Piektdien un sestdien Baltijas jūrā gaidāma vētra, viļņu augstums jūras centrālajā daļā sasniegs sešus metrus. Latviju vētra tikpat kā neskars, prognozē sinoptiķi.

Vējš pūtīs no ziemeļiem, un ziemeļu vējš Baltijas jūrā ierasti nes lielākos viļņus, jo jūra ir izstiepta ziemeļu - dienvidu virzienā. Vējš pastiprināsies starp ciklonu, kura centrs atrodas Somijas dienvidaustrumos un sestdien nonāks virs Latvijas austrumiem, un anticiklonu, kura centrālā daļa ir virs Lielbritānijas un Francijas.


Anticiklons izplešas uz Skandināviju, palielinot atmosfēras spiediena atšķirību starp rietumiem un austrumiem, kas izraisa vētru. Sestdien ciklons strauji kļūs vājāks - atmosfēras spiediens paaugstināsies, tādējādi mazināsies spiediena starpība un vētras spēks.


Maksimālais ziemeļu vēja ātrums brāzmās - 30-32 metri sekundē (m/s) - gaidāms piektdienas pievakarē un naktī uz sestdienu jūras centrālajā daļā. Patlaban stiprākie vēji plosās Baltijas jūras ziemeļu pusē, kur vējš brāzmās sasniedz 26 m/s.


Brīdinājumu par spēcīgu vētru un bīstami augstiem viļņiem jūrā izplatījis Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts, Somijas Meteoroloģijas institūts un Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts.


Latvijā piektdien pūtīs mēreni stiprs rietumu vējš, kas vēlā vakarā un naktī uz sestdienu, sākot no ziemeļrietumiem, pāries ziemeļu, ziemeļrietumu vējā. Tā ātrums brāzmās valsts lielākajā daļā nepārsniegs 10-14 m/s, turklāt sestdien valsts galējos austrumos - ciklona centrā - pūtīs lēns mainīga virziena vējš.


Stiprāks vējš pūtīs Latvijas piekrastē, kur gaidāmas brāzmas līdz 15-20 m/s, vēl nedaudz spēcīgākas brāzmas prognozētas Liepājas, Pāvilostas un Ventspils ostā. Vējam atduroties pret pirmajām kāpām, kokiem un ēkām, tas zaudēs savu spēku, un Latvijas sauszemi vētra praktiski neskars.


nra.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: