Nedēļas nogalē cauri ostas paceļamajam tiltam izbrauca kuģis ar šeit pat Ventspilī – nule atklātajā māju moduļu ražotnē Heimdal Skonto Latvia – tapušu eksporta kravu. Līdz ar šo notikumu atvērta jauna lapaspuse Ventspils ostas vēsturē.

Pirmā pārbaude ir izturēta – pasūtījums izpildīts, veiksmīgi turpat piestātnē pie Heimdal Skonto Latvia iekrauts sauskravas kuģī Navita un ar loča Aivara Nagļa palīdzību izvests cauri tiltam un tālāk uz jūru. Četrdesmit astoņi māju moduļi ir ceļā uz Skandināviju, bet rūpnīcā top jau nākamie, kas tālāk tiks eksportēti uz Norvēģiju, kur no tiem tiks būvētas daudzdzīvokļu mājas.

 

Uzņēmuma pārstāvji atklāj, ka šogad iecerēts saražot vismaz 250 moduļu, bet nākamajos gados apjomu vēl kāpināt. Sasniedzot pilnu jaudu, Ventspilī varēs saražot 1000 moduļu gadā. Māju moduļi Heimdal Skonto Latvia ražotnē tiek izgatavoti ar pilnu iekšējo apdari – inženierkomunikācijām, santehniku un mēbelēm. Uzņēmuma produkcijai piešķirts SINTEF sertifikāts, kas apliecina tās atbilstību augstajiem Norvēģijas būvnormatīviem. Turklāt uzņēmēji apņēmušies, cik vien tas iespējams, visas māju moduļu komponentes iegādāties šeit pat Latvijā, tostarp arī Ventspilī. Jau saražotajos moduļos izmantoti Ventspilī tapuši logi, tādēļ var apgalvot, ka līdz ar investora izvēli veidot māju moduļu ražotni Ventspilī, ieguvēji ir arī citi mūsu uzņēmumi.

 

Savukārt Ventspils brīvostas Kapteiņa dienests pirmo reizi cauri paceļamajam tiltam izvedis kravas kuģi. Ostas kapteinis Arvīds Buks nenoliedz, ka ločiem tas bijis izaicinājums, jo nav noslēpums, ka līdz šim daži skeptiķi apgalvoja, ka izvest kravu cauri tiltam būs neiespējami. Turklāt Ventspils loči vēl nekad nav vadījuši kuģi cauri tik šaurai vietai. Pirmo reizi vēl nepiekrauto Navitu līdz Heimdal Skonto piestātnei aizveda pieredzējušais locis Nikolajs Fedosejevs, savukārt atpakaļceļā kuģi ar iepakotajiem māju moduļiem uz tā vadīja Aivars Naglis.

 

Buks uzsver, ka arī turpmāk vēl daudz darba jāiegulda, lai varētu attīstīt ostas teritoriju augšup pa Ventas upi, aiz tilta. Gan mūsu pašu zemessūcējam Dzelme, gan peldošajam celtnim maijā tilts tiks pacelts bieži, jo notiks upes attīrīšana no baļķiem, kas tur glabājas vēl no laikiem, kad tie tika pludināti pa Ventu, kā arī padziļināšanas darbi. Līdz ar to arī ostas ūdenslīdējiem darba netrūks.

 

Perspektīvs virziens

Aivars Lembergs, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs

- Kopš gadsimta sākuma, kad sākām industrializācijas politiku Ventspilī, nodarbinātību rūpniecībā esam palielinājuši divas reizes. Šobrīd ražošanā strādā turpat 2500 darbinieku. Vajadzētu vēl aptuveni tūkstoti nodarbināto – un mēs būtu sasnieguši mērķi. Lai to sasniegtu, Ventspilī jāatver vēl aptuveni 15–20 rūpnīcas. Izklausās viegli, bet tas absolūti tā nav, tādēļ, atklājot vēl vienu ražotni Ventspilī, gribu teikt lielu paldies Heimdal Skonto Latvia par lēmumu investēt un attīstīt Ventspilī māju moduļu būvi. Tas ir perspektīvs virziens, kas atbilst Ventspils attīstības stratēģijai, tādēļ ceru, ka šai rūpnīcai piegādās Latvijā, arī Ventspilī ražotus komplektējošos izstrādājumus. No sarunām ar Rāvja kungu esmu sapratis, ka šāda stratēģija tiks piekopta.

 

Neticami, bet fakts

Guntis Rāvis, SIA Skonto Būve valdes priekšsēdētājs

- Noslēdzies kārtējais etaps. Kārtējais uzņēmums ir sācis strādāt. Daudz darba ir ielikts, daudzas dažādas labas domas ir ieliktas, bet pieredze rāda, ka, lai izveidotu kaut ko paliekošu un labu, jābūt pareizajā vietā pareizajā laikā un jāsatiek pareizie cilvēki. Es domāju, ka vieta ir pareiza, partneri ir pareizi un produkts arī ir pareizs. Ticu šai idejai un ticēju ļoti sen, jo māju moduļu ražošana ir viena no iespējām strādāt ārvalstu tirgū. Pilnīgi neticami, paskatoties uz šīm kastītēm, ka, Norvēģijā to visu saliekot kopā, sanāks brīnišķīgas daudzstāvu mājas. Neticami, bet fakts. Mēs tās būvēsim, un es domāju – darīsim to aizvien labāk un labāk, centīsimies, lai produkcija, ko mēs vedam uz ārzemēm, būtu pēc iespējas vairāk no Latvijā ražotām komponentēm un atbilstu kvalitātei, kādu no mums gaida. Lai izdodas mums un arī pārējiem, kas palīdzēs šo darbu darīt! Šobrīd daudz runājam par pasīvajām mājām, un varu atklāt, ka nākamais līgums, ko esam parakstījuši, paredz tieši pasīvo māju būvi Norvēģijā.

 

Svarīgi ir cilvēki

Frode Botneviks, SIA Heimdal Skonto Latvia valdes loceklis

- Atklājot ražotni, pasūtītājam uz Norvēģiju nogādāti 48 māju moduļi, kas izgatavoti Ventspilī. Iemesls, kāpēc atrodamies Ventspilī, ir pavisam vienkāršs. Ventspils pilsētas vadība un Brīvostas pārvalde ir izveidojušas uzņēmējdarbībai draudzīgu vidi un atbalstījušas mūsu uzņēmuma darbību jau kopš pašas pirmās dienas, kad sākām apspriest šo projektu un biznesa iespēju Latvijā. Ražošana rūpnīcā sākās pagājušā gada decembrī, bet tas, kas paveikts līdz šim, ir rezultāts daudzu cilvēku ieguldītajam darbam vairāku gadu garumā. Uzsākt darbību no nulles vienmēr ir izaicinājums, tādēļ galvenais ir atrast cilvēkus ar nepieciešamajām prasmēm un motivāciju. Vēl viens svarīgs faktors ir piegādātāji. Varu apgalvot, ka tas mums šeit ir izdevies. Līdz ar pirmā kuģa iekraušanu varam atzīmēt pirmās fāzes noslēgumu uzņēmuma Heimdal Skonto darbībā. Esam pierādījuši, ka šeit varam radīt augstas kvalitātes produktu. Nākamais uzdevums ir palielināt ražošanas tempu, lai ražošanas apjoms apmierinātu tirgus pieprasījumu.

 

Pirmais uzdevums paveikts

Steinars Munhaugens, SIA Heimdal Skonto Norway līdzīpašnieks

- Kā vēsta pats uzņēmuma nosaukums, moduļu māju ražošana Ventspilī ir sadarbība starp Latvijas uzņēmumu Skonto Būve un Norvēģijas Heimdal grupu. Kopā abiem uzņēmumiem ir vairāk kā 15 gadu pieredze būvniecības nozarē. Heimdal sāka darbību vairāk nekā pirms desmit gadiem, izstrādājot industriālu pieeju dzīvokļu celtniecībā. Šo desmit gadu laikā esam saražojuši dzīvokļus vairāk nekā 250 tūkstošu kvadrātmetru platībā.

 

Pēc vairāku gadu darbības Norvēģijā sapratām, ka tad, ja ražošanu pārceltu uz vietu, kur ir zemākas izmaksas, kvalificēts darbaspēks un uzņēmējdarbībai draudzīga vide, mūsu konkurētspēja palielinātos. Pirms vairākiem gadiem apmeklējām Ventspili un tikām ļoti sirsnīgi uzņemti, tādēļ pieņēmām lēmumu šeit celt rūpnīcu. Ļoti svarīgs pagrieziena punkts mūsu darbībā tika panākts pagājušajā gadā, kad noslēdzām vienošanos ar Rāvja kungu un uzņēmumu Skonto Būve par kopuzņēmuma dibināšanu. Varu apgalvot, ka, pateicoties iesaistīto cilvēku aizrautībai un darbam, mūsu pirmais lielais uzdevums ir paveikts. Mēs laikā piegādāsim pirmo māju moduļu partiju. Mūsu mērķis ir turpināt ražot augstākās kvalitātes māju moduļus un tos laikus piegādāt. Tikai tā mēs varēsim nodrošināt Heimdal Skonto Latvia panākumus, tādēļ īpašs paldies jāsaka arī visiem mūsu darbiniekiem.

 

SIA Heimdal Skonto Latvia

 

● māju moduļu ražošanas uzņēmums;

● atrodas Ventspilī, Rūpniecības ielā 27 (pie Apvedtilta);

● Latvijas uzņēmuma SIA Skonto Būve un Norvēģijas Heimdal kopuzņēmums;

● nomā Ventspils brīvostas teritoriju 7,6 ha platībā un ražošanas ēku, kas paredzēta tieši dzīvojamo ēku moduļu ražošanai;

● saņēmis speciālās ekonomiskās zonas licenci;

● šobrīd nodarbina 42 darbiniekus, to skaits pieaugs,

● palielinot ražošanas apjomu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: