„ŪDEKA” saņēmusi oficiālu paziņojumu, ka LR VARAM apstiprinājusi projekta „Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, IV kārta” iesniegumu. Tas nozīmē, ka jau pavasarī ūdenssaimniecības sakārtošanas darbi tiks uzsākti Krievlaukos un pilsētas Dienvidrietumu daļā.

Projekta iesniegumu ŪDEKA sagatavoja un iesniedza LR VARAM pagājušā gada rudenī, pēc ministrijas norādījumiem tas gada beigās tika papildināts un šobrīd ir saņemts tā apstiprinājums. Jāpiebilst, ka Ventspils ir pirmā un pagaidām vienīgā pilsēta, kura saņēmusi apstiprinājumu par projekta īstenošanu. Kopā projekta iesniegumus plānoja iesniegt astoņas pilsētas - Saldus, Jūrmala, Sigulda, Ogre, Talsi, Liepāja, Valmiera un Ventspils. LR VARAM tika iesniegti septiņi iesniegumi, trīs no tiem noraidīti, pārējie akceptēti vērtēšanai.

 

Būvdarbi Krievlaukos un Piejūras kempinga rajonā

Projekta IV kārtas ietvaros paredzēta kanalizācijas un ūdensvada tīklu paplašināšana rajonos, kur pašreiz nav pieejami centralizēti ūdenssaimniecības pakalpojumi – kopā 12 ielu posmos Dienvidrietumu rajonā un Krievlaukos.

 

Nākošie darbi, kas jāpaveic tuvākā laikā - jānoslēdz civiltiesiskais līgums par projekta īstenošanu, kā arī jāveic iepirkumu procedūras par būvdarbu veikšanu un būvuzraudzību.

 

ŪDEKA plāno pirmos būvdarbus Projekta IV kārtas ietvaros uzsākt līdz aprīļa beigām, sākotnēji divos objektos Krievlaukos: Vidusceļš (Mičurina- Lāču), t.sk. jauna kanalizācijas sūkņu stacija un Vidusceļš (Lāču – Graudu), kā arī vienā objektā Dienvidrietumu rajonā - Vasarnīcu ielas savienojums (Riņķu - Mētru), t.sk. jauna kanalizācijas sūkņu stacija. Katra objekta konkrēts būvniecības uzsākšanas laiks būs zināms pēc būvniecības līgumu noslēgšanas, tomēr jau tagad ir skaidrs, ka iedzīvotājiem vasaras mēnešos būs jārēķinās ar neērtībām, ko radīs izraktās ielas, taču jāatceras, ka tas viss tikai pašu labā. Plānotos darbus visos objektos plānots paveikt šī gada ietvaros.

 

Kā ierasts Ventspilī, arī minēto ielu izbūve notiks kompleksi - līdz ar apakšzemes komunikāciju sakārtošanu, ielas iegūs jaunu bruģakmens segumu. Lai nodrošinātu projekta ietvaros paveiktā ilgtspēju, vienlaikus tiek izbūvēta arī lietus notekūdeņu novadīšanas sistēma, tā tiek veikta par pašvaldības līdzekļiem, jo šādas aktivitātes ūdenssaimniecības projekts neparedz.

 

Aicina iedzīvotājus laicīgi interesēties par pieslēgšanos tīkliem

ŪDEKA aicina iedzīvotājus jau laicīgi interesēties par sava īpašuma pieslēgšanu centralizētajiem tīkliem - par pieslēguma izbūves tehniskajiem risinājumiem, izmaksām un atbalsta iespējām, ko piedāvātā ŪDEKA, vēršoties uzņēmuma Tehniskajā daļā.

 

Iedzīvotāji, kuru īpašumi atrodas ielās, kur plānoti būvdarbi, pirms būvdarbu uzsākšanas savās pasta kastītēs saņems bukletu, kurā detalizēti paskaidrots, kas jādara un kādi dokumenti nepieciešami, lai organizētu sava īpašuma pieslēgšanu centralizētajiem tīkliem un turpmāk varētu lietot tīru krāna ūdeni un novadīt kanalizāciju ērti un draudzīgi videi. Pirms būvdarbu uzsākšanas tiks rīkota arī informācijas diena. ŪDEKA aicina būt atsaucīgiem.

 

Latvijas likumdošana pagaidām neparedz obligātu pieslēgšanos centrālajam kanalizācijas un ūdensvada tīklam, tomēr šobrīd notiek diskusijas par likuma pieņemšanu, kas varētu regulēt dzīvojamo māju obligātu pieslēgšanu centralizētajai sistēmai (vismaz kanalizācijas tīkliem), tāpat kā tas notiek vairums Eiropas valstīs. Likuma pieņemšanas gadījumā pilsētās un ciemos, kur ir izbūvēti maģistrālie ūdensvada un kanalizācijas tīkli, pie tiem savi īpašumi būs jāpieslēdz obligāti.

 

Lielāko daļu izmaksu finansē ES fondi

Projekta IV kārtā kopā tiek paredzēts izbūvēt ~3,3 km maģistrālā ūdensvada un ~3,3 km kanalizācijas tīklu, kā arī 2 jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas. Pēc šo darbu veikšanas 2014. gada beigās centralizēti ūdenssaimniecības pakalpojumi būs pieejami 98,3 % iedzīvotāju.

 

Projekta kopējās izmaksas (ar PVN 21%) plānotas 2,3 milj. EUR apmērā, tai skaitā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums 79% no atbalstāmām izmaksām jeb 1,5 milj. EUR, pārējais – ŪDEKAS līdzfinansējums.

 

Projekta „Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, IV kārta” objektu saraksts:

Vidusceļš (Mičurina- Lāču),

t.sk. jauna kanalizācijas sūkņu stacija

Vidusceļš (Lāču- Graudu)

Lāču iela (Robežu- Vidusceļš)

Caunu iela (Kļavu- Vidusceļš)

Zelmeņu iela (Kļavu- Vidusceļš)

Kļavu iela (Lāču- Graudu)

Graudu iela (Robežu- Vidusceļš)

Zaķu iela (Vidusceļš- Kļavu)

Smilgu iela (līdz namīpašumam Nr. 7)

Vasarnīcu ielas savienojums (Riņķu - Mētru),

t.sk. jauna kanalizācijas sūkņu stacija

Mētru iela (Vasarnīcu - Mētru 15)

Sila iela

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: