No Latvijas pirmās un otrās Āfrikas cūku mēra (ĀCM) riska zonas aizliegts izvest savvaļas cūkas, to gaļu un izstrādājumus uz no ĀCM brīvo Latvijas daļu, kas ir neliela daļa Kurzemes, Rīga un Ventspils, paredz Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums.

Saskaņā ar PVD mājaslapā pieejamo interaktīvo karti ĀCM pirmajā riska zonā ietilpst Aizputes novads, Alsungas novads, Kuldīgas novada Gudenieku, Turlavas un Laidu pagasts, Pāvilostas novada Sakas pagasts un Pāvilostas pilsēta, kā arī Saldus novada Ezeres, Kursīšu, Pampāļu un Zaņas pagasti, Skrundas novada Nīkrāces un Rudbāržu pagasti, Skrundas pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidiem no autoceļa A9 un Skrundas pilsēta. Tāpat ĀCM pirmajā riska zonā ietilpst Stopiņu novada daļa, kas atrodas uz rietumiem no autoceļa V36, P4 un P5, Acones ielas, Dauguļupes ielas un Dauguļupītes, kā arī Ventspils novada Jūrkalnes pagasts. Savukārt ĀCM otrajā riska zonā ietilpst lielākā daļa Latvijas teritorijas.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Stinka paskaidroja, ka attiecīgās izmaiņas ir saistītas ar Eiropas Komisijas (EK) lēmumu, un, attiecīgi, valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojumu. Attiecīgajos dokumentos ir noteikts, ka dzīvas savvaļas cūkas ir aizliegts nosūtīt uz dažādu valstu apgabaliem EK lēmuma pielikumā minētajiem apgabaliem, kā arī uz citiem - neuzskaitītiem apgabaliem tās pašas dalībvalsts teritorijā. Tāpat ir aizliegts iepriekš minētos produktus nosūtīt uz citām dalībvalstīm un trešajām valstīm.

Tāpēc no Latvijas pirmās un otrās ĀCM riska zonas turpmāk nevarēs savvaļas cūkas, to gaļu un izstrādājumus izvest uz to Latvijas daļu, kas ir brīva no ĀCM, proti, nelielu daļu Kurzemes, Rīgu un Ventspili.  Rīkojums stājās spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", kas bija 8. jūnijs, un būs spēkā līdz attiecīgo grozījumu veikšanai 2004. gada 17. februāra ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā.

Jau ziņots, ka pirmā riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap trešo vai otro riska zonu. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas. Otrā riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas. Savukārt cūkgaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas. Turpretī trešā riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā. No šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Tāpat vēstīts, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 523 ar to slimām mežacūkām 70 novadu 179 pagastos un vienā pilsētā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Nah Nahs. 12.06.2018, 16:27:16

    Tātad no Puzes pagasta "Vecupēm" uz Ventspils pilsētas domi arī nedrīkst!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: