Līdz ar Eiropas Savienības uzņemto Zaļo kursu pārejai uz aprites ekonomiku un klimatneitralitāti, Latvijai, tāpat kā citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, ir jāsasniedz virkne mērķu attiecībā uz sadzīves atkritumu dalītu savākšanu, sagatavošanu atkārtotai izmantošanai un pārstrādei un apglabāšanu atkritumu poligonos, līdz ar ko atkritumu apsaimniekošanas sistēma nepārtraukti jāpilnveido atbilstoši aktuālajām prasībām.

Būtiskākie ieguldījumi pēdējo gadu laikā – atkritumu dalītas vākšanas sistēmas attīstībā, kas, no vienas puses, paaugstina nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu, bet, no otras puses, - sniedz iespēju samazināt ietekmi uz vidi un veicina iesaistīties atkritumu šķirošanā, tādējādi samazinot izdevumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēma sevī ietver ne tikai nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu (savākšana, transportēšana, šķirošana, pārstrāde utt.), bet arvien būtiskāka sistēmas daļa ir dažādu sadzīves atkritumu dalīta vākšana, šo atkritumu šķirošana, atkārtota izmantošana un pārstrāde. Pēdējos gados normatīvajos aktos noteiktas stingrākas prasības sadzīves atkritumu dalītās vākšanas sistēmas darbībai un turpmākai attīstībai. Arī Ventspilī pēdējos gados attiecībā uz sadzīves atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras pieejamības nodrošinājumu un pakalpojumu klāstu ir panākts būtisks progress – palielināts sadzīves atkritumu dalītās vākšanas punktu skaits, paplašināts nododamo atkritumu veidu klāsts gan šķiroto atkritumu savākšanas laukumos, gan sadzīves atkritumu dalītās vākšanas punktos, nodrošināta individuālās šķirošanas iespējas mājsaimniecībās un veikta virkne citu uzlabojumu. Pakalpojuma saņēmējiem visi sadzīves atkritumu dalītās vākšanas pakalpojumi tiek sniegti bez maksas, savukārt izmaksas šīs sistēmas izveidei un uzturēšanai saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu iekļaujamas maksā par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Kopš 2018. gada, kad pēdējo reizi pārskatīta maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, ir mainījusies maksu veidojošo izmaksu struktūra gan sadzīves atkritumu dalītās vākšanas sistēmas pilnveidošanas ietekmē, gan maksu veidojošo izmaksu pieauguma ietekmē – degvielas un citu energoresursu iegādes cenu, valstī noteiktās minimālās darba algas un citu izmaksu pieaugums. Iepriekš minēto izmaiņu ietekmē ir iesniegta pārskatīšanai maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kas no 2023. gada 1. jūnija plānota 20,82 EUR/m3 (iesk. PVN).

Neskatoties uz plānotajām izmaiņām, maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, salīdzinot ar maksu citās Latvijas pilsētās, Ventspilī saglabāsies viena no zemākajām.

Ir skaidrs, ka, pildot valdībā apstiprināto normatīvo aktu uzliktās prasības atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošanā, kā arī prasības atkritumu samazināšanā, nešķiroto atkritumu apsaimniekošanas izmaksas turpinās pieaugt arī nākotnē, tādēļ pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” atgādina, ka samazināt izmaksu pieaugumu var samazinot saražoto atkritumu apjomu, savukārt saražotos atkritumus – šķirojot.

Atkritumu apsaimniekotāju pieredze liecina, ka nešķirotu sadzīves atkritumu konteineros joprojām tiek izmesti 20 – 30% iepakojuma, ko varētu nošķirot un līdz ar to samazināt maksājumu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, jo jauktā un stikla iepakojuma konteineru uzstādīšana un šo dalīti vākto atkritumu izvešana ir bezmaksas, pretēji nešķirotu sadzīves atkritumu konteinera izvešanai, par ko ir jāmaksā.

Kā samazināt maksājumu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu?

Plašāka informācija par izmaiņām maksā par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un citiem ar atkritumu apsaimniekošanu saistītiem jautājumiem:

• e-pastā: vlk@ventspils.lv

• pa tālr.: 63626920.

Aicinām rūpēties par vidi un taupīt savus finanšu līdzekļus, apsaimniekojot atkritumus pareizi!

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • -1
    Kàpèce 21.04.2023, 11:17:51

    Kas notiek?Atkal ceļ?Tikko nesen,kādā 2018.gadā?, 2-3 x vairāk uzlika maksu,nu atkal šo summu dubultos?

  • -7
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 21.04.2023, 12:04:49

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” skaidro, ka maksa pēdējoreiz mainīta 2018. gadā. 2021. gada nogalē tika mainīta norēķinu kārtība daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, nemainot maksu.
    Veikto izmaiņu rezultātā maksājums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu mainījās dažādi - atsevišķām mājām tas samazinājās, atsevišķām – palielinājās.
    Maksājuma apmērs tostarp ir atkarīgs no izvestā sadzīves atkritumu apjoma, tādēļ atgādinām, ka iedzīvotāji savus maksājumus var ietekmēt, radot mazāk atkritumus, bet radītos - šķirojot.

  • 0
    reku 21.04.2023, 12:34:00

    Bioloģiskie atkritumi- tiem,kuriem privātmāja,mazdārziņš vai vasarnīca,visi aiziet kompostā!

  • -6
    Marta P 21.04.2023, 13:59:41

    Nu ja mazāk mēs paši saražotu atkritumus, būtu mazāk problēmas! Tie atkritumi kaut kur ir jāliek, kaut kā ir jāutilizē un tas kaut ko maksā. Jo viņu vairāk, jo dārgāk maksā.

  • 0
    Kàpèce 21.04.2023, 13:15:13

    Iedzīvotāji ietekmēt nevar neko,jo pilnu pielādē mašīnas,kas pieved izmest savus mēslus mūsu konteineros!!!!Un ko jūs tur iršat,ka nemaiījās maksa??/Palielinājās 2 kārtīgi,man daudziem zināmajiem pat 3-4 kārtīgi.Tagad šīs summas atkal dubultos,par to,ka sveši brauc un met savus mēslus,jo savās privātmājās nevēlas šīs milzu summas maksāt.Es personiski 1 x nedēļā izmetu sakrāto Maximas maisiņu,par to maksājot 3,50,tagad tas būs jau 7 euro!!!!Jūs ko,galīgi saspiedušies???Par starpībām maksājam,ko nepatērējam,par mēsliem,ko neizmetam,arī jāmaksā....Tādā gadījumā,lieciet kameras!!!!!

  • -6
    Marta P 21.04.2023, 14:01:45

    Iedzīvotāji var uzlikt žogu ap saviem konteineriem vai atjaunot stāvvadus kāpņu telpās! Var pazvanīt pašvaldības policijai un noziņot. Var darīt daudz ko, bet ir jādara.

  • -2
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 21.04.2023, 15:13:51

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” skaidro, ka maksas pieaugums nav plānots 100% apmērā, līdz ar to 3,50 EUR vietā nebūs jāmaksā 7,00 EUR.
    Tajā pašā laikā informējam, ka izmest atkritumus citam īpašumam piederošajos konteineros ir administratīvais pārkāpums, tādēļ aicinām iespēju robežās piefiksēt pārkāpējus un ziņot par tiem Pašvaldības policijai vai sava nama pārvaldniekam.
    Jautājumos par kameru uzstādīšanas iespējām jāvēršas pie sava nama pārvaldnieka.

  • 0
    Gaigaliiii 21.04.2023, 14:10:03

    Cenas tik kāpj un kāpj....:(

  • 0
    Kàpèce 21.04.2023, 14:23:53

    Marta P. Kamēr atbrauks policija,jau tālēs zilajās..Es dzīvoju vidējās trepēs,grūti nummurus saskatīt mājas galā piebraukušajām mašīnām,un arī nofilmēt grūti tik tālu,jo stipri jāizliecas pa logu....Un pat neraustās gaišā dienas laikā braukt un maisiem mest mūsu konteineros,kā arī tvertņu laukumu piegruzīt pilnu ar visādiem lielgabarīta atkritumiem.Neviens ilgi neuzturas,ātri izvālē un prom....Ko dod zvans policijai????Kā nosargāt,pārgudrā!!!!Un stāvvadi vecajās hruščovenēs nekad nav bijuši,lai būtu ko atjaunot.....Būs vēl kādi ierosinājumi,ko????

  • -2
    Marta P 24.04.2023, 15:25:28

    Var uzlikt arī kameras sētā, ja vēl nav. Būs papildus drošība un vēl arī iespēja šo kontrolēt. Gan jau vēl kāds kaimiņš ir, kam šāda sāpe, var pa visiem pasekot līdzi!

  • 0
    cilda 21.04.2023, 14:55:02

    Jā, izmet, par ko lieki jāmaksā,bij pat grēda veseli iepakojumi vecu elektrības rozešu,nu un... maksāja māja. Lieciet kameras, domājiet. Es škiroju atkritumus

  • -1
    domāju 21.04.2023, 17:24:33

    > VLK - Nav taisnība.Tarifs mainījās 2021.g. Apskatījos, cik nu pieejams. Par 2 cilvēkiem maksāju : 2013.- 1.96. No 2014.g. 01.01. - 2018.g. janvārim, ieskaitot,- 2.78 eur. No 2018.g. februāra līdz 2022.g. februārim- 3.07 eur/ mēnesī. No 2022.g. februāra no 4.92 līdz 5.90 eur- kā nu kuro mēnesi. Tātad jau no 2022.g. par atkritumu papildus škirošanu maksājam gandrīz 2 x vairāk nekā 2021.g. Turklāt līdz 2022.g. tetrapakām varēja izmantot papīram un plastmasai paredzētos konteinerus, tagad nedrīkst... Un nu jau atkal dārgāk.

  • -4
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 21.04.2023, 19:49:17

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” atkārtoti skaidro, ka maksa par vienu kubikmetru nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanu nav mainīta kopš 2018. gada. 2021. gadā tika mainīta norēķinu kārtība tikai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, nosakot, ka maksājums par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ir atkarīgs no mājas vai māju grupas izvestā atkrituma apjoma un no mājā vai māju grupā deklarēto/dzīvojošo personu skaita, nevis no normatīvi noteiktā daudzuma. Norēķinu kārtības izmaiņu ietekmē mainījās maksājums par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu – daļai no daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām tas palielinājās, daļai - samazinājās.
    Savukārt, atbildot par šķirošanas iespējām – tā saucamās “tetrapakas” uzņēmums nav aicinājis šķirot.
    Tuvākajā laikā tiks paplašinātas plastmasas iepakojuma šķirošanas iespējas, par kurām informēsim atsevišķi.

  • 0
    žurka 21.04.2023, 22:36:53

    Tādā gadījumā, lūdzu, uzlieciet arī bioloģisko atkritumu un tekstila konteinerus, kas citās pilsētas ir, bet Ventspilī šos atkritumus nešķiro. Jā, tarifus nepacēlāt, bet faktiski tagad jāmaksā vairāk kā divas reizes. 2021.gadā jūsu peļņa bija 153.4 tūkst.eur, par 2022.gadu kopumā gada pārskats nav pieejams, bet 9 mēnešu salīdzinājums ar 2021.gada deviņiem mēnešiem - plusā ir vismaz 3200 EUR, ieņēmumi no saimnieciskās darbības par šādu summu auguši straujāk par izdevumiem. Tātad - celsim tāpēc, ka sen nav celti tarifi, veicināsim inflāciju. Malači.

  • -3
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 21.04.2023, 23:19:34

    Informējam, ka drīzumā Ventspilī plānots paplašināt atkritumu šķirošanas iespējas, tostarp tiks nodrošināta iespēja šķirot bioloģiskos atkritumus, kā arī tekstila šķirošanai paredzētie konteineri būs ne tikai šķiroto atkritumu savākšanas laukumos, bet arī citviet pilsētā.

  • -3
    Marta P 24.04.2023, 15:35:04

    Šķirošanas laukumos var nodot dažāda veida atkritumus. iedzīvotājiem, ja gribas kādus īpašākus konteinerus - nu jāmeklē iespējas. Tieši tā, kā tas ir visur citur.

  • 0
    Undīne 18.05.2023, 11:04:56

    Vai ir iespējāms atteikties no koplīguma un uzlikt dzīvoklim atsevišķu konteineri 240 l. Mums ar to pietiks menesim.
    Kapēc man jāmaksā gandrīz 5 reizes vairāk par svešiem sūdiem?

  • 0
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 18.05.2023, 14:54:24

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” skaidro, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās katram dzīvoklim uzstādīt konteinerus un tos apsaimniekot nav tehniski iespējams, bet, lai izvērtētu tieši Jūsu situāciju, pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” lūdz vērsties uzņēmumā personīgi. Kontaktinformācija saziņai: e-pasts vlk@ventspils.lv; tālr. 63626920.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: