Tārgales pamatskolas skolnieces, māsas Daniēla un Devora Rjabovas nodibinājušas skolēnu mācību uzņēmumu, kuras darbības filozofija balstās uz aprites ekonomikas principiem.

Māsu Daniēlas (14 gadi, mācās 8. klasē) un Devoras (13. gadi, 7. klase) skolēnu mācību uzņēmums (SMU) Jebkas no nekā darbojas otro mācību gadu. Uzņēmuma nosaukums, kura autors ir meiteņu tētis Aldis, jau pasaka daudz – māsas gatavo preces no materiāliem, kuri reiz jau kalpojuši citiem mērķiem. Piemēram, īpaša dizaina blociņa vākiem skolnieces mēdz izmantot vecu šalli vai kādu citu jau lietotu audumu, blociņa iekšlapu dizainā viņām noder novalkātas blūzītes vai kleitas mežģīnes. Blociņā tiek iestrādātas tīrās lapas no lietotas skolēna burtnīcas, kas palikusi neaizrakstīta. Nav gan tā, ka nekad viņas neizmantotu jauns materiālus, piemēram, mežģīnes. «Ja ir smuka veca, kāpēc gan to neizmantot!?» retoriski vaicā Daniēla. Viņa uzskata, ka vecā mežģīne, kas kļuvusi jau dzeltenīga, šādā jaunā pielietojumā – kā blociņa iekškabata – ir pat stilīga. Turklāt šādi skolnieces demonstrē saviem pircējiem, ka no it kā nolietota un vairs nederīga var radīt ko jaunu un patīkamu. Tādējādi arī radām mazāk atkritumu un saudzējam vidi.

Māsu Rjabovu uzņēmums bija viens no SMU, kas decembra sākumā tika izvirzīts dalībai skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgū Cits bazārs, kas norisinājās tirdzniecības centrā Domina Shopping, Rīgā. Tur katram SMU bija jāprezentē sava produkcija. Daniēla, sakot runu, vērsa uzmanību uz kādu tirdziņa apmeklētāju, kas bija ieradusies skaistā kleitā ar mežģīnēm: «Ja kādreiz iedomāsieties šo kleitu izmest ārā, nedariet to, bet atdodiet mums – mēs to pārveidosim skaistā blociņā, skaistos vāciņos vai kādā citā lietā.» Starp citu, Daniēlas runa šajā pasākumā tika novērtēta kā viena no labākajām. Tāpat SMU Jebkas no nekā bija nominēts kategorijā Sociāli atbildīgs produkts.

Lietas, kuras izmantot jaunu preču radīšanā, lielākoties meitenes atrod savās mājās. Viņas nāk no kuplas ģimenes – viņas ir vidējās māsas deviņu bērnu ģimenē, kurā jaunākajam brālītim Jonatanam ir astoņi gadi, bet vecākajam brālim Dmitrijam – 20. Vēl ģimenē ir brāļi Dāvids (19), Dārijs (15) un Jeremijs (11) un māsas Diāna (18) un Dionīsija (10). Daudzbērnu ģimenēs ierasts, ka vecāko bērnu drēbes, no kurām viņi izauguši, turpina valkāt jaunākie brāļi un māsas. Gadās, ka pēc ilgākas valkāšanas apģērbs ir vietām padilis vai saplīsis, bet audums joprojām ir skaists un tādēļ izmantojams jaunu lietu radīšanā. Audumu gabaliņus reizēm māsas kopā ar mammu Oksanu iegādājas arī lietoto apģērbu veikalos.

Bez apģērba skolēnu uzņēmumam noderīgas vēl arī citas lietas, piemēram, notis. Abas māsas ir ieguvušas muzikālo izglītību Piltenes mūzikas skolas Tārgales filiālē – Daniēla joprojām mācās klavieru klasē, bet Devora flautas klasi jau pabeigusi. Nošu lapas, kas izmantotas mūzikas skolas jaunākajās klasēs, lieti noder kā fona papīrs, piemēram, galda kalendāru izgatavošanā. Savukārt no zīdaiņu pārtikas burciņām, izmantojot arī sinteponu, audumu un mežģīnes, māsas gatavo adatu spilventiņus.

Domājot par to, kā SMU gadatirgos piesaistīt cilvēkus, meitenes no lietota auduma uzšuvušas maisiņus, kuros paslēpušas sīkus priekšmetus – katrā maisiņā citu. Kamēr vecāki apskata preces, mazuļi aicināti pēc taustes uzminēt, kas katrā maisiņā. Šī spēle ir noderīga bērnu pirkstu sīkās motorikas attīstīšanai. Vecāki maisiņus var arī iegādāties, lai piedāvātu šo spēli bērniem arī mājās.

Savus pienākumus mācību uzņēmumā māsas ir sadalījušas – rokdarbi un reklāmas pasākumi galvenokārt ir Daniēlas ziņā. Reizēm preču izgatavošanā viņai palīdz arī mamma. Savukārt Devora ir atbildīga par uzņēmuma grāmatvedību. Daļa tirdziņos nopelnīto naudu meitenes iegulda uzņēmuma attīstībā. Domājot par tālāku nākotni, Daniēla sapņo atvērt veikalu savai mammai, kas arī ir liela rokdarbniece un pati pirmā ģimenē sāka gatavot dizaina stila blociņus no otrreiz izmantotiem materiāliem. Daniēla pati šajā veikalā varētu būt tirdzniecības direktore vai menedžere. Savukārt Devora nākotnē labprāt turpinātu grāmatveža darbu.

No zīdaiņu pārtikas burciņām, izmantojot arī sinteponu, audumu un mežģīnes, meitenes gatavo adatu spilventiņus.

Māsas Devora (no kreisās) un Daniēla demonstrē skolēnu mācību uzņēmumā saražotās preces.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (1)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: