Lai pirmo kartupeļu ražu iegūtu vēl pirms Jāņiem, jāiegulda liels darbs. Tāpēc atkarībā no bumbuļu lieluma to cenas svārstās no 50 santīmiem līdz 2 latiem.

Kuldīgas novads Rumbas pagasta zemnieks Staņislavs Zolners kartupeļus audzē no 1972. gada. Viņš neslēpj, ka kartupeļu audzēšana ir viņa sirdslieta.

«Ventspilī kartupeļus tirgoju no 1974. gada. Lielākais gandarījums ir tad, kad pircējs nāk vēl un saka paldies par garšīgajiem kartupeļiem.» stāsta Staņislavs.

Viņš dāsni dalās savā audzētāja pieredzē. Lai kartupeļus varētu noņemt jau pirms Jāņiem, uzmanīgi jāseko laika apstākļiem pavasarī. Kad zeme sasilusi aptuveni līdz septiņiem grādiem, drīkst stādīt. Pirmo reizi vagas jārušina pēc 10 dienām, jo uzrušināta zeme labāk tur mitrumu. Šogad pavasaris bija sauss, kartupeļu stādījumus nācies laistīt. Otra lielākā rūpe – kartupeļus pasargāt no salnām. Lai to panāktu, tie jāsedz ar plēvi. Maija sākumā, kad gaisa temperatūra nokritusies līdz –5 grādiem, agroplēvi klājuši dubultā un turējuši 3 – 4 dienas. Ķīmiju kartupeļu laukā Zolners nelieto, bet izmanto dabisko mēslojumu – kūtsmēslus.

Vislabākās ir latviešu, laika pārbaudi izturējušās kartupeļu šķirnes. Zemnieks uz Ventspili atvedis Madaru – ko audzē jau 20 gadus. «Šo šķirni selekcionēja Saulītis Bauskā 1968. gadā,» stāsta Staņislavs. Latvijā selekcionētas 136 kartupeļu šķirnes. Viņa kartupeļu šķirņu kolekcijā ir patPriekuļu visagrie, šī šķirne radusies pagājušā gadsimta 56. gadā Priekuļos. Tā ir reti sastopama šķirne ar ļoti augstu kvalitāti un garšas īpašībām.

Lai arī jauno kartupeļu cena nav maza, cilvēki novērtē vietējo preci un izvēlas iegādāties varbūt mazāk, taču pašu zemītē audzētus kartupeļus.

Jaunos kartupeļus atveduši arī Kuldīgas novada Ēdoles pagasta zemnieku saimniecība Lempi ļaudis. Arī viņu tirgošanās stāžs Ventspilī nav mazs – 10 gadi. «Līdz Jāņiem agrie kartupeļi jāpārdod, jo tālāk jau seko citi darbi,» stāsta kartupeļu audzētāji.

Uz letēm sagūlusi jaunā kartupeļu raža arī no Zūrām un Embūtes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: