Vairāki Ventspils brīvostā strādājošie uzņēmumi noslēguši līgumus par nozīmīgām investīcijām, piesaistot Eiropas fondu finansējumu no Augstas pievienotās vērtības investīciju programmas. Uzņēmumiem tas nozīmē iespēju paplašināties, bet ventspilniekiem – jaunas darba vietas.

Investēs ražotnēs un termināļos

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētās Eiropas fondu programmas Augstas pievienotās vērtības investīcijas 4. kārtā finansējuma piešķiršana apstiprināta vairākiem Ventspils uzņēmumiem. LIAA atklāj, ka līgums tiek slēgts ar šādiem Ventspils brīvostā un tās industriālajā zonā esošajiem uzņēmumiem: Bucher Schoerling Baltic, Pobeda Confectionery, «Ventspils nafta» termināls, kā arī OVERSEAS Estates.

 

Atbalstāmās darbības šajā programmā ir iekārtu iegāde, kas tieši saistīta ar jaunas saimnieciskās darbības uzsākšanu vai esošās darbības paplašināšanu, produkcijas dažādošana ar jauniem produktiem vai būtiska ražošanas procesa maiņa. Savukārt atbalstāmās izmaksas – jaunu iekārtu vai aprīkojuma iegāde, kas tieši nodrošina ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas procesu projekta īstenošanas nozarē.

 

Augstas pievienotās vērtības investīciju atbalsta programmas finansējums pieejams ne vien apstrādes rūpniecības, kā arī citu ražošanas nozaru uzņēmumiem, bet arī tiem, kas saistīti ar transportu un loģistiku. Arī ostas termināļi saņēmuši atbalstu investīcijām. Tā, piemēram, «Ventspils nafta» termināls, piesaistot 2 134 999,99 eiro no Eiropas Savienības fonda, iecerējis realizēt 4 744 444,44 eiro vērtu investīciju projektu, lai būtiski uzlabotu pakalpojumu terminālī. Kā apstiprina LIAA, arī Sulu termināļa īpašnieks– uzņēmums OVERSEAS Estates – saņēmis atbalstu un plāno realizēt investīciju projektu, lai pielāgotu termināli jaunām iespējām. Kā atklāj uzņēmuma pārstāvis Andrejs Kozlovs, investīcijas plānotas tāpēc, lai turpmāk varētu strādāt arī ar dzelzceļa cisternām un attīstīt pārkraušanas virzienu no krasta uz kuģiem, kas līdz šim nebija iespējams. To izdarot, tiks pavērta iespēja pārkraut lauksaimniecības un pārtikas produktus. Plānotais investīciju apjoms ir 1,4 miljoni eiro, no kuriem Eiropas fondi līdzfinansēs nedaudz vairāk par pusmiljonu.

 

Bucher Schoerling Baltic iecerējis realizēt projektu Ielu tīrāmās tehnikas ražotnes modernizācija ar inovatīvām krāsošanas un produktu uzglabāšanas tehnoloģijām. Līdz ar to ražošanas uzņēmumā tiks paaugstināta ražošanas jauda, jo ielu tīrāmās tehnikas ražotne tiks aprīkota ar inovatīvām un efektīvām krāsošanas un produktu uzglabāšanas tehnoloģijām, tādējādi būtiski uzlabojot jau esošo detaļu pulverkrāsošanas procesu. Projekta ietvaros tiks veikta detaļu priekšapstrādes līnijas ar adhēzijas ūdens žāvētāju iegāde, kā arī pirmspulverkrāsošanas procesa un krāsošanas līnijas un noliktavas iekārtu aprīkojuma kompleksa iegāde un uzstādīšana. Kopējās projekta izmaksas plānotas 993 433 eiro apmērā. 447 045 eiro no tiem ir Eiropas fondu finansējums. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Niklauss Hūzers jau iepriekš atklāja, ka Bucher plāno paplašināties – papildu ražošanas telpas, kā arī iekārtas lokšņu metāla apstrādei un krāsošanai. Paplašināšanos plānots īstenot līdz nākamā gada rudenim.

 

Ienāks jauns pārtikas ražotājs

Savukārt Pobeda vkusa ir viens no lielākajiem šokolādes izstrādājumu ražotājiem Krievijā, kas vienu no savām ražotnēm plāno atvērt Ventspilī. Jau izveidots tā uzņēmums Latvijā – Pobeda Confectionery – un noslēgts līgums ar LIAA par investīciju projekta realizāciju, kam no Eiropas fondu programmas piešķirts līdzfinansējums 2 135 000 eiro apmērā. Kopējās projekta izmaksas plānotas teju piecu miljonu jeb 4 750 000 eiro apmērā. Uzņēmums projekta ietvaros plāno iegādāties jaunas ražošanas iekārtas, lai 2014.–2015.g. izveidotu šokolādes izstrādājumu ražotni Ventspilī; plānotais ražošanas apjoms 2016. gadā – 1080 t šokolādes izstrādājumu.

 

Konditorejas fabrikas Pobeda vkusa ģenerāldirektore Olga Muravjova neslēpj, ka ES valstis kļūst arvien saistošākas tiem Krievijas uzņēmējiem, kas lūkojas Rietumu tirgus virzienā. Tam par iemeslu ir arī fakts, ka Krievijas muitas nodevas, kas tiek piemērotas šīs valsts uzņēmējiem tirdzniecības attiecībās ar ES valstīm, apgrūtina konkurenci, tādēļ izdevīgāk ir atvērt ražotni Eiropas Savienības valstīs.

 

Līdz ar ražošanas sākšanu PobedaConfectionery īpašnieki plāno eksportēt uz ES valstīm 80% no Ventspilī saražotās produkcijas. Tāpat saražotā produkcijas tiks eksportēta arī uz jau šobrīd esošajiem ražotāja tirgiem: ASV, Meksiku, Ķīnu, Izraēlu, Moldovu un Gruziju.

 

Muravjova neslēpj, ka viens no iemesliem, kādēļ par ražotnes, kurā darba vietas plānotas vismaz septiņdesmit pieciem darbiniekiem, izveides vietu izvēlēta Ventspils, ir pilsētas sakārtotība un brīvostas ieinteresētība un atbalsts investoru piesaistē.

 

Kā jau iepriekš tika informēts, Pobeda Confectionery nākamgad plāno atvērt šokolādes fabriku Ventspilī – Kustes dambī, jau esošās brīvostas industriālās zonas ražošanas telpās. Šokolādes fabrika varētu sākt darbu 2015. gada maijā.

 

2000. gadā dibinātā kompānija Pobeda vkusa ir viena no lielākajām Krievijā. Tā atrodas Maskavas pievārtē 35 000 kvadrātmetru platībā un nodarbina vairāk nekā 900 darbinieku.

 

SIA Pobeda Confectionery dibināta 2014. gada 1. aprīlī Ventspils Augstotehnoloģiju parkā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Parasta Bite 29.12.2016, 13:38:50

    Kredīts uzņēmumiem no Cityfinances ir izdevīga iespēja saņemt ātru, elastīgu, tieši Tava uzņēmuma vajadzībām piemērotu kredītu ar draudzīgiem nosacījumiem! Piesakies jau tūlīt http://www.cityfinances.lv/lv/kredits-uznemumiem/

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: