Šā mācību gada rudens semestrī pašvaldības SIA ŪDEKA ar izstādi par Ventspils ūdenssaimniecību viesosies pilsētas izglītības iestādēs.

Uzņēmums piedāvās bērniem un jauniešiem iepazīties ar ūdenssaimniecības pirmsākumiem un tās attīstību Ventspilī, apskatīt pēdējo desmit gadu laikā pilsētā rekonstruēto ielu foto pirms un pēc izbūves, noskatīties filmu par Ventspils ūdenssaimniecību, kā arī ar speciāla bukleta palīdzību atklāt Ventspils ūdens ceļu no ieguves vietas līdz ventspilnieku mājokļiem un uzzināt par sarežģīto notekūdeņu attīrīšanas procesu un to ceļojumu pazemē no iedzīvotāju mājokļiem līdz nonākšanai atpakaļ vidē.

 

Izstāde katrā izglītības iestādē viesosies vairākas dienas, un tās laikā skolēniem būs iespēja aizpildīt anketu ar atjautības jautājumiem un dāvanā iegūt uzņēmuma suvenīrus un piemiņas veltes.

 

Ar izstādes palīdzību Ventspils ūdenssaimniecības uzņēmums pievērš uzmanību vienai no svarīgākajām dabas bagātībām – ūdenim, tā pieejamībai un šī nozīmīgā dabas resursa saglabāšanai, rūpējoties par tīru un nepiesārņotu apkārtējo vidi, ko Ventspilī nodrošina ar pašvaldības un Eiropas Savienības finansiālu atbalstu attīstītā centralizētā ūdenssaimniecības sistēma.

 

Nezināmais par zināmo

Gan jau katrs reiz ir aizdomājies par to, no kurienes krānā rodas ūdens, vai par to, kas tālāk notiek ar visu, kas nonāk izlietnē vai podā. Nu ir iespēja par to uzzināt sīki un smalki.

 

Daļa izstādes tika izveidota pagājušajā gadā par godu Ventspils ūdenssaimniecības uzņēmuma 45. gadadienai, taču šogad tā ir papildināta un uzlabota. Izstādē iekļauti vēsturiski materiāli par Ventspili tajā laikā, kad iedzīvotāji ieguva dzeramo ūdeni no vietējām upēm, tajā apkopoti interesanti vēsturiskie dokumenti, tāpat izstādē apskatāmas dokumentētas liecības par ūdensvada un kanalizācijas saimniecības izveidi Ventspilī un citi vēsturiski materiāli, kuru atrašanā un apkopošanā ŪDEKA izsaka pateicību Ventspils zonālajam arhīvam.

 

Izstādes apmeklētāji uzzinās arī par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta ietvaros izbūvētajiem galvenajiem kvalitatīvas ūdenssaimniecības nodrošināšanas objektiem – dzeramā ūdens atdzelzošanas staciju un notekūdeņu attīrīšanas ietaisēm –, kā arī varēs apskatīt stendus ar pilsētas jaunizbūvēto ielu fotogrāfijām pirms un pēc izbūves.

 

Ūdens ceļš bukletā

Savukārt uzņēmuma izstrādātais buklets Ūdens ceļš Ventspilī vienkāršā valodā un ar zīmējumu palīdzību iepazīstinās vai atgādinās par pilsētas dzeramā ūdens ceļu pilsētā no tā ieguves vietas līdz attīrīšanas stacijai un no attīrīšanas stacijas līdz iedzīvotāju mājokļiem, kā arī to, kur nonāk pilsētas notekūdeņi, kā notiek sarežģītais notekūdeņu attīrīšanas process un kā notekūdeņi tiek novadīti atpakaļ vidē.

Buklets izstrādāts tā, lai tas būtu uztverams un saprotams bērniem, bet tajā pašā laikā informācijas bagāts, lai uzrunātu arī pieaugušos. Pēc uzņēmuma speciālistu domām, bukletā kaut ko jaunu uzzinās ikviens – gan liels, gan mazs.

 

Vai zināji, ka

  • katrs ventspilnieks diennaktī izlieto ap 66 litriem ūdens;
  • ja Ventspils ūdeni pārdotu veikalā pudelēs, viens litrs ūdens nemaksātu pat vienu eirocentu.

Izstādes grafiks

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: