Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis apmeklējis Baltkrieviju Ministru prezidenta Māra Kučinska, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Kaspara Gerharda un satiksmes ministra Ulda Auguļa un uzņēmēju delegācijas sastāvā.

Vizītes mērķis bija tikties ar augsta līmeņa Baltkrievijas amatpersonām un uzņēmējiem, pārrunāt abu valstu svarīgos sadarbības jautājumus, kā arī apmeklēt industriālo parku Lielais akmens un citas institūcijas.

Vizītē uz Baltkrieviju tika aicināti Latvijas uzņēmēji, Latvijas dzelzceļa un triju lielo ostu vadītāji, tai skaitā Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis. Delegācija apmeklēja industriālo parku Lielais akmens un Augsto tehnoloģiju parku, kā arī tikās ar uzņēmējiem Baltkrievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas organizētajā kontaktbiržā. Vizītes ietvaros Ministru prezidents un ministri tikās ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, Baltkrievijas premjerministru Andreju Kobjakovu un citām augsta līmeņa amatpersonām, kuras laikā tika pārrunāti abu valstu svarīgie divpusējās un reģionālās sadarbības jautājumi, kā arī Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecību attīstība. Tāpat Ministru prezidents tikās ar transporta un komunikāciju ministru Anatoliju Sivaku un vadošo transporta un loģistikas kompāniju pārstāvjiem.

Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis: „Vizīte tika organizēta augstā līmenī, kā arī pati uzņemšana bija nevainojama. Minska, kur viesojāmies, ir Baltkrievijas ekonomikas, politikas un zinātnes centrs, kur šodien dzīvo ap 2 milj. iedzīvotāju. Milzīga, moderna, tīra pilsēta ar plašiem, sakoptiem bulvāriem un skaistiem parkiem un skvēriem. Gaisā var just optimismu un patriotismu. Cilvēki ir laipni, un notika pat atgadījums, kad nejauši piestājām tur, kur nav vēlams stāvēt, garāmgājēji mums to laipni norādīja. Viennozīmīgi pilsēta un valsts, kuru apciemot. Vizītes ietvaros apmeklējām arī industriālo parku Lielais akmens, kura celtniecība norit pilnā sparā. Kopējā platība sastāda vairāk nekā 8000 hektārus, kas atrodas blakus Nacionālajai lidostai Minsk, kas ir aptuveni 25 km attālumā no galvaspilsētas. Tuvāko 30 gadu laikā industriālais parks kļūs par tā saukto tehnopilsētu ar vairāk nekā 120 tūkstošiem darbinieku. Šis Ķīnas-Baltkrievijas industriālais parks Lielais akmens šobrīd ir lielākais infrastruktūras attīstības projekts Baltkrievijā. Ģenerālplānā ir paredzēta vieta ne tikai rūpniecības un transporta objektiem, un birojiem, bet arī mājokļiem, sociālajiem objektiem un visai pārējai pavadošajai infrastruktūrai. Pārsteidzoši, ko daudzi nezina, ka Baltkrievija ir IT produkcijas pārdošanas līdere pasaulē uz vienu iedzīvotāju, sastādot 101 ASV dolāru, atstājot aiz sevis Amerikas Savienotās Valstis, Ukrainu un pārējās valstis. Papētot likumsakarības kļūst skaidrs - kāpēc tā! Baltkrievija nav gājusi maldu ceļu un nav atteikusies no precīzajām un tehniskajām zinātnēm, saglabājot tās kā obligāto prasību mācību iestādēs. Tas izskaidro augstos rezultātus. Arī Ventspils ir sasniegusi ļoti labus rezultātus un kļuvusi par vienu no informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozares centriem Latvijā, mums noteikti ir no kā mācīties, lai sasniegtu vēl labākus rezultātus. Iespaidi no vizītes ir ļoti labi. Turpināsim strādāt.”

Baltkrievija ir nozīmīgs ekonomiskās sadarbības reģions, īpaši šobrīd, kad tā ieņem aizvien nozīmīgāku vietu Āzijas - Eiropas loģistikas ķēdē. Kā jau iepriekš informēts, pagājušo gadu tika noslēgts sadarbības līgums un memorands ar industriālo parku Lielais akmens un Bremino grupa. Ventspils brīvostas pārvalde regulāri piedalās nozīmīgākajos nozares pasākumos, kā arī regulāri apmeklē Baltkrieviju dažādās vizītēs, un uzņem Baltkrievijas Valsts pārstāvju, uzņēmēju delegācijas.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Vpr 28.12.2021, 11:52:06

    2018.gadā Māris Kučinskis, Kaspars Gerhards un Uldis Augulis tikās ar Aleksandru Lukašenko.

    2021.gadā Lukašenko atzīts par gada korumpantu.
    https://www.delfi.lv/news/arzemes/lukasenko-atzits-par-gada-korumpantu.d?id=53906735

  • -1
    Vpr 28.12.2021, 13:13:10

    https://jauns.lv/raksts/arzemes/478997-lukasenko-atzits-par-gada-korumpantu

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: