Pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' turpina īstenot energoefektivitātes projektu, kā ietvaros pašpatēriņa vajadzībām tiek izbūvētas divas saules paneļu elektrostacijas, kā arī nomainītas vairākas tehnoloģiskās iekārtas, tostarp šonedēļ divi kanalizācijas sūkņi pilsētas lielākajā kanalizācijas sūkņu stacijā Muitas ielā.

Ventspilī darbojas vairāk nekā 20 dažāda lieluma un jaudas notekūdeņu pārsūknēšanas stacijas. Lielākā un nozīmīgākā kanalizācijas sūkņu stacija Pārventā, Muitas ielā nodrošina no visiem pilsētas patērētājiem saņemto notekūdeņu savākšanu un tālāku pārsūknēšanu uz Notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, tādēļ tās nepārtraukta un kvalitatīva darbība ir īpaši būtiska.

Jaunie kanalizācijas sūkņi ir jaunākās paaudzes, viedas un energoefektīvas iekārtas; tie ieekonomēs gada laikā līdz 8% no patērētās elektroenerģijas daudzuma ražošanas procesos, kā arī nomainīs savu laiku nokalpojušos sūkņus un nodrošinās efektīvāku un kvalitatīvu notekūdeņu pārsūknēšanas procesu. Projekta ietvaros Notekūdeņu attīrīšanas iekārtās oktobra beigās tiks nomainīti arī divi gaisa pūtēji.

Investīciju projekta "Atjaunojamo energoresursu ieviešana un notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģisko procesu energoefektivitātes uzlabošana Ventspilī" ietvaros augusta mēnesī tika uzsākta saules paneļu pamatu, elektrokabeļu un konstrukciju izbūve un šobrīd turpinās saules paneļu montāžas darbi pie abiem nozīmīgākajiem ūdenssaimniecības objektiem - Dzeramā ūdens atdzelžošanas stacijas un Notekūdeņu attīrīšanas iekārtām.

Projektā plānots, ka gada laikā elektrostaciju kopējā saražotā elektroenerģija sasniegs 0,237 MW gadā, un tā varētu aizstāt līdz pat 15% no elektrības apjoma, kas ir nepieciešams abu kompleksu darbībai. Projekta īstenošanas rezultātā tiks uzlabota ūdenssaimniecības infrastruktūras energoefektivitāte un sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas kvalitāte, kā arī mazināta uzņēmuma darbības ietekme uz vidi. Aprēķināts, ka siltumnīcefekta gāzu samazinājums gadā jeb CO2 samazinājums sastādīs 40,189 tonnas ogļskābās gāzes ekvivalenta apmērā.

Ņemot vērā to, ka elektroenerģijas izmaksas visā valstī sadārdzinās, būtisks pienesums šādu projektu īstenošanā ir ERAF finansējuma pieejamībai (85% apmērā no projekta attiecināmām izmaksām). Līdz ar to pie esošās elektroenerģijas cenas, ieguldījumi minētajās investīcijās atmaksāsies ātrāk nekā iepriekš prognozēts.

Kopējās projekta izmaksas veido 531 058,94 EUR, t.sk. Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 85% jeb 373 057,94 EUR no attiecināmām izmaksām un pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' līdzfinansējums ir 15% jeb 65 833,75 EUR no attiecināmām izmaksām. Neattiecināmās izmaksas, kā arī PVN 21%  sedz pašvaldības SIA ''ŪDEKA''.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: