Šogad pašvaldības SIA ŪDEKA, turpinot Ventspils ūdenssaimniecības attīstību, uzsākusi projekta Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, VI kārta īstenošanu.

Aprīļa vidū sākās pirmie būvdarbi Mazajā Priežu ielā posmā no Krustkalna ielas līdz nekustamajiem īpašumiem Ganību ielā 136 un Ganību ielā 138. Projekta laikā tiks veikta ūdensapgādes tīklu pārbūve un kanalizācijas tīklu paplašināšana kopā 0,5 km garumā un esošā grants, zāliena seguma atjaunošana.

Daudzu gadu garumā, īstenojot ūdenssaimniecības attīstības projektu, ir izdevies gandrīz visā pilsētā ventspilniekiem nodrošināt iespēju pieslēgties centralizētajai ūdenssaimniecības sistēmai. Attīstības projekta IV kārtā ūdensvada un kanalizācijas tīkli tika izbūvēti pēdējos blīvāk apdzīvotajos rajonos, kuros līdz šim tādu nebija – Krievlaukos un atsevišķās ielās Piejūras kempinga rajonā. Projekta V kārtas laikā kopā ar pašvaldības īstenoto iekšpagalmu rekonstrukcijas programmu tika pārbūvēti ūdensvada un kanalizācijas tīkli četros iekšpagalmos, kuros vienlaikus ar pašvaldības atbalstu un finansējumu tika sakārtota arī virszemes infrastruktūra. Savukārt, izmantojot oderēšanas metodi (neuzrokot ielu), tika atjaunoti kanalizācijas pašteces kolektori piecos ielu posmos.

Projekta VI kārtā plānots veikt kanalizācijas un ūdensvada izbūvi 5 ielu posmos – Mazās Priežu ielas posmā no Krustkalna ielas līdz nekustamajiem īpašumiem Ganību ielā 136 un Ganību ielā 138, Robežu ielā no Graudu ielas līdz Rotas ielai, Zaķu ielas posmā no Vidusceļa līdz nekustamajam īpašumam Zaķu ielā 21, Tērvetes ielas posmā no Durbes ielas līdz nekustamajam īpašumam Tērvetes ielā 4/6, Uzvaras ielas posmā no Muitas ielas līdz nekustamajam īpašumam Uzvaras ielā 5. Līdz šim ar iespēju pieslēgties centralizētajiem tīkliem nodrošināti 98,3% Ventspils iedzīvotāju, īstenojot projekta VI kārtu, ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamība palielināsies līdz 98,5% no Ventspils pilsētas iedzīvotāju skaita.

Iedzīvotāju cerības attaisnojušās

Rajons Ganību ielas galā kādreiz kalpojis kā armijas teritorija, taču mūsdienās to daļēji apdzīvo ventspilnieki. Teritorijā esošajām daudzdzīvokļu mājām šobrīd daļēji ir pieejami ūdensapgādes pakalpojumi, bet nav iespējams izmantot centralizētos kanalizācijas pakalpojumus. Teritorijā esošo māju iedzīvotājiem pēc darbu pabeigšanas pilnībā tiks nodrošināta centralizēto ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamība.

Rajona iedzīvotāji vienmēr ir bijuši optimisma pilni un nav atmetuši cerības, ka arī šī pilsētas daļa tiks labiekārtota un ka iedzīvotājiem tiks nodrošināta centralizēto ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamība. Pateicoties ES struktūrfondu jaunā plānošanas perioda iespējām, drīzumā arī šī rajona iedzīvotājiem būs pieejamas pilsētas ērtības.

Ganību ielas 140 iedzīvotāja Līga priecājas par uzsāktajiem būvdarbiem ūdenssaimniecības attīstības projekta ietvaros, kas nodrošinās iespēju viņai un pārējiem šī rajona iedzīvotājiem pieslēgties pilsētas centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem. Līga jau 20 gadus dzīvo šajā rajonā, daudz nesūdzas par dzīves apstākļiem un atzīst, ka citur pilsētā negribētu dzīvot, jo šai vietai ir savas priekšrocības. Turpat blakus ir kalns, apkārt priežu mežs un tīrs gaiss, netālu arī jūra. Šobrīd Līga ikdienā ņem ūdeni no akas, par ūdens kvalitāti nesūdzas, taču vislielākās rūpes ikdienā sagādā veļas mazgāšana. Līga veļu dodas mazgāt pie meitas, kura dzīvo turpat netālu esošajā mājā. Līga atzīst: «Dzīvojot pilsētā, arī gribu justies kā pilsētā. Priecājos par to, ka mums drīz būs iespēja pieslēgties centralizētajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem, kas būtiski atvieglos ikdienu un uzlabos dzīves apstākļus.»

Ganību ielā 132 dzīvojošais Mareks arī izsaka gandarījumu par uzsāktajiem būvdarbiem un gaida iespēju pieslēgties pilsētas centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem. Mareks šeit sācis dzīvot salīdzinoši nesen. Vīrietis atradis iespējas, risinājumus un pats saviem spēkiem dzīvoklī ierīkojis ūdensvada pievadu no esošā maģistrālā tīkla, taču gaida iespēju pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai, kas šobrīd nav pieejama. Mareks ir viens no aktīvākajiem rajona iedzīvotājiem, kurš jau būvdarbu sākumā sāka interesēties par iespējām pieslēgties centralizētajiem kanalizācijas tīkliem.

Vairāku Ganību ielas rajona namu apsaimniekotāja SIA Ventspils nami pārstāve Ligita Zvejniece atzīst, ka šī rajona iedzīvotāji jau sen gaida to brīdi, kad viņiem būs iespēja pieslēgties centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem. Iedzīvotāji priecājas par uzsāktajiem būvdarbiem un ir gatavi izmantot jaunās iespējas. Lielākās problēmas un neērtības šo daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem līdz šim ir sagādājušas kanalizācijas bedres, kuras ik pa laikam jātīra, kā arī ikdienā tās tuvējā apkārtnē izdala nepatīkamu smaku. Aprīļa beigās notika šo māju kopsapulces, kurās saņemts iedzīvotāju apstiprinājums un vēlme izmantot sniegtās ērtības, kuras nodrošinās projekta laikā izbūvētie ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli. ŪDEKA sniegs tehnisko palīdzību minēto nekustamo īpašumu pieslēgšanai pie izbūvētajām komunikācijām, lai iedzīvotāji pēc iespējas ­ātrāk saņemtu sen gaidītos pakalpojumus.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Valdis Valdis 19.05.2017, 13:47:45

    Varētu sniegt detalizētāku informāciju par šīm kārtām,kas un cik to visu finansē piemēram cik pilsētas dome cik ūdeka un cik eiropas kohēzijas fondi?

  • 0
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 19.05.2017, 15:40:25

    Labdien, Valdi!

    Paldies par Jūsu izrādīto interesi. Detalizētāku informāciju par Ventspils ūdenssaimniecības attīstības projektu, tā kārtām, aktivitātēm un finansējumu iespējams iegūt pašvaldības SIA “ŪDEKA” mājas lapā http://udeka.lv/lv/attistibas-projekti.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: