Klimata pārmaiņu ietekmē Latvijā tuvākā gadsimta laikā periodi ar stabilu sniega segu varētu kļūt par eksotiskāku parādību, šodien konferencē "Klimata pārmaiņas - vai jāmainās arī mums?" teica Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna.

Patlaban notiek darbs pie pētījuma, kurā tiek analizētas meteoroloģiskās pārmaiņas pēdējo gadu laikā Latvijā, kā arī ieskicētas prognozes nākotnei. Datu analīze liecina, ka pēdējo 30 gadu laikā Latvijā stabili ir vērojama vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanās, turklāt tas ir vērojams vairāk uz ziemas perioda rēķina. Tomēr arī citos gadalaikos vērojamas vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanās tendences.

Prognozējot meteoroloģisko apstākļu izmaiņas nākotnē, eksperti lēš, ka arī nākotnē turpinās paaugstināties vidējā gaisa temperatūra un tas arī notiks uz ziemas rēķina. Piemēram, janvārī vidējā gaisa temperatūra varētu paaugstināties par sešiem līdz septiņiem grādiem. Šīs pārmaiņas ietekmē arī izmaiņas citos meteoroloģiskajos elementos - mazāk kļūs periodu ar pastāvīgu sniega segu. "Tuvākajā gadsimtā periodi ar stabilu sniega segu varētu kļūt eksotiskāki," teica Vīksna.

Tāpat pēdējo gadu laikā ir palielinājies dienu skaits gadā, kad gaisa temperatūra ir virs plus 25 grādiem. Piemēram, 2002.gadā tādu dienu skaits bija 38-39 un līdzīga situācija bijusi arī 2010.gadā.

Līdzīgas tendences ir arī nokrišņu ziņā - to daudzums arī palielinās un tendence saglabāsies arī nākotnē. Turklāt palielinās arī dienu skaits ar ekstrēmiem nokrišņiem, kad to daudzums bijis virs 10 vai 20 milimetriem. Viens no meteorologu scenārijiem paredz, ka nokrišņu daudzums nākotnē turpinās palielināties ziemas mēnešos, bet vasarā palielinājums būs neliels. Kopējais nokrišņu daudzuma palielinājums varētu būt no 5% līdz 20%. Tikmēr pesimistiskais scenārijs paredz, ka nokrišņu daudzums ziemā varētu palielināties par 30%, bet vasaras kļūs sausākas. Turklāt vasarā laikapstākļi varētu kļūt arī nepastāvīgāki.

Vīksna gan vērsa uzmanību, ka klimata pārmaiņas nav lineāra parādība, proti, ka katru gadu gaisa temperatūra konstanti paaugstinās par vienu grādu un ar katru gadu Latvijā kļūst arvien karstāks. Ir siltāki un ir aukstāki gadi, bet tendence vairāk nekā 30 gadu periodā ir stabila - temperatūra paaugstinās.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    i 31.03.2016, 17:35:15

    ...diemžēl :(
    A, ziema ta tā patīk!

  • -1
    Victor Def 01.04.2016, 07:23:36

    Nice pic! ;)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: