Ventspils iedzīvotājiem ir pieejami pakalpojumi, kas saistīti ar gulošu slimnieku aprūpi. Tādā situācijā cilvēks var nokļūt gan ilgstošas slimības dēļ, gan arī pēkšņi pasliktinoties pašsajūtai.

Nonākot bezpalīdzīgā situācijā, slimniekam ir ļoti svarīgi palīdzēt atgūt drošības sajūtu. Pēc intensīvas aprūpes gulošs slimnieks nereti atkal tiek atpakaļ uz kājām un atgriežas pilnvērtīgā dzīvē.

Guloši slimnieki tiek aprūpēti gan mājās, gan specializētajā pilsētas pašvaldības iestādē – sociālās aprūpes namā Selga. Sociālās aprūpes namā gulošie slimnieki atrodas intensīvās aprūpes nodaļā. Patlaban Selgā iziet rehabilitāciju vai arī saņem ilgstošu aprūpi 44 cilvēki. Rehabilitāciju un nepieciešamo aprūpi īsteno kvalificētu speciālistu komanda, stāsta Selgas direktore Gundega Mekša. Ārsts nozīmē individuālu rehabilitācijas programmu, ņemot vērā katra slimnieka saslimšanu un vajadzības, bet rehabilitologs, ergoterapeits un masieris izpilda programmu kopā ar slimnieku. Intensīvās aprūpes nodaļas praksē ir ne mazums piemēru, kad slimnieks pēc 3 mēnešu rehabilitācijas kursa ticis atpakaļ uz savām kājām un ir devies vai nu uz mājām, vai arī palicis Selgā, taču vairs ne kā gulošais pacients, bet kā klients, kas atlabst pēc saslimšanas. Svarīgi norādīt, ka paši Selgas klienti, viņu tuvinieki vai citas pašvaldības apmaksā tikai ceturto daļu izdevumu, kas nepieciešami gulošo slimnieku aprūpei, norāda Mekša. Galveno izdevumu daļu sedz Ventspils pašvaldība. Pirms vairākiem gadiem pašvaldība kapitāli izremontēja intensīvās aprūpes nodaļu. Kārtējais remonts ir ieplānots 2019. gadā, informē Mekša.

Drošības pogas pakalpojums ir personām, kuras nespēj par sevi parūpēties. Tas tiek nodrošināts 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā. Pakalpojums Drošības poga ietver diennakts uzraudzību, neatliekamo palīdzību un psiholoģisko atbalstu, izmantojot īpašu saziņas sistēmu – iekārtu un signālpogu, kas atrodas aprocē vai kulonā. Vientuļiem pensionāriem un vientuļām personām, kurām ir noteikta invaliditāte un kuru ienākumi nepārsniedz 266,76 eiro mēnesī, šo pakalpojumu pilnībā apmaksā pašvaldība, stāsta vecākā sociālā darbiniece darbā ar pilngadīgām personām Anete Misiņa. Patlaban šo pakalpojumu bez maksas izmanto 10 personas. Drošības poga ir ērta lietošanā – krīzes brīdī atliek piespiest signālpogu un informēt par to, kas atgadījies. Ja nepieciešams, situācijas risināšanā tiek iesaistīti operatīvie dienesti, piemēram, neatliekamā medicīniskā palīdzība, policija, ugunsdzēsēji utt.

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: