Vairākas Ventspils un novada izglītības iestādes arī šogad novērtētas par aktīvu darbību vides jomā un tikušas pie starptautiskā Zaļā karoga.

Zaļais karogs ir Ekoskolu programmas simbols. Tas tiek piešķirts skolām, kuras ir parādījušas vislabāko sniegumu, ieviešot Ekoskolu programmas prasības. Šīs nedēļas ieskaņā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notika ikgadējā Ekoskolu apbalvojumu piešķiršanas ceremonija. Šogad 129 Latvijas skolas saņēma starptautisko Zaļo karogu, bet vēl 49 skolas ieguva Latvijas Ekoskolas sertifikātu. Apbalvoto skolu vidū ir arī Ventspils pilsētas un novada izglītības iestādes – starptautisko Zaļo karogu šogad izdevies izcīnīt trim mācību iestādēm novadā un četrām pilsētā (skatīt rakstam pievienoto sarakstu). Savukārt pateicību par dalību šajā programmā saņēma Ventspils 3. vidusskola. Starptautiskā Zaļā karoga balva ir kvalitātes zīme – to saņem tikai tās skolas, kas ilgstošā laika posmā spēj demonstrēt izcilas aktivitātes vides jomā. Ar savu līdzšinējo darbību šīs skolas un pirmsskolas izglītības iestādes ir pierādījušas, ka šķiro atkritumus, aktīvi iestājas par vides saudzēšanu, domā par veselīgu dzīvesveidu un risina citas tēmas, kas saistītas ar vidi.

Piltenes pirmsskolas izglītības iestādes Taurenītis vadītāja Inita Griķe pastāsta, ka viņas vadītā iestāde ekoskolu kustībā darbojas trīs gadus, bet otro gadu pie bērnudārza ēkas plīvos Zaļais karogs. Tā bijusi ilgi lolota ideja, kuru pirmsskolas kolektīvs uzsācis kopā ar kolēģiem Piltenes vidusskolā. Lai arī šī darbošanās no skolotājiem prasa papildus darbu, tostarp regulāri par veiktajām aktivitātēm jāraksta arī atskaites, šīs aktivitātes ir ļoti vērtīgas un iemāca bērniem jau no mazotnes pret apkārtējo vidi un dabu izturēties atbildīgi, domāt par pasauli un zemi. Ikdienas dzīvē par pašsaprotamu lietu tiek uzskatīta atkritumu šķirošana, bērnudārzā tiek pievērsta uzmanība, lai lieki nedegtu apgaismojums, tiek taupīts ūdens, daudzas nodarbības notiek ārā, tādējādi īstenojot arī brīvdabas pedagoģiju. Ekoskolu programma, kā ievērojusi Taurenīša vadītāja, ļoti sasaucas ar pirmsskolas mācību programmu. Griķe neatbalsta skaļus saukļus un akcijas ar plakātiem rokās, bet gan reālas darbības, kas ir interesantas un vērtīgas. Piemēram, bērni dodas uz piltenieku dārziem palīdzēt salasīt ābolus, ar kuriem tad mielojas visu gadu.

Ekoskolu programma ir viens no populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Šajā programmā ir iesaistītas vairāk nekā 51 000 skolu visā pasaulē, Latvijā tās ir gandrīz 200 izglītības iestādes, sākot no bērnudārziem līdz par augstskolām.

Starptautiskais Zaļais karogs šogad piešķirts:

Piltenes P.i.i. Taurenītis

Piltenes vidusskolai

Puzes pamatskolai

Ventspils Pārventas pamatskolai

Ventspils 1. pamatskolai

Ventspils 4. vidusskolai

Ventspils P.i.i. Varavīksne

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Eclipse_Cross 20.09.2019, 10:12:19

    Visi malači, par vidi jārūpējas. :)

  • -2
    krustmate.florence 20.09.2019, 12:52:14

    "...bērni dodas uz piltenieku dārziem palīdzēt salasīt ābolus, ar kuriem tad mielojas visu gadu"
    Salasīt ābolus,kamēr saimnieku nav mājās?
    Es tādus ar suņiem norīdītu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: