Balstoties uz Eiropas Vides aģentūras ikgadējo ziņojumu par gaisa kvalitāti Eiropā, lielākā daļa Eiropas iedzīvotāju saskaņā ar spēkā esošajiem standartiem dzīvo vidē, kas apdraud veselību.

Galvenokārt, šis cilvēkam bīstamais piesārņojums rodas no fosilā kurināmā sadedzināšanas un degvielas dzinēju darbības. Transports rada bīstami augstu gaisa piesārņojuma līmeni, un sastāda 25% no ES siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoma.

 

Piesārņojums ir ne vien slāpekļa dioksīds, bet arī pārmērīgas suspendētu cieto daļiņu koncentrācijas gaisā. Tās ir mikroskopiskas putekļu un sodrēju daļiņas, kas gaisā nonāk degšanas procesu rezultātā. Gan cieto daļiņu, gan slāpekļa dioksīda augstais līmenis gaisā var ietekmēt sirds un asinsvadu sistēmu, plaušas, aknas, liesu un asinis. Savukārt daļiņas, kas nav lielākas par 10 mikroniem var uzkrāties elpceļos, tādējādi izraisot elpceļu problēmas. Taču vislielāko kaitējuma var radīt vismazākās daļiņas, kuras nav lielākas par 2,5 mikroniem – jo tās var nonākt pat plaušās un asinsritē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: