Oktobra otrā dekāde bijusi nokrišņiem bagātākā, kāda Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē bijusi, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Aktīvu ciklonu darbības rezultātā oktobra otrā dekāde bija bagāta nokrišņiem, un visas Latvijas nokrišņu daudzums bija 3,5 reizes lielāks par dekādes normu. Otrajā dekādē nokrišņu daudzums bija lielāks pat par visu oktobra nokrišņu normu.

Vislielākais nokrišņu daudzums fiksēts Dobelē - desmit dienu laikā tur nolija 2,4 mēneša normām līdzvērtīgs daudzums. Vislielākā intensitāte tika sasniegta 14. oktobrī, kad Dobelē nolija 128% no visa mēneša nokrišņu normas. Līdz ar to šajā datumā par 11,5 milimetriem tika pārspēts iepriekšējais diennakts maksimālā nokrišņu daudzuma rekords Latvijā oktobrī.

Otrs un trešais lielākais nokrišņu daudzums aizvadītajā dekādē fiksēts Lielpēčos un Lubānā. Lielpēčos tāds fiksēts 14. oktobrī, kur nolijuši 94% no mēneša nokrišņu daudzuma. Savukārt Lubāna bija vienīgā novērojumu stacija, kurā četrās no desmit dienām nolijušais nokrišņu daudzums bija lielāks par visas dekādes plānu.

Oktobra otrajā dekādē vidējā gaisa temperatūra bija tikai 1,1 grādu virs normas un tika piedzīvoti ievērojami gaisa temperatūras kontrasti. Ja perioda sākumā gaiss dienā iesila līdz pat plus 17, plus 18 grādiem, pēc dažām dienā gaiss neiesila vairāk par plus 2, plus 4 grādiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: