jauno ielu segumu izmēģināja sporta skolas Spars BMX nodaļas audzēkņi, kā arī citi velobraukšanas interesenti.

Apļa un Rāvas ielas ietilpst vērienīgajā ostas termināļu un industriālo zonu pievedceļu attīstības projektā. Rāvas iela savieno Lāčplēša un Durbes ielu, bet Apļa iela – Rāvas un Rūpniecības ielu.

Atklājot jaunās ielas, sporta skolas Spars BMX nodaļas audzēkņi uz Apļa ielas rādīja savu meistarību un prasmi pārvarēt šķēršļus un tramplīnus, bet pēc tam visi velobraukšanas entuziasti varēja izmēģināt šķēršļu trasi, kas bija ierīkota jaunajā Rāvas ielā. Katrs no 70 velobraucienu dalībniekiem saņēma diplomu par dalību un saldu balvu – Ventspils konfekšu fabrikā Pobeda Confectionery ražotās šokolādes. Braucienu finālā visātrākajam un veiklākajam velobraucējam vajadzēja sacensties šajā pašā trasē ar ielu tīrāmo komunālo mašīnu. Arī šī mašīna ir nākusi no Ventspils – mašīnbūves uzņēmuma Bucher Municipal kon­veijera. Visātrākais trasē bija sporta skolas Spars BMX nodaļas audzēknis Armands Brauns, kas uzrādīja vislabāko laiku – 24,44 sekundes.

Neraugoties uz to, ka ielu tīrāmā mašīna Bucher Municipal arī parādīja trasē ātrumu un apskaužamu izveicību, Armands finišēja pirmais, tādējādi sarūpējot sev dāvanu vārdadienā! Uzvarētājs no Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga, kurš piedalījās ielu atklāšanā, saņēma veselu maisu ar Pobeda Confectionery konfektēm, ar kurām puisis pacienāja arī savus draugus. Armands nodarbojas ar BMX jau piecus gadus, un viņš ļoti vēlētos gūt tādus pašus panākumus kā viņa elks – olimpiskais čempions Māris Štrombergs. Uzvara jaunās Rāvas ielas trasē kļuva par Ventspils zēna mazu solīti pretim lielajiem panākumiem ceļā, kas nebūt nav tik vienkāršs.

Apļa un Rāvas ielu izbūve ir pirmais solis, lai apgūtu kvartālu starp Rūpniecības, Durbes un Lāčplēša ielu. Šī teritorija ir piemērota uzņēmējdarbības attīstībai un var būt saistoša investoriem, kuri vēlas izvietot mūsu pilsētā savas ražotnes. Pirms divu jauno ielu izbūves teritorija bija pamesta un degradēta. Kādreiz šeit saimniekoja bijusī dzelzsbetona konstrukciju rūpnīca. «Ielu izbūves laikā vajadzēja demontēt veco katlumāju ar rezervuāriem un mazuta atlikumiem gan virszemes, gan apakšzemes tilpnēs mums nezināmos apjomos. Tas bija viens no sarežģītākajiem projekta posmiem. Tika veikti arī nepieciešamie pasākumi saistībā ar grunts atrīšanu no mazuta atliekām,» skaidroja Ventspils brīvostas pārvaldes Tehniskās nodaļas vadītājs Māris Petrovskis. Līdztekus vecajai katlumājai vajadzēja demontēt un aizvākt arī citas veco būvju paliekas. Šajā pašā teritorijā izvietota celtniecības kompānijas Pilsbūve ražošanas bāze. Jaunās ielas nodrošinās ērtāku piekļuvi šim objektam.

Apļa iela ir izbūvēta pilnībā no nulles, tās garums – aptuveni 300 metru. Savukārt pašreizējās Rāvas ielas neliels posms 87 metru garumā eksistēja jau iepriekš, projekta īstenošanas laikā tas tika rekonstruēts, un no jauna piebūvēta ielas pamatdaļa 313 metru garumā. Abu ielu braucamajā daļā ir ieklāts betona bruģis, izbūvēta slēgta lietusūdens kanalizācijas sistēma. Jauno ielu visā garumā ierīkots energoefektīvs apgaismojums un iestādīti koki. Ielu izbūvi veica komandītsabiedrība Ventbetons-Volts.

Visu pilsētas ielu izbūves un remonta projektos ietilpst ērtas infrastruktūras izveide gājējiem un velobraucējiem. Abās jaunajās ielās tāpat ir gājēju un veloceliņš. Šis apstāklis jo īpaši iepriecina tos, kam patīk pārvietoties ar velosipēdu. Daudzi uz ielu atklāšanu bija ieradušies ar saviem velosipēdiem. Dzīvesdraugi Imants un Jeļena ir daudzu sporta pasākumu aktīvi dalībnieki pilsētā, toskait piedalās arī maratonos un velobraucienos. «Mēs ļoti priecājamies par jaunajiem veloceliņiem! Mūsu pilsētā veloceliņus var izmantot pat ziemā, jo tie vienmēr ir notīrīti. Mums tas ir ļoti ērti, jo mēs pat uz darbu braucam ar velosipēdiem visu cauru gadu. Gan pa mežu vizināties, gan apkārt Būšnieku ezeram tagad var apbraukt ar velosipēdiem. Diez vai ir vēl kāda vieta Latvijā, bet varbūt pat pasaulē, kur visi veloceliņi ir savienoti vienotā tīklā tā, ka var ar velosipēdu apbraukt visu pilsētu!» ar sajūsmu pastāstīja dzīvesdraugi.

Uz ielu atklāšanas svētkiem ar savu velosipēdu bija atbraukusi arī pensionāre Ināra Lepse. Savos 75 gados viņa joprojām piedalās velobraukšanas sacensībās, tikai šogad vēl nav to darījusi. Tomēr pa pilsētu Ināra pārvietojas ar velosipēdu teju katru dienu. Viņa izmantoja iespēju pārvarēt šķēršļu trasi jaunajā Rāvas ielā, un, tāpat kā visi dalībnieki, saņēma diplomu un šokolādes. Svētku izskaņā Ventspils brīvostas pārvalde cienāja visus dalībniekus ar kliņģeri un pīrādziņiem.

Apļa un Rāvas ielas izbūve ir viens no objektiem ostas termināļu un rūpniecisko teritoriju pievedceļu attīstības projektā. Līdz 2022. gadam Ventspilī tiks izbūvēti vai atjaunoti 19 pievedceļu posmi teju 13 kilometru garumā. 85% izdevumu pievedceļu attīstības projektā sedz Eiropas Kohēzijas fonds.

Pilsēta iegūst jaunu veidolu un akcentus

Aivars Lembergs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs

– Abas jaunās ielas mēs iezīmējām kā perspektīvās vēl pirms divdesmit pieciem gadiem. Toreiz arī domājām par ielu nosaukumiem. Rāvas iela tā nosaukta tādēļ, ka šajā vietā vienmēr bija purvaina teritorija, kuru klāja ūdens ar brūniem plankumiem. Abas ielas ar visām komunikācijām un mūsdienīgu apgaismojumu izbūvētas tieši tagad saistībā ar Zinātnes un inovāciju centra un lielveikala izbūves projektiem Rūpniecības ielā. Abi projekti tuvojas celtniecības stadijai. Līdz ar to šī pilsētas daļa iegūst pilnīgi citu veidolu un jaunus akcentus. Paies vairāki gadi, un ielām piegulošā teritorija tiks apbūvēta ar jaunām ražotnēm. Pilsēta attīstās, toskait arī rūpniecība. Mani ļoti iepriecināja, ka jauno ielu atklāšanā piedalījās tik daudz ventspilnieku. Patīkami, ka atklāšanas svētkos bija iesaistīta arī komunālā mašīna, kas ražota Ventspilī, Latvijas lielākajā mašīnbūves ražotnē. Šī mašīna tīra pilsētas ielas, parkus un veloceliņus. Savukārt visi velobrauciena dalībnieki saņēma saldas dāvanas – šokolādītes un konfektes, kas arī ražotas Ventspilī.

Nodrošināta piekļuve topošajam Zinātnes centram

Imants Sarmulis, Ventspils brīvostas pārvaldnieks

– Jaunās Apļa un Rāvas ielas, kuras atklājām šonedēļ, – nav garākās, ko būvē un remontē Ventspils brīvostas pārvalde. Taču šīs ielas ir ļoti zīmīgas ar to, ka tās nodrošina piekļuvi nozīmīgam objektam, kura celtniecība, iespējams, sāksies jau šogad, – Ventspils Zinātnes un inovāciju centram. Projekts liecina par izcilu topošās ēkas arhitektūru, pilsētas dome ilgi apsprieda projekta detaļas. Es nešaubos, ka arī rezultāts būs lielisks. Bet mēs savukārt priecājamies, ka arī mūsu devums ir šajā grandiozajā projektā. Jaunās ielas tāpat atvieglos industriālo teritoriju apgūšanu Durbes, Lāčplēša un Rūpniecības ielas kvartālā. Šogad Ventspils brīvostas pārvalde turpina vēl vairākus industriālo zonu un pievedceļu attīstības projektus. Uzsākta divu rūpniecisko ēku celtniecība Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā. Saistībā ar trešo ēku, kas tiks uzbūvēta Ganību ielā, 29. aprīlī noslēgsies iepirkumu konkurss, un pēc tam arī sāksies celtniecība. Kas attiecas uz ielām, tad šogad tiks pabeigta Kurzemes un Durbes ielas rekonstrukcija, kā arī tiks izbūvēts jauns Ostas ielas posms. Darbi visos trīs objektos ir iesākti pagājušajā gadā, taču tika apturēti auksto laikapstākļu dēļ un tagad atkal ir atjaunoti.

Armands Brauns savā vārdadienā piedalījās velobraucienā par godu jauno ielu atklāšanai, uzrādīja visabāko rezultātu un saņēma galveno balvu.

Velosports Ventspilī kļūst arvien populārāks. Ventspilnieki, knapi iemācījušies staigāt, jau sēžas uz velosipēdiem.

Šķēršļu trases sacensībās starp ātrākajiem velobraucējiem un Bucher Municipal ielu tīrāmo mašīnu uzvarēja Armands Brauns.

Aicinājumam piedalīties jauno ielu atklāšanā atsaucās daudzi dažāda vecuma ventspilnieki. Pēc sporta skolas Spars audzēkņiem trasi izmēģināja viņu vecāki.

Pirmie Apļa un Rāvas ielas segumu izmēģināja sporta skolas Spars BMX nodaļas audzēkņi.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -4
    SkaidrīteM 25.04.2019, 00:48:35

    Skaisti! Paldies Lemberga kungam!

  • -2
    Peļu junkuriene 25.04.2019, 13:19:50

    Skaisti!Paldies strādniekiem ,kas būvēja! Un pēc tam A.L.Nevajag līst.....!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: