Septembra otrajā dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 2,3 grādus augstāka par normu, kā arī šajā laikā sasniegti jauni gaisa temperatūras rekordi.

Perioda siltākās dienas bija 11. septembrim un 12. septembris. 11. septembrī visā Latvijā, izņemot Alūksni, gaisa temperatūra paaugstinājās jūtami virs plus 20 grādiem, visaugstāko temperatūru gan šajā dienā, gan visā septembra otrajā dekādē - plus 25,3 grādus - sasniedzot Mērsragā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Savukārt 12. septembrī vasarīgais siltums vēl saglabājās Latvijas austrumu daļā. Gulbenē, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī šajā dienā tika sasniegti plus 24, plus 25 grādi un tik augstas gaisa temperatūras šajās vietās 12. septembrī tika novērotas pirmo reizi.

Dienā nedaudz virs plus 20 grādiem temperatūra vietām paaugstinājās arī no 17. septembra līdz 19. septembrim. Savukārt vēsāks laiks bija dekādes vidū un beigās, it sevišķi austrumu rajonos, kur dienā daudzviet gaisa temperatūra pakāpās līdz plus 13, plus 14 grādiem, bet dzestrākajās naktīs noslīdēja līdz plus 5, plus 9 grādiem.

Septembra otrajā dekādē nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija tuvs normai - 95% no tās. Vismazāk nokrišņu dekādes laikā bija Latgalē - 40% līdz 60% zem normas, bet visvairāk nokrišņu bija Kurzemes dienvidrietumu daļā. Ar nokrišņiem visbagātākais bija 19. septembris, Rucavā šai dienā astoņu stundu laikā nolija lietus, kura nokrišņu daudzums bija līdzvērtīgs 85% no visas dekādes normas.

12. septembrī un 19. septembrī vietām tika novērots arī pērkona negaiss.

Savukārt visstiprākais vējš šajā laikā pūta Kurzemes jūras piekrastē, 14. septembrī Ventspilī sasniedzot vētras spēku - 23 metrus sekundē.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: