Europe Direct (ED) Ventspils aicina piedalīties bezmaksas tiešsaistes seminārā ''Permakultūra dārzam- kā saimniekot saskaņā ar dabu'', kas notiks 24. novembrī plkst.10. Pasākumu vadīs agronoms Māris Narvils.

Eiropas Komisijas stratēģijas ''No lauka līdz galdam'' mērķis ir virzīties uz veselīgākām un ilgtspējīgākām pārtikas sistēmām. Stratēģijā viens no sasniedzamajiem rādītājiem ir noteikts bioloģisko lauksaimniecības zemju platību palielinājums līdz 25% no lauksaimniecībā izmantotajām zemēm 2030. gadā.

Ētisks un praktisks ietvars ekoloģiskam un ilgtspējīgam dzīvesveidam, lai apzināti plānotu un radītu efektīvas, daudzveidīgas, stabilas un reģenerējošas sistēmas, ir permakultūra.
Permakultūra der gan palodžu dārziņu īpašniekiem, gan mazdārziņu saimniekiem, bet tikpat labi šīs metodes var izmantot lauksaimnieki ar nopietnām zemes platībām. Metodes vienlaikus ir tradicionālas un videi draudzīgas, taču arī iedarbīgas.

Neaizstājami permakultūras elementi ir lietus ūdens izmantošana un piemērota priekšaugu un pēcaugu sistēmas izveide dārzā. Vēl viens no permakultūras principiem ir mijiedarbība ar konkrēto vidi, lai nebūtu jācīnās pret apstākļiem. Tas arī nozīmē, ka jāizvēlas konkrētajai videi atbilstoši augi un jākombinē tādi, kas ir savstarpēji saderīgi. Permakultūras dārzos katrs augs pilda vairākas funkcijas. Lielie koki pasargā citus no salnām, saules, citi ir derīgo kukaiņu pievilinātāji, citi kaitēkļu atbaidītāji, vēl citi ir augsnes struktūras uzlabotāji.

Semināra galvenās tēmas:
- dizains permakultūras dārzā;
- daudzveidīgas dobes izveide;
- meža dārzs ikkatram.

Pieteikšanās semināram https://forms.gle/dCSxFwQstNAGewtSA

Visi interesenti tiek aicināti piedalīties seminārā un izteikt savus priekšlikumus par ekoloģisku un ilgtspējīgu lauksaimniecību. Priekšlikumi tiks ievietoti daudzvalodu digitālā platformā https://futureu.europa.eu/?locale=lv, kurā ikviens eiropietis aicināts izteikt savu viedokli par ES nākotnei būtiskām tēmām.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Kriska 23.11.2021, 11:38:43

    Vai nāks kāds lielzemnieks ? Ja viņš audzē kartupeļus pārdošanai , kādi tur priekš - pēcauģi? Lētāk ar ķīmiju apliet.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: