Ventspils brīvostas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums Baltic Forest Trading turpina iekarot Skandināvijas tirgu. No Ventspilī uzbūvētajiem māju paneļiem šobrīd top muzejs Norvēģijā.

SIA Baltic Forest Trading ir brīv­ostas industriālajā zonā strādājošs kokapstrādes uzņēmums, kuru Zviedrijas uzņēmējs Jans Gustavsons dibināja 1999. gada janvārī, bet 2003. gadā, noslēdzot zemes nomas līgumu ar Ventspils brīvostas pārvaldi, tas sāka darbu Ventspilī. Gadu gaitā Baltic Forest Trading izaudzis no salīdzinoši vienkārša profila kokapstrādes uzņēma līdz ražotnei, kurā top arī konstrukcijas moduļu tipa mājām. Tās galvenokārt tiek eksportētas uz Skandināviju.

Ik gadu ar prāmi no Ventspils uz Zviedriju aizceļo aptuveni 150 kravas ar Baltic Forest Trading produkciju, atklāj uzņēmuma īpašnieks un vadītājs Gustavsons.

«Par mūsu sadarbības partneriem pēdējo gadu laikā kļuvuši vairāki prominenti Zviedrijas būvniecības uzņēmumi, kuriem mēs piedāvājam arī pilnībā sagatavotas māju sienu un jumtu konstrukcijas. Turklāt, pateicoties efektīvajai prāmju līnijai Ventspils–Nineshamna, mēs varam gatavo produkciju nogādāt Zviedrijas galvaspilsētā pat 24 stundu laikā,» norāda Gustavsons.

Uzņēmums piedāvā ne tikai kokmateriālus un no tiem izgatavotos produktus, bet arī projektu vadības, projektēšanas un montāžas pakalpojumus. Turklāt uzņēmums darbojas ar tā dēvēto zaļo pieeju – gan pats ražo, izvēloties videi draudzīgas metodes un materiālus, gan arī izmanto atjaunojamos resursus. Kā atzīst Gustavsons – viņa uzņēmums ir draudzīgs partneris maziem un vidējiem būvprojektiem.

Taču šobrīd noslēguma stadijā ir viens no nozīmīgākajiem uzņēmuma realizētajiem projektiem – muzeja ēka Norvēģijas pilsētā Narvīkā. Procesā ir nākamais – 22 modeļu māju izgatavošana kādā Zviedrijas pilsētā. Zviedrija ir galvenais uzņēmuma tirgus, un arī nākamais projekts, visticamāk, tiks realizēts zviedru pasūtītājam, atklāj Gustavsons.

Kokmateriālu uzņēmums iepērk šeit pat Latvijā un tā apstrādi veic pats, izmantota pārsvarā tiek egle. Šobrīd Baltic Forest Trading nodarbināti aptuveni 15 darbinieki. «Uzņēmums nav liels, bet stabils,» stāsta Gustavsons. «Sešus gadus piedāvājam māju moduļu izgatavošanu, bet pēdējo divu gadu laikā ražošanas apjoms ir būtiski pieaudzis.»

Jans Gustavsons Latvijā dzīvo jau kopš 2002. gada. Pēdējā laikā 3–4 dienas viņš pavada Ventspilī, bet pārējo laiku kopā ar ģimeni Rīgā, kuru šobrīd sauc par savām mājām. Latviešu valodu saprot un var tajā arī sarunāties, bet, kā pats smejas, citiem viņu grūti saprast.

Jans Gustavsons uzņēmējdarbību Latvijā sāka jau deviņdesmito gadu nogalē un pamazām attīstījis kokapstrādes uzņēmumu līdz pat māju moduļu projektēšanai, izgatavošanai un montāžai.

Uzņēmumā ir pašiem sava ēvelēšanas līnija. Te tiek sagatavots nepieciešamais kokmateriāls no šeit pat Latvijā iepirktiem kokiem. Pārsvarā tiek izmantota egle.

 

 

Nonākot ražošanas cehā, kokmateriāls vispirms iegūst vajadzīgo izmēru – atbilstoši katram konkrētajam projektam.

 

 

Tālāk tiek izgatavots kokmateriāla karkass. Tajā instalē visas nepieciešamās komunikācijas atbilstoši projektam. To apšuj ar apdares materiālu, vēlāk iemontē arī logus. Uzņēmumā izgatavo gan sienas, gan jumta paneļus.

 

 

Ik gadu uz Skandināviju tiek nosūtīts pusotrs simts kravu. Viena no panākumu atslēgām ir iespēja operatīvi piegādāt saražoto produkciju Skandināvijas tirgū, izmantojot tiešo prāmju līniju Ventspils–Nineshamna.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: