Kurzemes upēs ūdens līmenis pārsvarā lēni samazinās, bet tomēr joprojām uzskatāms par augstu, un vietām applūdušas palienes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Užavā ūdens līmenis nav būtiski mainījies un joprojām ir augstākais pēdējo gadu laikā, sasniedzot 2,34 metrus virs stacijas nulles atzīmes, arī Irbē tas vēl kāpj.

Prognozes liecina, ka turpmāk ūdens līmenis Kurzemes upēs turpinās pazemināties, taču joprojām saglabāsies augsts, jo arī nākamajās dienās bieži gaidāmi nokrišņi, taču, tā kā arī snigs, ne tikai līs, sniega ūdeņi upēs nokļūs lēnāk.

Ventā ūdens līmenis strauji paaugstinājās otrās dekādes sākumā pēc intensīvajiem nokrišņiem, atkārtota paaugstināšanās bija trešās dekādes sākumā, ūdens līmeņa svārstības bija 148-226 cm robežās. Ventas baseina upēs arī ūdens līmenis paaugstinājās mēneša vidū, tomēr maksimālais ūdens līmenis novērots mēneša izskaņā. Novembra pēdējās dienās Kurzemi šķērsoja nokrišņu zona, kā rezultātā ļoti strauji paaugstinājās ūdens līmenis Užavā, Rīvā un Cīravā, sasniedzot palieņu applūšanas līmeni. Pēdējoreiz līdzīga situācija novērota 2008. gada novembrī, kad tika applūdinātas zemākās vietas. Lai gan ūdens līmenis strauji paaugstinājās, šāda varbūtība iespējama reizi piecos gados.

Applūdušajās un izmirkušajās lauksaimniecības zemēs situācija neuzlabosies.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -3
    keda 07.12.2017, 11:36:48

    Nu šis ir kaut kas... Kas ar tiem laukiem un būs pēc tam - būs arī lietojami vai nāksies atpūtināt? Par visām ēkām, cerams, varēs saimnieki kādu apdrošināšanu dabūt, bet vispār arī laukus mēdz apdrošināt, ne?

  • 0
    Amilda 08.12.2017, 00:20:41

    Tik tiesam sirds sap par musu zemniekiem. Izturibu un cerams, ka sis viss beigsies pirms salnam. Bail, ka sitais viss sasals, majas, ekas jau ari mitras, udens rada bojajumus. Pavasari atkal bus pludi un dubli. Gribetos lai pasvaldiba vairak palidz nelaime nonakusajiem. Varat pat neteret tik daudz svetkiem, palidziet lauksaimniekiem!

  • 0
    Jānis Bitenieks 08.12.2017, 13:33:44

    Kur tas ir ? Kāds var precīzākas kodinātas iedot ?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: