Ventspils brīvostas pārvaldē ieradās Sāremā pašvaldības delegācija, lai ar Ventspils pašvaldības un brīvostas pārstāvjiem pārrunātu iespējas atjaunot prāmju satiksmi starp Sāremā un Ventspili, un to, kā šī procesa veicināšanā varētu iesaistīties abu pušu pašvaldības un ostu pārvaldes.

Lai gan apritējis jau gandrīz 10 gadu, kopš līnija Ventspils – Mintu (Sāremā) ir slēgta, gan Igaunijas, gan Latvijas pusē šo prāmi aizvien atceras, un pašvaldības pārstāvji vairākkārt saņēmuši iedzīvotāju jautājumus par iespējām līnijas darbību atjaunot.

Šodien Ventspils brīvostas pārvaldē ar Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieku Jāni Vītoliņu, Ventspils brīvostas pārvaldnieku Imantu Sarmuli un pārvaldnieka vietnieku, Mārketinga un attīstības nodaļas vadītāju Igoru Udodovu tikās Sāremā pašvaldības pārstāvis un Mintu ostas pārvaldnieks Mihkel Undrest un Sāremā pašvaldības piesaistītie pētnieki Aado Keskpaik un Juri Sakkeus. Viesi pauda Sāremā pašvaldības nostāju, ka prāmju līnijas atjaunošana Sāremā salai ir ļoti svarīga. Akcentējot, cik lielu ieguldījumu prāmju līnijas darbībā un centienos to atjaunot savulaik ieguldījusi Ventspils brīvostas pārvalde, viesi aicināja veidot kopīgu darba grupu idejas īstenošanai. Šobrīd Sāremā pašvaldības piesaistītie konsultanti pēta līnijas atjaunošanas iespējas un ir sazinājušies ar prāmju kompānijām. Abas puses gan bija vienisprātis, ka, neskatoties uz lielo abpusējo interesi projekta īstenošanā, atslēgas vārds būs prāmju kompāniju interese par līniju.

Prāmis līnijā Ventspils – Mintu kursēja no 2005. līdz 2008. gadam. Šajā laikā ar 300-vietīgo prāmi “Scania” izbrauca gandrīz 60 000 pasažieru. Kad ekonomiskās krīzes iespaidā 2008. gadā "Saaremaa Laevakompanii" meitas uzņēmums "SSC Ferries" izvēlējās līniju slēgt. Pēc līnijas slēgšanas brīvostas pārvalde sadarbībā ar Sāremā pašvaldību vairākkārt centās īstenot kopprojektus līnijas atjaunošanai, taču nevienu no prāmju kompānijām ieinteresēt neizdevās, neskatoties uz savulaik brīvostas piesaistīto ES līdzfinansējumu līnijas iespējamajai atjaunošanai.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    Latvija pāri visām! 22.11.2017, 16:59:07

    Šo gan vajadzētu. Sāmsala ir feina vieta, tur dotos ik vasaru.

  • 0
    qwerty 22.11.2017, 18:31:08

    Apsveicama lieta. Ja prāmja biļetes cena (auto+4 cilv.) būs ekonomiskāka nekā ceļš apkārt, tad brauktgribētāju nevajadzētu trūkt.

  • 0
    Eleonors 22.11.2017, 19:14:52

    Šis būtu baigi forši....

  • 0
    Elviss22 23.11.2017, 09:10:14

    A, kur palika ES līdzfinansējums? Vai tiešām ieslīdēja kādam kabatā?

  • 0
    Ventspils brīvostas pārvalde 23.11.2017, 14:13:08

    Ieva! Tā kā projektā par Ventspils, Gotlandes un Sāremas savienošanu ar prāmju līniju, kam bija piesaistīts ES finansējums, nebija iespējams īstenot vienu no svarīgākajām tā sastāvdaļām – atklāt prāmju līniju – jo neviens operators nebija gatavs šo iespēju izmantot, projekta īstenošana tika apturēta un nekāds finansējums attiecīgi arī netika saņemts. Finansējums tiktu saņemts tikai tad, ja projekts tiktu īstenots.

  • 0
    Latvija pāri visām! 23.11.2017, 14:25:14

    Iespēja ar prāmi pārcelties uz Sāmsalu padarītu arī Ventspili interesantāku tūristiem, jo varetu Baltijas apceļošanu padarīt gan ērtāku gan interesantāku maršrutā Ventspils-Sāmsala-Igaunijas sauszeme.
    Ventspils tad nebūtu vairs tāds kā strupceļš, lielākoties interesants tikai leišiem.

  • 0
    Anita 24.11.2017, 07:58:10

    Jā , tas būtu tāds labs veids ,kā latvieši pārceltos uz Igauniju uz pastāvīgu dzīvi,jo tur par cilvēkiem domā vairāk ,kaut vai tās pašas medicīnas jomā un algu ziņā , tikai lai pietiek vietas kur strādāt un dzīvot.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: