20. augustā Ventspilī notiks 2. nūjošanas festivāls. Pasākumā piedalīsies arī sertificēta nūjošanas instruktore Ilona Kursīte. Viņa izvēlējusies 5,3 km distanci, bet festivālā varēs nūjot arī 10,6 km distancē.

Ilona ir viena no aizrautīgākajām un prasmīgākajām Ventspils nūjotājām, ne velti, viņa ir sertificēta instruktore, kas jau trešo gadu divas reizes nedēļā Reņķa dārzā vada nodarbības un konsultē tos, kas vēlas apgūt nūjošanas pamatprasmes. «Es nūjoju jau piecus gadus, un man joprojām tas ļoti patīk. Jaunībā labprāt spēlēju rokasbumbu, startēju vieglatlētikā, bet tagad esmu kļuvusi atkarīga no nūjošanas, un man prieks, ka nūjošana patīk arī citiem ventspilniekiem,» saka Ilona.

Kad Ilona sāka nūjot, kopā ar viņu pastaigā devās arī suņuku Berils, tāpēc visbiežāk viņus var manīt mežā vai jūrmalā. «Nūjošana ir ļoti demokrātiska, jo to var darīt jebkurā laikā un vietā, cilvēks nav atkarīgs no treniņu grafika. Lai šī sportiskā aktivitāte sniegtu maksimālo labumu, ieteicams nūjot divas trīs reizes nedēļā stundu pusotru. Tad veidosies skaista gaita un laba stāja, būs raits solis. Reizēm no malas šķiet – nu, kas tur liels, ej tik un vicini nūjas, bet tas ir maldīgs priekšstats, jo jāapgūst pareiza nūjošanas tehnika. Tikai tad būs maksimālais efekts.»

Nodarbībās Ilona ne tikai iemāca nūjošanas tehniku, bet arī paskaidro, kā jāizvēlas nūjas, lai tās atbilstu sportotāja augumam. Iesācējiem tas ir īpaši būtiski, bet pieredzējušie nūjotāji dažkārt izvēlas garākas nūjas, jo tad ir lielāka slodze un atdeve. Ja iecerēts nūjot bieži, ieteicams izvēlēties labus un kvalitatīvus apavus, turklāt – izmēru lielākus nekā tiek lietots ikdienā, lai netiktu saspiesta pirkstu daļa.

«Nūjošana ir iešana pastiprinātā kustību režīmā, kas sākas ar kustību plecu locītavā. Izstāstīt, kā tas notiek, praktiski nav iespējams, un tieši tāpēc iesācējiem vēlams apmeklēt trīs četras nodarbības, bet pēc tam var nūjot pastāvīgi, izvēloties savu tempu un vietu, kur nūjot. To var darīt gan parkos, gan pie jūras, gan mežā. Pēc nūjošanas, kad cilvēks aktīvi kustējies svaigā gaisā, prāts būs atpūties, ķermenis saņems nepieciešamo skābekļa devu, un pēc tam būs daudz vieglāk ķerties pie ierastajiem darbiem,» norāda Ilona.

2. nūjošanas festivāls 20. augustā sāksies plkst. 12, reģistrēšanās un informācijawww.nujosanasfestivals.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: