Uzrunājot Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjus, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien sacīja, ka pagaidām nav pamata runāt par nodokļu palielināšanu.

Kā piemēru viņš minēja apturēto nekustamā īpašuma nodokļa likmes pieaugumu. "Pat nebija jāmaina nodokļa likmes, lai saprastu, ko nozīmē izmaiņas kadastra cenās. Sapratām, ka kaut kas nav īsti labi," atzina premjers.

Viņš pauda, ka ir jāveic nodokļu inventarizācija, jāizskata dažādu iepriekš noteikto atvieglojumu sistēma. Kā piemēru viņš minēja uzņēmuma ienākuma nodokli, kur ir jāsaprot, vai ir jāievieš vienkāršota sistēma, vai arī ir jāatstāj sarežģīti mehānismi, kas noveduši uzņēmumus pie savas peļņas slēpšanas.

Vispirms esot jābūt skaidrībai par nodokļu sistēmu, tad jāpilda solījums uzņēmējiem par stabilitāti ilgākā laika periodā, klāstīja valdības vadītājs. Savukārt nodokļu politikas skaidrība būšot tikai tad, kad būs saprotamāki valsts budžeta izdevumi.

Noklausoties premjera uzrunu, pašvaldību vadītājiem bija arī vairāki jautājumi un komentāri. Piemēram, Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs ("Vienoti Mālpilij") rosināja pamainīt prioritātes, demogrāfiju nosakot kā galveno, jo no tā rodas sekas, ar kurām valstī ir jācīnās. Atbildot uz komentāru, Kučinskis atzina, ka saprot demogrāfijas problēmas valstī un vienu no iemesliem, kas to veicina, proti, ir jābūt ekonomiskajai stabilitātei. Jau iepriekš, informējot pašvaldību vadītājus par valdības prioritātēm, viņš minēja, ka ir paredzēti dažādi risinājumi demogrāfijas veicināšanai.

Carnikavas novada domes vadītāja Daiga Jurēvica (ZZS) izteica bažas par nekustamā īpašuma nodokļa likmes pieaugumu, kas jo īpaši būtiski var ietekmēt Pierīgas pašvaldības. Uz to Kučinskis atbildēja, atgādinot par apturēto kadastrālās vērtības pieaugumu.

Tikmēr Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (ZZS) rosināja mazināt birokrātiju valsts pārvaldē, jo nereti iedzīvotājs ir kā pastnieks starp valsts iestādēm. Kučinskis piekrita, ka valsts pārvaldē birokrātija ir viena no aktuālajām problēmām, un solīja, ka tiks aktivizēta jau iepriekš sāktā iniciatīva, aicinot ziņot par birokrātisko slogu valsts pārvaldē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: