Uz kamermūzikas koncertu  „Ieklausies pavasarī!” Ventspils Pārventas bibliotēkā 3. maijā plkst. 18.00  aicina flautiste Rūta Īzāka un pianiste Ilze Zvaigznekalne.

Kaut arī ļoti lēnām, it kā negribīgi, pavasaris tomēr ir atnācis. Koncertā ieklausīsimies dabas skaņās – piedzīvosim kā skan jūra pavasarī japāņu komponista Mišio Mijagi radītajā skaņdarbā, kā saules stari atmodina ziemas iemidzināto Iana Klārka „ Saules straumēs”, kā flautas balsī skan Latvijas vējš Aivara Kalēja „Vēja dziesmā”. Klavieru solo izskanēs Argentīnas pavasaris Alberto Hinasteras trīs „Argentīniešu dejās”, bet Rumānijas dienvidnieciskās pavasara vēsmas un rumāņu temperaments saklausāms Džordžes Enesku „Kantabile un Presto” flautai un klavierēm.

Koncertā skanēs arī flautistu zelta repertuārs, viens no izcilākajiem skaņdarbiem šim instrumentam - Sergeja Prokofjeva Sonāte flautai un klavierēm op.94, kā arī veltījums mūsu šī gada jubilāram Jāzepam Vītolam 150 gadu jubilejā –„ Valsis-kaprīze”.

 

Rūta Īzāka ir mācījusies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Ilzes Urbānes flautas klasē un profesores Guntas Sproģes kameransambļa klasē, kā arī Sibeliusa Akadēmijā, Helsinkos, pie pasniedzēja Matti Helin. Veiksmīgi piedalījusies konkursos un festivālos Latvijā, Vācijā, Itālijā un Nīderlandē. 2012. gada novembrī ieguvusi 1. vietu 20. Starptautiskajā Mūzikas konkursā „Premio Vittoria Caffa Righetti” Kortemilia, Itālijā. Gan kā soliste, gan kā orķestra mūziķe koncertējusi kamerorķestra “Latvijas filharmoniķi” sastāvā Latvijā, Polijā un Vācijā. Piedalījusies muzikālos projektos ar kamerorķestriem “Konsonanse”, „Vidzemes kamerorķestris”, “Gaudeamus orchestra” un 2011./2012. gadā muzicējusi „The Moscow City Ballet” orķestra sastāvā Lielbritānijā.

 

Zināšanas flautas spēlē papildinātas meistarklasēs pie Žana Kloda Žerāra (Francija), Karlo Jana (Luksemburga), Filipa Benuā (Nīderlande), Natālijas Gerakis (Grieķija / Vācija), Jānoša Balinta (Ungārija), Mateja Zupana (Slovākija), Vallijas Hāzes (Vācija), Konrada Hintelera (Vācija), Sāras Ņūboldas (Lielbritānija), Kārinas Levainas (ASV), Kristofa Huntgeburta (Vācija), Dietera Flurī (Austrija), Evas Amsleres (ASV) un Algirdas Vizgirdas (Lietuva).

 

Meistarklasēs kameransamblī Īzāka ir papildinājusies pie Filipa Molla (Vācija), Ievas Ošas (Latvija / Austrija), Filipa Benuā (Nīderlande), Filippo Faes (Itālija), Evas Ržeteckas (Polija), Natālijas Sakosas (Igaunija), Katerinas Engličovas (Čehija) un Kristīnes Vautersas (Beļģija).

 

Bakalaura studiju pēdējā gadā, kā izvēles priekšmetu studējot kompozīciju, profesores Selgas Mences vadībā, tapa skaņdarbs Noskaņa (Frame of Mind) flautai solo (2006), kurš tika iekļauts arī bakalaura diplomeksāmena koncertprogrammā.

Rūta Īzāka pasniedz flautas spēli Bolderājas Mūzikas un mākslas skolā.

 

Ilze Zvaigznekalne dzimusi 1984. gada 4. jūlijā Druvienā, Gulbenes novadā. Mācījusies Gulbenes Mūzikas skolā pie Māras Aizupietes un Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolā pie Guntas Božas. Klavierspēles studijas turpinājusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie profesora Jura Kalnciema, 2009. gadā iegūstot maģistra grādu.


2006./2007. mācību gadā apmaiņas studiju programmas Erasmus ietvaros Ilze studēja Ķelnes Mūzikas augstskolā pie Vasilija Lobanova, kā arī pie Daniela Blumentāla(Beļģija), Ivari Iljas (Igaunija), Igora Lazko (Francija), Vilema Brona (Holande), Hansa-Petera Štenzla (Vācija), Žaka Ruvjē (Francija), Bernda Geckes (Vācija) un Mati Rakallio(ASV) meistarklasēs.

 

Ilze ir piedalījusies un ieguvusi godalgotas vietas vairākos starptautiskos pianistu konkursos Itālijā (2008), Čehijā (2005) un Francijā (2004), kā arī uzstājusies solo un kamermūzikas koncertos Latvijā, Somijā, Holandē, Vācijā, ASV.

Ilze strādā Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolā par klavierspēles pedagogu un koncertmeistari vijoļspēles klasē, kā arī ir koncertmeistare sieviešu korim “ Sapnis” , Jaunajam Rīgas vīru korim un vīru korim “ Tēvzeme” .

Rūta un Ilze kopā spēlē kopš 2011. gada rudens, sniegti koncerti gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās. 2012. gada novembrī duets ieguva 1. vietu kameransambļu kategorijā 20. Starptautiskajā Mūzikas konkursā „Premio Vittoria Caffa Righetti ” Kortemilia , Itālijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: