Gaisa temperatūrai paaugstinoties, sācies bērzu sulu tecināšanas laiks. Latvijas valsts mežos katram iedzīvotājam bez maksas ir atļauts izdarīt vienu urbumu, taču, ja sulas plānots iegūt lielākos apmēros vai privātajos mežos, tas jāsaskaņo ar meža īpašnieku.

Sākoties sulu sezonai, Valsts meža dienests atgādina, ka koku urbšana un sulu ieguve citiem piederošos īpašumos nav atļauta. Jebkādas darbības mežā, tai skaitā arī sulu tecināšana, ir jāsaskaņo ar meža īpašnieku un jāievēro papildus izvirzītās prasības un noteikumi. Viens bezmaksas urbums pašpatēriņa vajadzībām ir atļauts tikai AS ''Latvijas Valsts meži'' apsaimniekotajās teritorijās, ja tajās nav noteikts ierobežojumus saistībā ar dabas aizsardzības objektiem.

Valsts meža dienesta vecākais eksperts Oskars Zaļkalns aicina izturēties saudzīgi pret koku un, veicot urbumu, ievērot vairākus nosacījumus: ''Ieteicams urbt kokos, kas tuvākajā laikā paredzēti nozāģēšanai, tad par kaitējumu jāuztraucas mazāk. Tiek rekomendēts izmantot urbi ar 7-8mm diametru. Ņemot vērā, ka sulu pārvietošanās notiek pa koksnes slāni (aplievu), kas atrodas zem mizas, kokā ar gludu mizu urbums jāveic dziļumā līdz 5 cm, bet, ja miza ir grumbuļaina, līdz 8 cm. Atļauts urbt kokā ne augstāk par 50 cm no zemes, un koka diametram urbšanas vietā jābūt lielākam par 40 cm. Nav atļauts notēst koka mizu līdz kambijam. Nākamajā gadā urbšanai ieteicams izvēlēties to pašu koku.''

Eksperts norāda, ka aizvien biežāk sulu tecināšanai aicina izmantot nelielas plastikāta tapas, kuras var iegādāties saimniecības preču veikalos. Tās var blīvi iedzīt urbumā, koka stumbrs paliek sauss, un pat skudras nepamana sulu tecināšanu. Savukārt, par urbumu aizdarīšanu pēc sulu tecināšanas, speciālistu domas dalās. ''Ja ir veikts maza izmēra urbums, tad tiek pieļauts, ka koks pats brūci aizaudzēs, taču, ja ir izmantots senais paņēmiens ar urbuma diametru ap 30mm, tad gan būtu vēlams aiztaisīt urbumu ar atbilstoša izmēra bērzu koka tapu, lai samazinātu sēņu infekcijas risku,'' rosina Zaļkalns.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 01.04.2022, 16:38:03

    Ekš man Muiž mež ne viens ne nākt boret tō Bērz,jo ir zinat,ka tō Mež ir man un es neļaut.
    Aber pa vien liet es ne pekrist.Vaidzet boret ekš tō Kōk cig augst vien var,jo augkstak tō Sul ir smeķķigak,le zinat.
    Tig nevaidzet citt Gad boret ekš tō pašš viet,tō ir skādig prekš Kōk.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: