Pašvaldības iestādei Komunālā pārvalde darbs pie pilsētas apstādījumu plānošanas nerimstas. Kamēr ielās, parkos un skvēros krāšņi plaukst rudens, iestādes darbinieki jau plāno pavasara ziedu rotu.

Rudens iestājies ne tikai kalendārā un dabā, bet arī pilsētas apstādījumos, kur tas ir īpaši krāsains un košs. Pirmo reizi rudens mētelītī ietērpies Ziedu pulkstenis – to rotā baltas, dzeltenas un oranžas krizantēmas. Parasti Ziedu pulkstenim tiek izveidots vasaras un ziemas noformējums, bet, tā kā šovasar tur sastādītās viengadīgās vasaras puķes uzveica ilgstošais sausums, nolemts izmēģināt apstādīt to ar rudens ziediem. Pilsētas galvenā dārzniece Zane Makrecka ir gandarīta par rezultātu.

Pilsētā īpaši izceļas arī rudens ziedu piramīdas, kas kopskaitā ir 11. Tās izdaiļotas ar vairāk nekā tūkstoš krizantēmu stādiem. Makrecka pavēstīja, ka piramīdās galvenokārt dominē košās un saulainās krāsas, kuras akcentē tumši sarkanie un violetie toņi. Pēc ilgāka pārtraukuma šoruden tajās atkal sastādīti dekoratīvie kāposti – 592. Piramīdas papildina arī graudzāles – 88 imperatas un 38 sāres –, kā arī ziemcietes. Šoruden tās ir 56 heihēras. Rudens ziedi sastādīti arī puķu podos un dobēs, kuras pēc vasaras bija nepieciešams papildināt. Tajās plaukst 3080 krizantēmu stādu un teju 120 viršu.

Turklāt vēlā septembrī pilsētu rotā ne tikai pamazām plaukstošie rudens ziedi, bet joprojām arī viengadīgās vasaras puķes, kas pēc atspirdzinošajām rudens lietavām ieguvušas otro elpu.

Ja laika apstākļi būs tam atbilstoši, 7. oktobrī pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts darbinieces sāks stādīt sīpolpuķes. Komunālā pārvalde iepirkusi vairāk nekā 14 000 narcišu, 12 220 krokusu, 750 hiacinšu, 2500 īrisu, 1550 muskaru. Iegādāts arī dažādu šķirņu sīpolpuķu maisījums, ko dobēs sastādīs kopumā 184 kvadrātmetros. Neiztikt arī bez pavasara karalienēm – tulpēm –, kuru būs kopskaitā 191 190. Tostarp plauks 33 900 saglabātie sīpoli un 157 290 no jauna iepirktie. «Kamēr šo sīpolpuķu skaitu sastādām pilsētas dobēs, parasti jau ir pienācis novembra vidus. Tas ir diezgan laikietilpīgs process,» sacīja galvenā dārzniece. Turklāt, plānojot pavasara stādījumus, nekad nevar būt droši, ka pēc ziemas viss uzplauks, kā iecerēts. Zemē iedēstītos sīpoliņus var ietekmēt kā pārlieku silta ziema, tā arī ļoti barga un auksta. Tāpat nekad nevar zināt, kāds pie mums nāks pavasaris. Un – kad?! «Taču jācer, ka atkal būs krāšņi un koši!» cerīga ir Makrecka. Viņa arī atklāja, ka pavasarī apstādījumos dominēs dzeltenie, oranžie un sarkanie toņi. Lai ieviestu jaunas dvesmas, ik gadu tiek pamainīts gan šķirņu sortiments, gan arī stādījumu raksti, krāsu salikums u.tml. Izmēģinot jaunas šķirnes, īpaša uzmanība tiek pievērsta tam, cik izturīga ir konkrētā šķirne, vai tā ir piemērota mūsu apstākļiem un labi iederas pilsētvides ainavā, uzskaitīja Makrecka.

Atskatoties uz šī gada pavasari, viņu visvairāk uzrunājuši Lielā laukuma apstādījumi.

Līdz ar iespaidīgo strūklaku un jauno Mūzikas vidusskolu ar koncertzāli Latvija šī vieta kļuvusi par vienu no centrālajām pilsētā, tāpēc arī dārzniecei savā jomā tas esot pamatīgs izaicinājums.

Dārznieku darbu aizvien uzkrītošāk ietekmē arī īpatnības laikapstākļos – agrs pavasaris, silta ziema, sausa vasara liek par sevi manīt. Arī Komunālā pārvalde rūpīgi analizē augu šķirņu īpašības un dabā notiekošo, lai izdotos iet vienotā solī ar to.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    Barons.. 26.09.2019, 05:26:53

    Tie Kāpost ir ne tig dekaoratīv,bet ar ēdam.Le zinat.

  • -2
    Peļu junkuriene 26.09.2019, 08:59:55

    Točno!Es vakar nogriezu kamēr neviens neredz un iznāca prīma zupa!!!

  • -1
    Prof.Preobraženskis IV 26.09.2019, 11:12:24

    Pareizi darīts.Kas ēdams,tas jāēd.
    http://praktiski.la.lv/vai-skaistumkaposti-ir-edami

  • -1
    A.n.i.t.a 26.09.2019, 14:11:56

    Nu , cauri ir ar tiem kāpostiem , ilgi vairs nebūs smukumam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: