Ikgadējā rudens gadatirgū Cits bazārs, kas pulcēja 29 skolēnu mācību uzņēmumus, ikviens bija aicināts novērtēt un iegādāties skolēnu radītas lietas un jau gādāt Ziemassvētku dāvanas.

Gadatirgū Cits bazārs piektdienas vakarā tirdzniecības centra Tobago telpās piedalījās 29 skolēnu mācību uzņēmumi (SMU) no mūsu pilsētas skolām, Tārgales pamatskolas, kā arī pāris uzņēmumi no Rīgas. Skolēni tirdziņā piedāvāja iegādāties pašu gatavotus piezīmju blociņus, apsveikuma kartītes, ziepes, rotas, saldumus, rotaļlietas, apģērbu, svečturus un citas preces.

Te varēja sastapt jaunos uzņēmējus, kas sevi jau pierādījuši iepriekš, kā, piemēram, pagājušā gada Latvijas Jauno uzņēmēju dienu finālistus – Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas uzņēmumu Rozītes, gan uzņēmumus, kuri savu preci pircējiem piedāvāja pirmoreiz. Debiju piedzīvoja, piemēram, uzņēmums TopSoap no Ventspils 2. vidusskolas. Šajā uzņēmumā darbojas piektklasnieki Renāts un Aleksandrs, kas abi kopā savārījuši kaudzi ziepju (tiešā, ne pārnestā nozīmē). To, kā ziepes gatavo, skolēni noskatījušies internetā. Puiši uzskata, ka dalība tirdziņā viņiem ir ļoti svarīga. Pašu gatavotas ziepes tirgoja arī Anete un Krista, kas pārstāv SMU Dziedrie akmentiņi no Ventspils Pārventas pamatskolas. Uzņēmums darbojas jau otro mācību gadu. Uzsākot uzņēmējdarbību, noteikti nepieciešama drosme, uzskata meitenes. Taču tiem vienaudžiem, kuri vēl tikai domā par savu uzņēmumu, skolnieces iesaka: «Vienkārši ir jāsāk!» Kad nepieciešams padoms, viņām palīdz SMU koordinatore, skolotāja Līva Rūtenberga. Tirdziņā meitenēm veicies ļoti labi. «Ir, protams, jāpavilina cilvēki,» ar tirgotāja darba specifiku iepazīstina skolnieces.

Jaunie uzņēmēji Rihards un Artūrs no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas jeb SMU Bullroarer tirdziņā piedāvāja neparastu produktu, kas vizuāli atgādina bumerangu. Rihards stāsta, ka šī produkta ierosme saistās ar Austrāliju un Krokodilu Dandiju un tā funkcija līdzinās senatnīgam telefonam. Rihards atzīstas, ka darbošanās SMU viņam ļauj nepārtraukti mācīties.

SMU Lyl var uzskatīt par divu izglītības iestāžu – Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas un 2. vidusskolas – kopuzņēmumu. Tajā darbojas Daniels no 2. vidusskolas un Konstantīns no ģimnāzijas. Abi draugi agrāk bija klasesbiedri un kopā izveidoja SMU, kas darbojās kokapstrādes jomā un ražoja Ventspilij raksturīgus suvenīrus. Tagad draugi izveidojuši uzņēmumu, kas ražo dažāda veida lukturus ar papildu funkcijām. Viens no viņu radītājiem produktiem ir lukturis makšķerniekiem, kuru paredzēts lietot ūdenī, lai pievilinātu zivis. Ieslēgts tas darbojas līdz pat sešām stundām. Pagaidām gan izgatavots tikai šī produkta prototips, produkts vēl netiek ražots tirgošanai. Taču zēni ir pārliecināti, ka viņu radītajai lietai noteikti būs pieprasījums, jo tā aizstās lielus un neērtus akumulatorus, kas apgādā mazu spuldzīti. Tirdziņā Lyl pārstāvji piedāvāja nopirkt nelielus gaismekļus, kurus var piekabināt pie atslēgām. Būt skolēniem un vienlaikus uzņēmējiem esot ļoti grūti, atzīst Daniels. Uzņēmējdarbībai galvenokārt tiekot veltītas brīvdienas. Konstantīns piebilst, ka nereti tai tiek ziedots laiks, kas atņemts sportam, un arī mācībām laika atliek maz. Zēni palepojas, ka viņi ne vien piedalās SMU tirdziņā, bet darbojas arī projektā Digi Youth, kas paredz izstrādāt biznesa ideju, produkta prototipus, kā arī māca pārdot savu produktu. Vasarā abi puiši strādāja, piedaloties skolēnu nodarbinātības pasākumā, lai varētu iegādāties 3D printeri un citas ierīces, kas nepieciešamas produktu ražošanai. Uzņēmējdarbība skolēnus ir patiesi aizrāvusi un viņiem esot lieli plāni. Zēnus konsultē un ar praktiskiem padomiem viņiem palīdz gan SMU koordinatori Oļegs Mihailovs un Anita Jozus, gan Ventspils Augstskolas pasniedzējs Pēteris Bitāns.

Uzņēmumu Jebkas no nekā no Tārgales pamatskolas var uzskatīt arī par ģimenes uzņēmumu, jo tajā darbojas māsas Daniēla un Devora, un reizēm māsiņām piepalīdz viņu mamma. Interesanto uzņēmuma nosaukumu attaisno tas, ka šajā uzņēmumā galvenokārt preces tiek izgatavotas no materiāliem, kas tiek izmantoti otrreiz, piemēram, pases vāciņi izgatavoti no veciem aizkariem un mammas blūzītes. Visgrūtākais uzņēmējdarbībā esot piesaistīt pircējus – cilvēki bieži novērtē, ka preces ir glītas, taču vienlaikus uzskata, ka to cena ir augsta. Reizēm šķiet, ka cilvēki nenovērtē darbā ieguldīto laiku, atzīstas Daniēla. Māsas cenšas ik dienu veltīt zināmu laiku praktisku lietiņu izgatavošanai, lai, kad pienāk laiks tirgoties, būtu sastrādāts gana. Tirdziņš skolēniem ir nozīmīgs ne tikai tāpēc, lai pārdotu savas preces, bet arī lai redzētu, kā citi SMU prezentē sevi un savus produktus. Šī ir iespēja novērtēt konkurentus, atzīst Daniēla.

Kopā ar Ventspils un novada skolēniem Citā bazārā bija arī SMU no Āgenskalna ģimnāzijas un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas. Uzņēmuma kKlusu pārstāves Anete un Anna stāsta: «Kad ir iespēja braukt uz reģionālajiem pasākumiem, mēs arī braucam, jo tad ir iespēja sasniegt plašāku mērķauditoriju.» Meitenes uz tirdziņu bija atvedušas pašu radītus t-kreklus, kuru dizainā atspoguļotas skaņu sajūtas – kāds krekls attēlo klusumu, cits – baumas, vēl cits – Ziemassvēktu dziesmiņas.

SMU koordinators Oļegs Mihailovs, stāstot par šīs jomas aktualitātēm pilsētā, akcentē, ka šajā mācību gadā ir ne vien nodibināti jauni uzņēmumi, bet šajā darbības sfērā ienākuši arī pieci jauni skolotāji – SMU koordinatori. Lai palīdzētu bērniem izveidot uzņēmumu un veiksmīgi darboties, no skolotāja tas prasa papildus laiku, resursus un zināšanas. Mihailovs akcentē, ka svarīgi, lai bērni iemācās ne tikai pārdot, bet iemācās aizstāvēt savu biznesa ideju un pierādīt, ka viņiem piemīt uzņēmējspējas.

Skolēnu gatavotās preces un jauno uzņēmēju pārdošanas prasmes Citā bazārā vērtēja arī žūrija, kurā darbojās AS Swedbanka pārstāve Elīna Budava, Eva Fibiga no LIAA Biznesa inkubatora, Ventspils Jaunrades nama direktore Elita Heinsberga un Ventspils Digitālajā centra pārstāve Kristīne Bāliņa. Izvērtēt skolēnu veikumu žūrijai nebija viegli, jo kvalitatīvu produktu bija daudz, un skolēni ļoti centās aizstāvēt savu biznesa ideju. Žūrijas pārstāvji skolēnu uzņēmumiem piešķīra vairākas nominācijas.

7.decembrī tirdzniecības centrā Domina, Rīgā, norisinājusies Vislatvijas SMU Gadatirgus Cits bazārs, kur Ventspili pārstāves SMU no ģimnāzijas Blitz Skateboarts, Bullroarer, Rozītes un Fairy Tale, ģimnāzijas un 2. vidusskolas LyL, kā arī Jaunrades nama uzņēmumi Namiņš un PaRoLo.

Atsevišķi SMU pirmssvētku laikā plāno piedalīties arī Ziemassvētku tirdziņos Ventspilī – Saules kvartālā un Vecpilsētas tirgū.

Gadatirgū Cits bazārs iegūtās nominācijas:

- Sociāli atbildīgs uzņēmums – SMU Namiņš (Ventspils Jaunrades nams, konsultante Silga Sviķe);

- Labākais stends – SMU Rozītes (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija, konsultante Anita Jozus);

- Inovatīva biznesa ideja – SMU Bullroarer (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija, konsultante Anita Jozus);

- Labākā pārdošanas komanda – SMU Vannas bumbiņas (2.vidusskola, konsultants Oļegs Mihailovs);

- Uz zināšanām balstīts SMU produkts – SMU Lyl (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija +2.vidusskola, konsultanti Anita Jozus un Oļegs Mihailovs);

- Labāka dāvana – SMU PaRoLo (Jaunrades nams, konsultante Agita Bergmane);

- Videi draudzīgs produkts – SMU Jebkas no neko (Tārgales pamatskola, konsultante Eva Zeltzaķe);

- Simpātijas balva no LIAA Ventspils biznesa inkubatora – SMU kKlusu (Rīgas Valsts 3.gimnāzija).

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Eeeeeeeeee 27.11.2019, 17:26:05

    Laikam nekad neuzzināšu,kas ir daiļā būtne ar drediem! :(

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: