7., 8. un 9. oktobrī teātra namā “Jūras vārti” notiks Dirty Deal Teatro izrādes bērniem un skolēniem.

7. oktobrī plkst. 10.00 un 13.00 būs izrāde-spēle 6. - 8. klases skolēniem “Nāves ēnā”, kurā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem, kas rodas, lasot R. Blaumaņa noveli. Tajā zvejniekiem, kas atrodas uz atlūzušā ledus gabala, ir jāspēj īsā laikā izdomāt, ko darīt un kā iespējams izglābties. Izrādē aktieri-spēles vadītāji Jānis un Andrejs mēģinās saprast noveles varoņu rīcības un to, vai ikdienā mums nesanāk sastapties ar ļoti līdzīgiem cilvēkiem un situācijām.

 

8. oktobrī plkst. 10.00 un 13.00 būs izrāde 1. - 5. klases skolēniem “Baltā grāmata”, kas ir kopīgs ceļojums no mūsdienām uz 19. gadsimta laukiem. Tur ceļiniekus sagaida Jančuks – zinātkārs un aizrautīgs puika, ar kuru kopīgi atklāt un piedzīvot apkārt esošo pasauli.

 

Savukārt 9. oktobrī bērnudārza vecuma bērni un 1. klases skolēni plkst. 11.00 un 14.00 aicināti uz izrādi “Ziemas māja”. Šī izrāde stāsta par senseniem laikiem pirms gadiem trīsdesmit pieciem, kad tāltālā zemē aiz augstiem kalniem un tumšiem mežiem pilsētā Ogre dzīvoja mazs zēns vārdā Mārtiņš un viņa vecaistēvs Antons.

 

Plkst. 13.00 bērnudārza vecuma bērni varēs piedalīties izrādē “Kā saule gadījās”. Izrādē, izmantojot latviešu tautas teikas, virtuves rīkus un pārtikas produktus aktieri ar bērnu līdzdalību atklās brīnumus par Zemes, Saules, Mēness, zvaigžņu, ūdens un cilvēka izcelšanos. No kopīgi pagatavotās cepumu mīklas bērniem būs iespēja atveidot un izgaršot izrādē gūtos iespaidus.

 

Uz jautājumiem atbild Anna Sīle, Dirty Deal Teatro direktore:

 

Vai izrādē būs jāiesaistās arī skatītājiem?

– Bērnu izrāžu cikls ir paredzēts bērniem un jauniešiem. Piemēram, izrāde Nāves ēnā,kas ir paredzēta 6.–8. klases skolēniem, ir kā spēle, kur jaunieši kopā ar aktieriem izspēlē tos notikumus, kas risinājās Rūdolfa Blaumaņa novelē, kad ledus atlūza no krasta. Līdz ar to jauniešiem ir izdzīvošanas spēle par vērtībām. Izrādes beigās bērni paši apjauš, vai tas bija veiksmīgi vai neveiksmīgi. Rodas pirmās idejas, kā katrs rīkotos, ja nonāktu ekstrēmā situācijā. Protams, pašlaik mums visiem ir sakari un modernās ierīces, kas neļautu šādai situācijai atgadīties, bet mēs mudinām domāt, kā būtu, ja to visu atņemtu. Bērni ir gatavi arī sevi pavērot no malas un noskaidrot, kuram Blaumaņa tēlam sevi vairāk piedēvē. Savukārt izrādēs Baltā grāmata un Ziemas māja mazākie bērni tiek aicināti iesaistīties dažādās nelielās darbībās. Manuprāt, tas ir būtiski, jo jaunietim ir jāļauj pienākt tuvāk skatuvei un mākslai. Līdz šim ierasts vērot izrādi, kurai priekšā ir ceturtā siena jeb aktieri nekomunicē ar skatītājiem. Tajā mirklī bērnam rodas atsvešinātības sajūta, viņš var vērot no malas, bet procesā nevar piedalīties. Mēs esam par to, ka 21. gs. teātrim ir jāpaliek nedaudz citādākam, tādēļ mēģinām bērnus kaut mazliet iesaistīt mākslas procesos.

 

Vai bērni ir gana aktīvi un labprāt iesaistās?

– Neviens netiek spiests ar varu, bet, no otras puses, mēs gribētu tieši apgāzt stereotipu, ka bērni ir neaktīvi. Pieredze rāda, ka bērni ir gatavi iesaistīties un grib būt daļēji procesa radītāji. Tas, ja kāds ir kautrīgāks, nenozīmē, ka viņš negrib iesaistīties. Kurš bērns gan negribētu ar aktieriem kopā cept cepumus?

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: