Latvijas vīriešu basketbola izlase piektdien Džakartā sāks savu vēsturē pirmo Pasaules kausa finālturnīru. Pirmā posma H apakšgrupā Latvijas izlase piektdien plkst.12.15 tiksies ar Libānu, svētdien plkst.16.30 - ar Franciju, bet otrdien plkst.16.30 - ar Kanādu. Latvijas izlases spēles tiešraidē translēs kanāls TV3.

Finālturnīra 32 komandas būs sadalītas astoņās apakšgrupās, katrā cīnoties pa četrām komandām. Katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas turpinās cīņu par 1.-16. vietu, kamēr trešās un ceturtās vietas ieguvējas cīnīsies par 17.-32. pozīciju. Otrajā posmā Latvija stāsies pretī divām izlasēm no G apakšgrupas, kurā cīnīsies Irāna, Spānija, Kotdivuāra un Brazīlija.

A, B, C un D apakšgrupas komandas cīnīsies Filipīnās, E un F apakšgrupas izlases spēlēs Okinavā, Japānā, bet G un H apakšgrupu notiks Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā. Labāko astoņniekā iekļuvušās izlases par medaļām spēkosies "SM Mall of Asia" arēnā Manilas ostas rajonā.

Latvijas izlase nekvalificējās 2022. gada Eiropas čempionāta finālturnīram, tādējādi ceļu uz Pasaules kausa finālturnīru sāka no priekškvalifikācijas, kurā uzvarēja visās četrās spēlēs. Kvalifikācijas pirmo posmu Latvija sāka ar zaudējumu līdzīgā spēlē Serbijai, turpinājumā uzvarot pārējos 11 mačos. No Eiropas izlasēm Latvija kvalificējās vienā dienā ar Vāciju, pirms tam ceļazīmi nodrošinot Somijai.

Latvijas valstsvienības saspēli finālturnīrā vadīs Kristers Zoriks un Artūrs Žagars, un šajā pozīcijā var spēlēt arī aizsargi Aigars Šķēle un Artūrs Kurucs. Izlases sastāvā ir pieredzējušais aizsargs, komandas kapteinis Dairis Bertāns, uzbrucēji Rodions Kurucs, Dāvis Bertāns, Rolands Šmits, Artūrs Strautiņš, Andrejs Gražulis, kā arī centra spēlētāji Klāvs Čavars un Anžejs Pasečņiks. Uz Āziju Latvijas izlase devās 14 spēlētāju sastāvā, bet pēc pārbaudes spēlēm Taivānā paldies tika teikts Jānim Timmam un Marekam Mejerim.

Džakartā līdzās izlasei ir arī Kristaps Porziņģis un Jānis Strēlnieks, kuri ārstē savainojumus un finālturnīrā nespēlēs, tāpat kā kvalifikācijas maču līderis Rihards Lomažs, kurš finālturnīram sekos līdzi neklātienē.

Strautiņš un Čavars vasaras sākumā bija arī komandas "Misija 2025" sastāvā, izlases tuvākajām rezervēm un ilgstoši bez spēļu prakses esošajiem basketbolistiem jūnijā aizvadot deviņu dienu treniņnometni un divas pārbaudes spēles.

Latvijas basketbolisti sagatavošanās posmā uzvarēja visos Latvijā notikušajos pārbaudes mačos, pārspējot Zviedriju, Gruziju, Dominikānas Republiku un Somiju. 14 spēlētāju sastāvā, Rīgā paliekot Mārcim Šteinbergam un Tomam Leimanim, latvieši Taivānā uzvarēja Puertoriko, bet pārbaudes spēļu ciklu noslēdza ar nepārliecinošu spēli un smagu zaudējumu Lietuvai.

Latvijas izlases pirmās pretinieces Libānas līderis ir 2022. gada Āzijas kausa vērtīgākais spēlētājs Vaels Arakdži, kurš pērn šajā turnīrā, kas notika vienā no Pasaules kausa mājvietām Džakartā, vidēji mačā guva 26 punktus. Pirms četriem gadiem saspēles vadītājs Arakdži spēlēja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Vasaras līgā, kur pārstāvēja Dalasas "Mavericks" komandu. Lielāko karjeras daļu Arakdži pavadījis dzimtenē, spēlējot Libānas meistarsacīkstēs, kas ir vienas no spēcīgākajām Āzijā.

Libāniešu sastāvā ir arī šogad naturalizētais amerikāņu spēka uzbrucējs Omari Spelmens, kurš spēlējis NBA, pārstāvot Atlantas "Hawks" un Goldensteitas "Warriors" komandas, bet kopš 2021. gada spēlē Dienvidkorejā. Augumā ne pārāk raženajā Libānas izlasē Spelmens, Karims Ezedīns un Ali Haidars var spēlēt centra pozīcijās.

Francijas izlases sastāvā Pasaules kausa finālturnīrā būs trīs NBA spēlētāji - Rūdijs Gobērs, Evans Furnjē un Nikolā Batums, kuri savu piederību pasaules basketbola elitei apliecināja arī pārbaudes mačos. Bez šīs NBA trijotnes pērn par olimpisko spēļu vicečempioniem kļuva vēl trīs šī sasaukuma spēlētāji  - Nando de Kolo, Geršons Jabusele un Mustafa Fols.

Toties Francijai nepalīdzēs šī gada NBA drafta pirmais numurs Viktors Vembanjama, tāpat izlasei atteicis arī pērn Francijas pilsonību ieguvušais Džoels Embīds.

Savukārt Kanāda Pasaules kausa finālturnīrā spēlēs ar septiņiem NBA basketbolistiem. Lielākā zvaigzne kanādiešu rindās ir Šejs Žilžess-Aleksandrs no Oklahomasitijas "Thunder" vienības, kurš pagājušajā sezonā NBA vidēji mačā guva 31,4 punktus. Tiesa, tāpat kā latvieši un francūži, arī kanādieši finālturnīrā nepulcē pašu spēcīgāko sastāvu, jo izlasei nesen atteica NBA čempions Denveras "Nuggets" rindās Džamals Marejs, kuram nepieciešama ilgāka atpūta un atlabšana pēc garās sezonas.

Arī šis finālturnīrs nav izņēmums un no basketbolistiem, kuri nespēlēs meistarsacīkstēs, var izveidot komandu, kas cīnītos par medaļām. Bez NBA ASV basketbola zvaigznēm finālturnīrā nepiedalīsies arī serbs Nikola Jokičs, grieķis Jannis Adetokunbo, lietuvietis Domants Sabonis, austrālietis Bens Simonss, spānis Rikijs Ruvio, japānis Rui Hačimura un puertorikānis Hosā Alvarado, kā arī jau iepriekš minētie Marejs, Porziņģis un Vembanjama.

FIBA rīkotajā akreditēto mediju aptaujā un arī bukmeikeru vērtējumā par galveno favorīti uz titulu tiek uzskatīja ASV, kurai seko Francija, Spānija, Slovēnija un Austrālija. Savukārt uz turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu lielākie pretendenti ir amerikānis Entonijs Edvardss, slovēnis Luka Dončičs, amerikānis Džeilens Bransons, kanādietis Žilžess-Aleksandrs un francūzis Gobērs. Rezultatīvākā spēlētāja gods tiek prognozēts Dončičam, tāpat ražīgu sniegumu varētu demonstrēt Evardss, soms Lauri Markanens, Žilžess-Aleksandrs un Filipīnas pārstāvošais Džordans Klārksons, bet starp labākajiem jaunajiem spēlētājiem tiek minēti austrālietis Džošs Gidijs, amerikānis Paolo Bankero, spānis Huans Nunjess, filipīnietis Kai Soto un serbs Nikola Jovičs.

Dončičs tiek minēts arī kā labākais piespēļu dalītājs, bet Gobērs varētu būt sekmīgākais cīņā par atlēkušajām bumbām, francūzim esot favorīta lomā arī uz labākā aizsardzības spēlētāja statusu. Tāpat gandrīz puse mediju pārstāvju spēles izšķirošo metienu uzticētu Dončičam.

H apakšgrupu akreditētie žurnālisti uzskata par visspēcīgāko, gandrīz tikpat ciešu konkurenci izceļot E apakšgrupā, kurā spēlēs Vācija, Somija, Austrālija un Japāna. Kā vislielākā pārsteiguma autore tiek prognozēta viena no mājiniecēm Filipīnas, bet 3,7% aptaujāto mediju pārstāvju domā, ka par pārsteigumu parūpēsies Latvija. Turpretī vislielākā iespēja sagādāt vilšanos ir Kanādai, bet tikpat labi neveikties varot arī Spānijai un ASV. Žurnālisti arī uzskata, ka vismazākais spiediens izcīnīt titulu ir ASV izlasei, kas finālturnīrā spēlē bez spožākajām NBA zvaigznēm, bet amerikāņu stūrmanis Stīvs Kers nosaukts par turnīra potenciāli labāko treneri.

Latvijas izlase pie finālturnīra durvīm klauvēja arī 2019. gadā, kad februārī atlases cikla pēdējā spēlē viesos ar rezultātu 80:74 uzvarēja Melnkalni, taču uz meistarsacīkstēm netika, jo ceļazīmei bija nepieciešams vismaz deviņu punktu pārsvars, kas būtu sasniegts, ja vien pēdējā sekundē izdotos realizēt tālmetienu. Latvijas basketbolisti turpinājumā nekvalificējās arī 2022. gada Eiropas čempionātam, ne mazāk saspringtā cīņā zaudējot Bulgārijai.

Pasaules kausa finālturnīrā tiks noskaidrotas vēl septiņas Parīzes olimpisko spēļu turnīra dalībnieces, kā arī vēl 19 valstsvienības, kas kopā ar piecu reģionu priekškvalifikāciju uzvarētājām nākamvasar cīnīsies par pēdējām četrām ceļazīmēm uz Olimpiādi.

Pasaules kausa finālturnīra basketbolā apakšgrupas:
A apakšgrupa: Filipīnas, Itālija, Dominikānas Republika, Angola;
B apakšgrupa: Serbija, Puertoriko, Ķīna. Dienvidsudāna;
C apakšgrupa: ASV, Grieķija, Jaunzēlande, Jordānija;
D apakšgrupa: Lietuva, Melnkalne, Meksika, Ēģipte;
E apakšgrupa: Japāna, Austrālija, Vācija, Somija;
F apakšgrupa: Slovēnija, Venecuēla, Gruzija, Kaboverde;
G apakšgrupa: Spānija, Brazīlija, Irāna, Kotdivuāra;
H apakšgrupa: Francija, Kanāda, Latvija, Libāna.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: