Pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' atgādina, ka noslēdzies trīs gadus ilgais pārejas periods, kura laikā bija jānodrošina decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrācija.

Turpmāk iedzīvotājiem, kuru īpašumā atrodas krājtvertne, septiķis vai notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas nav pievienotas centralizētajiem kanalizācijas tīkliem, jānodrošina šo sistēmu uzturēšana atbilstoši normatīvo aktu un vides aizsardzības prasībām, kā arī regulāra uzkrāto notekūdeņu un nosēdumu izvešana.

Līdz 2021. gada 31. decembrim visas decentralizētās kanalizācijas sistēmas bija jāreģistrē vienotā reģistrā, kuru Ventspilī veido un uztur pašvaldības SIA ''ŪDEKA''. Šobrīd reģistrā veiksmīgi iekļauti 250 īpašumi, savukārt 30 īpašumi saņēmuši atteikumu. Vairākos gadījumos namīpašnieki lēmuši par pieslēgšanos centralizētiem kanalizācijas tīkliem, kas ilgtermiņā ir ne tikai ērtākais, bet arī finansiāli izdevīgākais risinājums. Lai gan uzņēmums šo gadu laikā ir vairākkārtīgi gan rakstiski, gan telefoniski informējis tos iedzīvotājus, kuru īpašumā esošās sistēmas būtu reģistrā iekļaujamas, daļa namīpašnieku visu šo laiku pat nav atsaukušies uzņēmuma vēstulēm. Joprojām aptuveni 200 īpašumos vēl tiek ekspluatētas tādas decentralizētās kanalizācijas sistēmas, kas nav reģistrētas. Jāatzīmē, ka PSIA ''ŪDEKA'' ir apzinājusi un nosūtījusi uzaicinājumus uz tām adresēm, kurās izvietotās ēkas tiek izmantotas patstāvīgai dzīvošanai vai samnieciskai darbībai.

Prasību veikt decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrāciju nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 384 „Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, kā arī Ventspils valstspilsētas domes saistošie noteikumi Nr.5. Pienākums reģistrēt decentralizēto kanalizācijas sistēmu attiecas uz tām fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašums atrodas Ventspils valstspilsētas administratīvajā teritorijā un tas nav pieslēgts centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai arī nav tehnisku iespēju to izdarīt. Pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' atgādina, ka neattīrītus notekūdeņus novadīt vidē ir aizliegts. Decentralizētās kanalizācijas sistēmas, kas ir sliktā stāvoklī vai netiek atbilstoši apsaimniekotas, rada vides piesārņojuma risku.

Arī gadījumā, ja iedzīvotājs nav saņēmis pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' uzaicinājumu veikt reģistrāciju, bet viņa īpašumā ir decentralizēta kanalizācijas sistēma, ir pienākums veikt šīs sistēmas reģistrāciju.

Turpmāk jānodrošina atbilstoša uzturēšana

Izveidotais reģistrs palīdzēs kontrolēt decentralizētajās kanalizācijas sistēmās uzkrāto notekūdeņu un nosēdumu regulāru izvešanu un nodrošināt, ka centralizētās un decentralizētās kanalizācijas apsaimniekotāji Ventspilī, tāpat kā citur Latvijā ievēro vienotas prasības. Turpmāk notekūdeņu krājtvertnēm jābūt ne tikai hermētiskām, bet tās arī regulāri jāiztukšo. Notekūdeņu un nosēdumu nodošanas regularitāte tiks noteikta individuāli, ņemot vērā ūdens patēriņu konkrētajā nekustamajā īpašumā, kā arī decentralizētās kanalizācijas sistēmas iekārtas tilpumu. Minimālais izvešanas biežums būs jānodrošina ne mazāk kā reizi gadā. Rūpnieciski izgatavotām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām reizi gadā paredzēts veikt arī iekārtu tehnisko apkopi, ja vien tehniskajā dokumentācijā nav noteikts citādi. Tāpat turpmāk decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašniekam vismaz divus gadus būs jāglabā pakalpojumu saņemšanas darījumu apliecinoši dokumenti, kuros uzrādīta pakalpojumu sniegšanas adrese, dati par savākto notekūdeņu daudzumu, pakalpojumu sniegšanas datums un asenizācijas pakalpojumu sniedzēja rekvizīti. Decentralizētos kanalizācijas pakalpojumus ir tiesīgi sniegt tikai tie pakalpojumu sniedzēji, kas ir reģistrēti Ventspils valstspilsētas domes asenizatoru reģistrā (pieejams Ventspils valstspilsētas pašvaldības mājas lapā www.ventspils.lv).

Kā reģistrēt decentralizēto kanalizācijas sistēmu, ja tas vēl nav izdarīts?

Turpmāk par decentralizēto kanalizācijas sistēmu neatbilstību vides aizsardzības prasībām un neiekļaušanos vienotajā reģistrā atbildīgās iestādes varēs izteikt brīdinājumu vai pat piemērot naudas sodu. Tādēļ pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' aicina namīpašniekus, kuri joprojām nav reģistrējuši savu decentralizēto kanalizācijas sistēmu, sazināties ar uzņēmuma speciālistiem, lai vienotos par īpašuma apsekošanu. Papildu informāciju var saņemt, sazinoties ar pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' Tehnisko daļu pa tālruni 63607286 vai rakstot vēstuli uz e-pasta adresi udeka@ventspils.lv. Tāpat informācija par decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrācijas kārtību un iesnieguma veidlapa ir pieejama mājaslapā www.udeka.lv - sadaļā ''Decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrēšana''.

Pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' atgādina, ka Ventspilī tiek piedāvāti labvēlīgi nosacījumi, lai atvieglotu pieslēgšanās procesu centralizētajai kanalizācijas sistēmai un pieslēguma izmaksas nebūtu jāsedz uzreiz:

  • sadarbībā ar pašvaldību ir rasta iespēja vienkāršoti, operatīvi un bez maksas sagatavot visu nepieciešamo tehnisko dokumentāciju.

  • ir iespēja pieslēguma izbūves darbu izmaksas segt pa daļām.

Pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' aicina būt atbildīgiem pret vidi un pateicas tiem iedzīvotājiem, kuri atsaukušies un savlaicīgi veikuši sistēmu sakārtošanu un reģistrāciju!

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    .Nahs Nahs 22.02.2022, 18:59:07

    Vislielākais stulbums.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: