Ventspils pilsētas pludmalē arī 2021. gada sezonā plīvos Zilais karogs, ko jau 23. gadu pēc kārtas ir piešķīris Starptautiskais Vides izglītības fonds.

Pirmo reizi Zilo karogu Ventspils pludmale kā pirmā pludmale Baltijas valstīs saņēma 1999. gadā. Kopš tā laika šī ekosertifikāta piešķiršanas kritēriji ir krietni mainījušies - Starptautiskais vides izglītības fonds, piešķirot Zilo karogu, vērtē pašvaldības darbu nu jau 33 kritēriju izpildē, kas sadalīti četrās grupās - vides izglītība un informācija, ūdens kvalitāte, apsaimniekošana un drošība. Ventspils pilsētas pludmalē Zilo karogu plānots pacelt 5. jūnijā.

Zilais karogs ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts, kas tiek plaši atpazīts gan iedzīvotāju, gan pašvaldību un vides institūciju vidū, un tā ir viena no Starptautiskā vides izglītības fonda aktivitātēm. Visā Latvijā Zilie karogi šovasar plīvos 13 pludmalēs un vienā jahtu ostā.

Par Ventspils pludmali:
Balto, smalko smilšu pludmalei ir teju 80m plats liedags un kāpas, kā augstums vietām sasniedz pat 9m. Zilā karoga pludmales kopējais garums ir 1,2km.
Ventspils pludmales lielās kāpas rada dabīgas ''saules vannas'', kas lieliski aizsargā no vēja un ļauj sauļošanās sezonu atklāt agrāk nekā citviet.
Peldsezonas laikā (no 15. maija līdz 15. septembrim) Ventspils pludmalē darbojas arī profesionāls glābšanas dienests.
Pludmale ir labiekārtota - uzstādīti sauļošanās soliņi, šūpuļsoliņi ar jumtiņiem, izbūvētas laipas, pārģērbšanās kabīnes un informācijas stendi. Vasaras sezonā ir izmantojami pludmales volejbola un futbola laukumi. Bērni var izmēģināt dažādas rotaļu elementus un šūpoles. Piebraucot pa laipām un uzturoties uz īpaši izveidotām platformām, pie jūras ērti var piekļūt arī cilvēki ar kustību traucējumiem.
Domājot par atpūtnieku veselību, lielākajā daļā Zilās pludmales zonas ir noteikts smēķēšanas aizliegums. Vietās, kur smēķēt atļauts, uzstādītas speciālas atkritumu tvertnes ar atbilstošu marķējumu.
Pludmalē tiek piedāvāta arī atsevišķa zona nūdistiem un īpaši labiekārtota Sērfotāju pludmale 500m garumā ar atbilstošu aprīkojumu sērfošanas inventāra sagatavošanai, uzglabāšanai un žāvēšanai.
Blakus pludmalei pie Dienvidu mola ierīkots skatu tornis (19 m virs jūras līmeņa).
Neskartas dabas mīļotajiem un pastaigām ar četrkājaino draugu ir labi piemērota nesen izbūvētā 10. koka laipa, kas atrodas Saulrieta ielas galā. Jaunizbūvētās infrastruktūras celiņi uz jūru šķērso Eiropas nozīmes aizsargājamās teritorijas Pelēkās kāpas zonu. Turpat arī atrodas jaunākais Ventspils tūrisma un militārā mantojuma objekts - Ventspils 46. krasta aizsardzības baterijas uguns koriģēšanas tornis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: