Jau skolas solā sēžot, cilvēks apgūst vienu no svarīgākajām dzīves gudrībām – viela, ar kuras palīdzību tiek nodrošināta svarīgāko dzīvības procesu norise gan dabā, gan cilvēka organismā, ir ūdens.

Ilgstoši bez tā nevar iztikt ne augi, ne dzīvnieki, ne cilvēki. Tādēļ regulāra sliktas kvalitātes ūdens uzņemšana var negatīvi ietekmēt dzīvo organismu.

 

Cilvēkam svarīgi zināt, kādus viņa organismam svarīgus ķīmiskos elementus ikdienā patērētais ūdens satur. Tāpēc pašvaldības SIA ŪDEKA veikusi izpētes procesu un salīdzinājusi Ventspilī pa krānu tekošā dzeramā ūdens analīžu rezultātu rādītājus ar publiski pieejamo informāciju par veikalos nopērkamā dzeramā ūdens kvalitātes rādītājiem.

 

Dzeramā ūdens kvalitāti raksturo nātrija, kālija, hlorīdu, sulfātu, hidrokarbonātu, kalcija, magnija, fluorīdu, nitrātu jonu saturs un kopējā mineralizācija. Iegūtie rezultāti (tabulā) apliecina, ka ŪDEKAS ūdens ir dabisks, satur cilvēka organismam optimālu minerālsāļu sastāvu un kvalitātes ziņā neatšķiras no veikalu plauktos pieejamajiem dažādu firmu dzeramajiem ūdeņiem. Var pat teikt, ka daudzos gadījumos tas ir labāks par veikalos pieejamo dzeramo ūdeni. Turklāt, lai pārliecinātos par ventspilniekiem piegādātā dzeramā ūdens kvalitāti, ŪDEKA regulāri veic ūdens kvalitātes pārbaudi un analīzes.

 

Uzņēmumā dzeramā ūdens tehnoloģiskā procesa kontroles rādītāju pārbaude tiek veikta katru dienu. Savukārt Veselības inspekcija ne tikai uzrauga ūdens kvalitāti, bet arī veic ikgadējo dzeramā ūdens auditmonitoringu ūdensvada sadales galapunktos. Veiktie testi uzrāda nemainīgi labus dzeramā ūdens analīzes rādītājus.

 

Savukārt Latvijā ražotie dzeramie ūdeņi, kuru etiķete neatspoguļo tā ieguves vietu un sāļu sastāvu, uzticību nerada. Nereti veikalos nopērkamie dzeramie ūdeņi tiek dezinficēti un ķīmiski apstrādāti. Reizēm ražotāji patur noslēpumā, ka lielākoties pudelēs pildītais ūdens ir tas pats krāna ūdens, kas tiek izmantots centralizētajā ūdensapgādē, tikai tas tiek dejonizēts vai izlaists caur filtriem, kas satur ķīmiskas vielas, un tam tiek pievienotas ķīmiski sintezētas minerālvielas. Šāds ķīmiski apstrādāts ūdens ir nevērtīgs un var būt pat kaitīgs cilvēka organismam.

 

Diemžēl Latvijā nav pieejams ūdens, kuram nebūtu vajadzīga attīrīšana, tāpēc, pirms lietot uzturā veikalos nopērkamo ūdeni, īpaši svarīgi ir zināt tā ieguves vietu un to, kādas attīrīšanas un apstrādes metodes pielietotas. Ventspilī dzeramais ūdens jau no centralizētās ūdensapgādes sistēmas izveides pašiem pirmsākumiem tiek piegādāts no 14 km attālumā esošās ūdensgūtnes vietas Ogsils. Šajā vietā 2004. gadā Ventspils ūdenssaimniecības projekta I kārtas ietvaros notika vērienīgi rekonstrukcijas darbi, pēc kuru pabeigšanas dzeramais ūdens tiek pacelts no 11 lieljaudas pazemes (30 līdz 70 metrus dziļiem) artēziskajiem urbumiem. Lai ventspilnieku mājās pa krānu tecētu visaugstākās kvalitātes dzeramais ūdens, ŪDEKA to attīra atdzelzošanas stacijā, izmantojot intensīvu skābekļa padevi, kā rezultātā dzelzs pārtop pārslās, kuras paliek uz kvarca smilšu filtriem. Šāda attīrīšanas metode ir videi draudzīga un pilnīgi nekaitīga cilvēkam, turklāt ūdens nav ķīmiski pārveidots. Nozīmīgs ir arī fakts, ka krāna ūdens atrodas nepārtrauktā kustībā un nenoslāņojas, kā tam bez īpašas apstrādes būtu jānotiek ar pudelēs ilglaicīgi stāvošo ūdeni.

 

Papildus jau minētajām Ventspils dzeramā ūdens pozitīvajām īpašībām var minēt arī tā cenu. Proti, maksa Ls 0,0006 par vienu litru ūdens (tarifs par 1 kubikmetru ūdens ir 0,51 + PVN), ko patērētājiem piegādā ŪDEKA, ir 300 līdz 1000 reižu mazāka par līdzvērtīga veikalos nopērkama dzeramā ūdens cenu par vienu litru, kas svārstās no Ls 0,20–0,60.

 

ŪDEKA lepojas, ka ventspilniekiem tiek piegādāts no zemes dzīlēm nācis, dabiski attīrīts, tīrs un kvalitatīvs dzeramais ūdens, kura kvalitātes rādītāji apliecina, ka to ne tikai var lietot uzturā neierobežotā daudzumā, bet tas arī ir nepieciešams pilnvērtīgai cilvēka organisma funkcionēšanai.

 

ŪDEKA aicina, pirms pirkt dzeramo ūdeni veikalā, kas, iespējams, ir ķīmiski apstrādāts krāna ūdens, turklāt par papildu samaksu, izvērtēt visu iepriekšminēto un lietot pieejamo tīro un kvalitatīvo Ventspils ūdeni no krāna.

 

Ūdens kvalitātes tabulu skatīt šeit!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: